2008. április 23., szerda

Piskóta ( tej - és tojásmentes )

Piskóta receptje mindenkinek van, azt hiszem, ebben egyetértünk. Akinek meg véletlenül nincs, megveszi a kész tortalapot a boltban ( brrrr … ) és abból kreál valamit. Amit most én ajánlok, az természetesen egy teljes őrlésű, tojás – és tejmentes változat, hátha akad, akinek pont erre lesz szüksége közületek is.

A máz kivételesen került rá, mivel szülinapra vittem, anti – candidás diétát tartó barátnőmnek és hát valamivel muszáj voltam feldobni ezt az egyszerű, de tényleg nagyszerű süteményt. Ebben az esetben a cukrot javaslom steviával helyettesíteni.




Piskóta


Legyen a kezed ügyében:

2,5 dl növényi tej

10 dkg barna cukor

½ citrom leve és héja

1 teáskanál vaníliakivonat

25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt

1 csomag sütőpor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

6 evőkanál olaj


Így használd a hozzávalókat:

Keverd össze egy tálban a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat. Egy másikban a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mindezt keverd hozzá a tejes mixhez.


Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt sül meg.


Tipp: az alaprecept variálható gyümölcsökkel is!


Karobmáz


Legyen a kezed ügyében:

1 evőkanál tk. tönköly liszt

1/3 csésze víz

1/3 csésze növényi margarin

1/3 csésze barna cukor – ( én beértem néhány csepp steviával )

2/3 csésze karobpor


Így használd a hozzávalókat:

Egy kis edényben keverd össze a vizet és a lisztet, majd közepes tűzön főzd, míg besűrűsödik. Ha kicsit hűlt keverd hozzá a margarint, az édesítőszert és a karobport és ezzel vond be a szintén kihűlt tortát.


Forrás: a piskótáéra nem emlékszem sajnos, valamit alakítottam ilyenre :o), a karobmáz innét származik.

56 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper, soha ilyen kiváló nem lett még nekem reformos piskóta. Igaz, buktam a piskótatekercset, mert sokkal jobban feljött, mint gondoltam, de ez a felfedezés megérte. Már be is indult a fantáziám, hogy mi mindenre lehetne ezt a tésztát alapként használni. Úgyhogy nagy-nagy köszönet a receptért! :)

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom, hogy tekercsnek nem lett jó, de szerintem is klassz süti! Örülök, hogy tetszett!!

    VálaszTörlés
  3. Rebarbara került nálunk a tetejére és - khmm - az egész tepsi tartalma eltűnt még akkor este...

    Be kell valljam: bourbon vaníliás vanília cukorral készítettem, mert nincs vanília kivonatom - egyáltalán hol lehet azt beszerezni?

    VálaszTörlés
  4. Enikő!
    Házilag készítsd, úgy a leggazdaságosabb. Chili & Vanilia oldalán találtam ezt a remek ötletet: http://href.hu/x/68ug Azóta nem is használok semmi mást, ha vaníliáról van szó! :o)

    VálaszTörlés
  5. EZ SZENZÁCIÓS!!!
    Most örülök, de NAGYON! :)))

    VálaszTörlés
  6. Ez fantasztikus lett, nagyon hálás vagyok érte! Kb. másfél hónapja, hogy próbálok sokkal jobban odafigyelni arra, hogy minél egészségesebb ételek kerüljenek az asztalra. A férjem kedvesen mosolyog hozzá, néha nagyokat sóhajt, de bíztat. Viszont hála Neked és ennek a receptnek, ma teljesen sikerült lenyűgöznöm! Amúgy frissen szedett vadmálnát tettem a süti tésztájába, mennyeien finom vele! Köszönöm! Gyöngyi

    VálaszTörlés
  7. Szia Gyöngyi!

