Egyszerű és nagyszerű zöldséges lasagna, melynek ezerféle variációja létezik a fejemben. Ez csupán a tegnap esti verzió, mivel ezek a zöldek lapultak a hűtőnkben. Télen is gyakran készítem, mert ez az étel még fagyasztott répából – karfiolból – brokkoliból is finom, s még egy kisgyerek sem tolta el a tányérját, hogy ebből ne kérne ;o)
( Ja és csak hogy Te is tudd ( nyugi, nekem is meg kellett néznem ), a lasagnA egyesszám, a lasagnE többes. )
Zöldséges lasagne ( sk. )
12 lasagna lap
1 doboz konzerv paradicsom ( pl.: Mutti )
2 nagy fej hagyma ( lila és veres vegyesen )
3 darab színes paprika ( nálam most piros – sárga – zöld, ez utóbbit természetesen a gyerekek kitúrták )
½ nagyobb padlizsán vagy 1 kisebb
3 közepes cukkini
2 – 3 gerezd fokhagyma
só, bors, bazsalikom
4 dkg növényi margarin ( nem hidrogénezett )
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 dl növényi tejszín
1 dl növényi tej ( most éppen szója )
só, bors, szerecsendió
néhány dkg növényi sajt a tetejére
Így használd a hozzávalókat:
A hagymát megtisztítottam, olajon megpirítottam, rádobtam a feldarabolt paprikákat, azután a padlizsán kockákat és sütögettem, míg a cukkinit is lereszeltem. Azt is belevetettem a fazékba, átforgattam, vártam egy – két percet, majd ráborítottam a paradicsom konzervet. Sóztam, borsoztam és friss bazsalikomot tépkedtem rá.
Ezzel egy időben elkészítettem a bechamel – t is. A felolvasztott margarinon megpirongattam a lisztet, apránként felöntöttem először a tejszínnel, azután a tejjel. Hagytam bugyborékolni egy kicsit, megsóztam, őröltem rá borsot és végül kapott egy kevés szerecsendiót is a mártás.
Már csak az összeállítás maradt hátra. Tűzálló tál aljára simítottam egy keveset a paradicsomos zöldségkeverékből, erre ráfektettem 3 lasagna lapot. Ezt megkentem a bechamel – lel, kupacoltam rá ismét a zöldségekből és újra tészta sort raktam. Ezt ismételgettem míg futotta a hozzávalókból ( lényeg, ne tésztával zárj ) és 180 fokosra előmelegített sütőbe toltam, kb. 35 percre. Az utolsó 5 – 10 perc erejéig még egy kis reszelt, növényi sajtot is kapott a lasagna.
Naa, mondtam, hogy egyszerű :o)
5 – 6 adag s egy kis saláta sem árt mellé.
Szia!
VálaszTörlésValóban többesszám a lasagne, de mivel több darab tésztából készül maga az étel,ezért szerte Olaszországban lasagne néven fut. Az amcsik egy része használja helytelenül egyesszámban...
Nézz utána a wikipédián.
Szia, köszi, javítottam!
VálaszTörlés