
Nos, akkor íme a megfejtés a tegnap feltett kérdésre. Nagyon jókat mulattam az izgatott találgatásokon, meglehetősen közel jártatok a megoldáshoz már az elején, hisz a kolbász a kulcsszó. Fura is lett volna, ha vega olvasóimnak nem ez ugrik be elsőre ;o) Gyanítom, javarészt a húsevők elsődleges tippje volt a kekszes verzió ( bocs, ha csalódást okoztam :o), de nekem személy szerint legjobban Brigi fakanalas válasza tetszett :o))
Szóval, kolbász, de nem gabonából ( arról itt írtam korábban ). ( Reninek persze igaza van, a szejtán is gabona, de nekem a gabonakolbászról a boltban kapható, köles -, rizs stb, kolbász ugrik be, melyekben "szemes" formában van jelen a gabona. )
Már éppen lezártnak tekintettem a szavazást, s elkezdtem ennek a posztnak a megírását, amikor az utolsó pillanatban megérkezett a pontos megoldás Shakaharitól. A képen látható valami bizony szejtánkolbász!!! Régóta fontolgattam már egy ilyen kolbász – utánzat elkészítését, de csak szejtánból elég unalmasnak tűnt a munka, ezért még hezitáltam, egészen néhány héttel ezelőttig, amikor teljesen véletlenül átkattintottam egy spanyol nyelvű oldalra, ahol nagyon kreatív vegán ételekre bukkantam. Óriási szerencsémre a blog gazdája két nyelven publikál szinte minden receptet, így lehetett enyém ez a nagyon finom kolbász is.

Nagy előnye a korábban említett gabonakolbásszal szemben, hogy ez nem esik szét. Formáját sütés után is megőrzi, akár rakott krumpliba rakod, akár pizza tetejére és textúrája, ízvilága is közelebb áll egy „normál” kolbászéhoz.
Hátránya hogy a szója két formában is megtalálható benne, így lesznek olyanok, akik ezt sem próbálhatják ki, sajnos.
Köszönöm, hogy ilyen lelkesen részt vettek a kis kitalálósdiban, ígérem, legközelebb nehezebbet kérdezek! ;o)

Vega kolbász
Legyen a kezed ügyében:
10 dkg búzasikér
5 dkg tofu ( lehetőség szerint ) füstölt
3 evőkanál szójagranulátum
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál ( élesztőmentes ) zsemlemorzsa
frissen őrölt bors
3 teáskanál fűszerpaprika
1 – 2 gerezd fokhagyma
tengeri só
esetleg majoránna, szegfűbors, fűszerkömény, füst aroma ízlés szerint
4 alufólia darab
Így használd a hozzávalókat:
Kapcsold be a sütőt ( 120 fok ) és vízforralóban vagy egyéb alkalmatossággal melegíts egy kevés vizet.
A sikért, a szétmorzsolt tofut, a szójagranulátumot és a zsemlemorzsát öntsd egy tálba, a fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón és keverd el a szójaszószban. Méricskéld ki a fűszereket is, keverd a „porokhoz”, ízesítsd a fokhagymás szójaszósszal és kezd el adagolni a vizet. Mindig csak egy picit és közben próbáld alaposan összedolgozni a masszát. Akkor jó, ha összeáll és formázható; oszd négy felé.
Teríts szét egy adagot az egyik alufólia darabon, minél hosszabb és vékonyabb lesz a kolbász annál könnyebben kezelhető. Hengert formázva tekerd fel és a két végét csavard össze, mintha szaloncukrot készítenél. Ezt ismételd meg a maradék hárommal is.
Tedd őket sütőbe és süsd 20 percig. Az így kapott kolbász nagyon hasonlít az eredeti, nyers kolbász masszára. Ha mondjuk kenyéren szeretnéd elfogyasztani, célszerű serpenyőben, néhány gerezd fokhagyma társaságában, egy kevés olajon átforgatni. Rakott krumpli esetében azonban csak fel kell karikáznod és mehet a rétegek közé.
Forrás: Creativegan
khm, a szejtán eredetileg nem gabona?
VálaszTörlésJó ötlet egyébként, egy ismerősöm szokott csinálni, de valami spéci módon, mert belehúzza valami műanyag bélbe.
VálaszTörlésÉn viszont már évek óta nem veszek tőle, mert irtózat mennyiségű fokhagymát tesz bele.
Sütés-főzés közben nem esik szét?
Jól van, igazad van :o)))) Persze, hogy gabona, csak én az alatt a boltban kapható, "szemes" rizses, köleses stb félére gondolok!