    Nagyon örülök, hogy Nálatok is ekkora sikere volt a tésztának!! Sok kitartást a hosszú úton és nézz körül itt nálam, elég sok receptem van, amit hasznosnak találhatsz Te is ;o)

    Kata

    VálaszTörlés
  8. Ez a piskóta!!!! Holnap kipróbálom.Ugye, hogy lehet a fiataloktól is tanulni!! Egy nyugdíjas, itt a blogom, nézze már meg valaki!!!
    http://boggeranyo.blogspot.com

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Annak ellenére, hogy a margarin és az összes mesterséges édesítőszer a szervezet számára vagy emészthetetlen vagy mérgező, én is találtam igen sok értékes dolgot ezen az oldalon. Minden mással egyetértek és köszi a sok értékes tippet, receptet. Bár nem vagyaok vega mégis az utolsó "sor" jogán jóhiszeműleg lebeszélnék mindenkit a fentebb említett két "élelmiszer" fogyasztásáról. Sajnos igen jól tudom miből vannak.

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Örülök, hogy sok hasznosat találtál az oldalamon! S egyébként biztos vagy benne, hogy a bio margarin ( nem a ráma és társai! ) is olyan káros? ;o) Az nem hidrogénezett, míg a sima margarinok igen és azzal nagyon is egyetértek, hogy nem emberi fogyasztásra valók!
    És mi a baj a steviával? Az nem mesterséges egy picit sem vagy valami másra gondoltál?

    Kíváncsian várom válaszod!

    Köszi :o)

    Üdv: Kata

    VálaszTörlés
  11. nagyon finom, örülök ennek a tojásmentes változatnak. :) legközelebb mennyi sztíviával helyettesítsem a cukrot? köszönöm
    Édua

    VálaszTörlés
  12. Hű, Édu, nem tudom, ez annyira ízlés kérdése! Mostanában egyre kevesebb cukrot használok, ha olvasok egy receptet, tuti, hogy a harmadát fogom beletenni a kajába, mint amennyit javasolnak. A stevia meg azért trükkös, mert a mellékíze annál jobban kiérződik, minél többet használsz belőle ... legalábbis szerintem, úgyhogy, bocs, de ezt nem tudom pontosan megmondani. Én pár cseppet használtam ennél a receptnél.

    VálaszTörlés
  13. Hát, ez szuper recept!:-) Hosszú idő óta ez az első olyan teljes kiőrlésű sütialap recept, ami nem tömöt, nem szraz, nem fojtós, hanem könnyed, légies! Nálunk is nagy sikert aratott epres piskütaként!:-) Köszi!

    VálaszTörlés
  14. Örülök, hogy Neked is bejött! :o)

    VálaszTörlés
  15. Kata, nagyon hálás vagyok neked:)) ez a piskóta isteni. Már régen kinéztem magamnak, ma főpróbát tartottam a lányom jövő heti szülinapjára készülve és nagyon-nagyon finom lett. Én 8 dkg cukrot raktam bele és egy egész citromot. Pudingot tettem rá (kukoricakeméytő, kölesliszt, cukor, tej, vanlia) és persze epret. villámgyorsan elfogyott:D... köszi!!!

    VálaszTörlés
  16. Igen, ez egy NAGYON jó recept :o)

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok,

    Azt esetleg tudja valaki, hogy honnan lehet tojás és egyéb állatitól mentes réteslapot szerezni????
    Köszi,
    zsuzsa

    VálaszTörlés
  18. Zsuzsa, így kapásból passz. Egyedül a Tante Fanny - s ra gondolok, hogy talán ... azt nézted már? Ha nem és adsz egy mail címet, legközelebb megnézem a boltban (sajnos a holnapjukon nincs feltüntve erről semmi :o(

    VálaszTörlés
  19. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Kata.
    Megcsináltam a sütit, nagyon szépen néz ki, de csak holnap lesz felszeletelve, én megtöltöttem úgy, hogy a lapra mikor kettévágtam, kentemre jemet, mangó,narancs,és barackosat, majd a krémből elvettem egy keveset és kevertem hozzá kókuszt. Majd bevontam a tortát. Holnap hálaadás itt és ez lesz a mi desszertünk. Neked köszönettel :)
    Isteni az oldalad, nagyon sokat segít nekem abban, hogyan egyek, és már nem is olyan félelmetes. Sőt izgalmasabb így enni.
    Kellemes hétvégét kívánok nektek.
    KanadaiKati

    VálaszTörlés
  21. Kedves KanadaiKati!

    Nagyon - nagyon köszönöm a visszajelzésedet!Olyan sokat számít a tudat, hogy mások hasznára lehetek!!!! :o)
    Remélem finom lett a torta! ;o)

    VálaszTörlés
  22. Kedves Kata.