VálaszTörlésEgyébként nem esik szét sütés - főzés közben! Pont ez tetszik benne a legjobban nekem is! ;o)
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlésEz jó, ha egyben marad. Szeretném már én is kipróbálni.
Jó az új fejléced!
Szia Katanyaka!
VálaszTörlésTovábbítottam Hozzád a kérdést: Te mióta főzöl, és miért?
http://cuisineadele.blogspot.com/2008/10/te-mita-fzl-s-mirt.html
Üdvözlettel,
Adéle
Ez nagyon klassz, biztosan ki fogom próbálni! Én is szerettem volna már hasonlóval kísérletezni, csak sajnos eltörtem a darálómat...
VálaszTörlésszia Kata!
VálaszTörlésNézz be légyszi, küldök valamit:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/10/jabb-nvizsglds-krkrds.html
Szia!
VálaszTörlésszeretném elkészíteni ezt a "kolbászt", biztos finom. csakhát nem tudom hol lehetne venni füstölt tofut.csak naturat láttam eddig az intersparban. ötlet?
köszi előre is! :-)
Szia!
VálaszTörlésHű, hát bioboltok, Tesco, Auchan, Ázsia, elvileg mindenhol, ahol simát árulnak, lehet és elvileg szokott is lenni füstölt is. De az sem tragédia, ha csak natúrral készíted, de akkor használj egy kevés folyékony füstaromát hozzá, az segít! ( http://href.hu/x/534q )
Remélem, ízlei fog! ;o)
szia! végre eljutottam az elkészítéséig! ;-)
VálaszTörlésjó lett ízre is, állagra is. köszi a receptet! majd ha lesz időm megmutatom a blogomban is...:-)
Klassz, örülök, hogy ízlett! :o)
VálaszTörlésEz nagyon-nagyon finom lett, és mindenhogyan jó! Nem volt itthon zsemlemorzsám, így jobb híján barna rizslisztet tettem bele. Egyetlen hibája a mennyiség, mert azt mindjárt tripláznom kellett volna. :)
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy, köszi szépen!
Köszi, Timi, örülök, hogy Nektek is ízlett :o)
VálaszTörlésSzia Kata!
VálaszTörlésÉn is elkészítettem, finom lett. Igaz, hogy nekem a szójaszósz kicsit rontja a magyaros ízt, de lehet, hogy én sötét szószt tettem bele, (ez volt itthon)ez erősebb ízű.És ha kihagynám...? De tényleg fincsi. És a gyömbér teát is megcsináltam, az is nagyon finom.
Szia Edit!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett és köszi a visszajelzést!
A szójaszószt szerintem simán kihagyhatod.
Csináltam vele rakott krumplit, teljesen jó!
VálaszTörlésSzia Kata, naon örülök, hogy hasondszőrűeket találtam!!! Főkérdés: 120 fokon süssem a kolbit, vagy melegebbre kell a sütő? Nem kell kibontani a fóliából? Alkérdés: a szójagranulátumot be kell áztatni? És nem helyettesíthető valamivel? Köszi!!
VálaszTörlésEdina
Szia Edina!
VálaszTörlésA sütő 120 fokos legyen, nem kell melegebbre kapcsolni.
A fóliából csak akkor bontsd ki őket, ha már megsültek ;o)
A szójagranulátumot ebben az esetben nem kell külön áztatni.
És itt nem is nagyon tudod helyettesíteni ...
Mesélj, hogy ízlett! :o)
Aki nem eszik szóját de vegán az rakhat bele füstölt sajtot az ízesíti is és öszefogja.
VálaszTörlésSzia Névtelen!
VálaszTörlésEz teljesen jó ötlet, amennyiben növényi sajtról beszélünk! :o)
Hello from USA. I must try this, because I cannot eat gluten which is present in most Vegetarian sausage, hot dogs, burgers here in US! Blessings and Health! :-)
VálaszTörlésTess
Üdvözöllek az USA-ból. Megpróbálom ezt, mert nem tudok enni, glutén, amely jelen van a legtöbb vegetáriánus kolbász, hot dog, hamburger az USA-ban!
Egészség és áldás! :-)
Tess
I will use gluten-free bread crumbs to bind the sausage. NO gluten.
VálaszTörlésTess
Fogom használni gluténmentes zsemlemorzsa is köti a kolbász. NEM glutén.
Tess
amikor teljesen véletlenül átkattintottam egy spanyol nyelvű oldalra, ahol nagyon kreatív vegán ételekre bukkantam. Óriási szerencsémre a blog gazdája két nyelven publikál szinte minden receptet, így lehetett enyém
VálaszTörlésmagyarul simán elloptad forrás megjelölés nélkül