    A torta, Isteni finom lett. Szavak nincsenek rá, mindenki aki, evett belőle, elvolt ájulva. Pedig, ugye nem szeretik ezt nem szeretik azt, meglátták, már az is szép volt önmagában, gondolom megkívánták, hát meg is kóstolták. Mindenki egytől egyig ódákat mesélt róla. Neked köszönhetjük, és nagyon szépen köszönöm. Így a karob amit csak mi szeretünk most mások is meg ismerték, hogy nem rossz az :) A tésztán pedig csodálkoztak, tojás nélkül van és ilyen magas és puha, finom. Köszönöm szépen. Kellemes vasárnapot.
    KanadaiKati

    VálaszTörlés
  23. Szia,

    help help!
    imádom a receptjeidet és szégyen-gyalázat, hogy csak most írok neked amikor bajban vagyok, de nem sikerült a piskót:-(((
    nem tudom miért....az alapanyagok tutti jók és mennyiségre is ok., talán a sütő nem lehetett elég meleg? gyönyörűen kivettem a formából, persze néztem a tűvel is, hogy rendben legyen a tészta (rendben volt) mégis ahogy kettévágtam tiszta nyers maradt a közepe:-((

    mit csináltam rosszul vajon..? van ötleted?

    Bia

    VálaszTörlés
  24. Szia Bia!

    Igazán sajnálom, hogy nem jött össze a piskóta, bevallom, velem is előfordult már! Hiába csináltam mindent a recept szerint, "szalonnás" lett a közepe, ha Te is erre gondolsz. Nálam ez akkor történt meg, amikor lisztet váltottam. Mehetett is a kukába az egész piskóta!
    Lehet, hogy tényleg nem volt elég meleg a sütőd. Vagy nem légkeverésen csináltad? Esetleg régi a sütőd és abban tovább kellene sütni? Az egyik barátnőmnek 2x annyi ideig tart az Ő sütőjében megsütni a sütijeimet, mint nekem!!!! Valószínűleg itt a bibi ...
    Azért remélem, még próbálkozol! ;o)

    Sok sikert és örülök, hogy "jelentkeztél" :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  25. Szia Kata,

    milyen típus a tönköly liszted, mert tegnap krumplipogácsát sütöttem a szokásos módon és az is szallonás lett ettől a tönkölyliszttől, úgyhogy gyanús, hogy azzal van a baj:-(

    köszi,

    Bia

    VálaszTörlés
  26. Szia Bia!

    Én Eccofood - ot veszek vagy Némethék lisztjét használom Rábcakapiról ( a biopiacon szoktak árulni ). Szorítok, hogy a legközelebbi süti jobban sikerüljön!!

    Kata

    VálaszTörlés
  27. Szia Kata!

    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a piskóta elkészítésénél, a 100g barna cukrot helyettesíthetem steviával? Már lassan egy éve használom, nagyon szeretem és elégedett vagyok vele. Én a por verziót használom, amit sütéshez, főzéshez egyaránt lehet. Szóval csak azért kérdezem, hogy az állagát tekintve vagy más miatt esetleg, feltétlen szükséges bele a cukor? Mert ha nem én ott is steviát használnék. És ha azt használnék, szerinted kellene még valamin módosítanom, mondjuk akkor egy picivel több liszt... Hm? Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  28. Szia kedves névtelen :)

    Sajnos én soha nem használtam por formájú steviát, így nincsenek ezzel kapcsolatos tapasztalataim ... viszont simán működhet vele, ha tudod mennyit tégy ehhez az adaghoz, akkor a liszt mennyiségével egészítsd ki a "hiányzó cukor" adagot, így teljes lesz a recept :)

    Sok sikert és meséld el, hogy sikerült!

    Szép napot!

    Kata

    VálaszTörlés
  29. Szia!

    Jaj ne haragudj, nem akartam bunkó lenni, szimplán csak elmaradt a nevem... :)
    Köszönöm a válaszod!!! Szerintem a hétvégén megpróbálkozom vele, és jelzek, hogy hogyan sikerült.

    Neked is szép napot!
    Niki :)

    VálaszTörlés
  30. Szia Niki! :))

    Kíváncsian várom a mesét!

    Kata

    VálaszTörlés
  31. Kedves Kata!

    A hétvégén alkottam, hogy mit? Hm…
    Sikerült egy kis ’’szörnyet’’ sütnöm… :(
    Jó nem vagyok profi cukrász, de sütöttem már eleget, mert szeretek sütni, de ilyet még nem tapasztaltam.
    Szóval mindent úgy csináltam és mindenből annyi mennyiséget használtam, amennyit írtál, csak a cukor helyett steviát használtam.
    Amúgy van egy pék barátom, és megkérdeztem, hogy ha kihagyom a cukrot, az befolyásol-e valamit a tészta állagán vagy, hogy feltétlenül szükségeltetik-e a cukor, vagy ha nem akkor kell-e valamit változtatni a recepten. Ő azt mondta, hogy semmit nem befolyásol a cukor, nem kellene, hogy más legyen, mint cukorral. Mert, hogy ők a pékségben csinálnak banános diós kenyeret kétféleképpen cukorral és anélkül, és hogy ők semmit nem változtatnak a recepten egyszerűen csak nem rakják bele a cukrot, és a kenyér ugyanolyan lesz csak ugyebár nem annyira édes.
    Nos, kérlek szépen, eleve nekem a masszám olyan kevésnek tűnt és túl sűrűnek. Amikor beleöntöttem a 20cm-es tortaformába kb. 2 cm magasra ért fel a massza és össz-vissz 0,5-1 cm-t emelkedett, úgyhogy össz-egészében maximum 3-4 cm volt a kreálmányom. Azért írtam, hogy szörnyeteg lett, mert hol púpos, hol gödrös, hol meg teljesen szétnyílt és kifakadt, mint valami ír barna szódakenyér… :)
    Ízre nem volt rossz, de ott is inkább kenyérre emlékeztetett, csak édes volt és egy kicsit citromos. Úgyhogy szegénykém a kukában végezte, mert ez már menthetetlen volt, teljesen elment tőle a kedvem.
    Aztán jobban utána néztem a lisztnek, amit vettem, és hát igen, nem éppen süteményekhez ajánlották, maximum muffinokhoz és kekszek készítéséhez, de kifejezetten kenyerekhez… Na sebaj, másnap mérgemben kipróbáltam a lisztes zacskón található keksz receptjét. Az frankó lett, aznap el is fogyott.
    Szóval szerintem új liszt után kell néznem. :) Otthon a Vegabond és az Eccofood teljes kiőrlésű tönköly búzalisztjét használtam, és azokkal nem tapasztaltam ilyet, sőt nagyon fini sütiket csináltam belőlük. Na, szóval ez az én kis mesém…
    Lenne még itt a végén két kérdésem? Mi a véleményed, ha megpróbálom a fehér tönkölylisztet, jó az nem teljes kiőrlésű, de mégsem a finomított nulla tápértékű búzaliszt, a három fehér méreg egyike… Hm? No és a második meg, ha kakaósra akarom csinálni, magát a piskótatésztát, akkor ennél a receptnél is érvényes a szabály, hogy annyi evőkanál lisztet vegyünk el, amennyi kakaót belerakunk? Mennyi bajom van, mi? :)

    Üdv:
    Niki

    VálaszTörlés
  32. Szia Niki!

    Hűűű, a betyárját, a frászt hoztad rám a comment - eddel :P Nagyon - nagyon sajnálom, hogy nem jött össze a süti, én is éppen tegnap sütöttem meg, mert a nagyobbik lányomnak készítettem belőle szülinapi tortát és nagyon klassz lett ( mint mindig ). A liszten tényleg nagyon sok múlik, mint Te is tapasztalhattad :P :) Én a Biomagos tk tönkölylisztet veszem, de csináltam már Eccofood - ossal is és azzal is jó volt.

    Szerintem a fehér tönkölyliszttel is működik a recept, bár én nem próbáltam még vele, évek óta csak tk lisztet használok :) És a kakaózásnál ugyanaz az eljárás módja, mint normál esetben!

    És nem baj, hogy ennyi bajod van, mármint szívesen válaszolok, ha tudok! :)

    Sok - sok sikert ehhez a project - hez is és félve írom le, hogy mesélj :)))), de kíváncsi vagyok na :P

    Kata

    VálaszTörlés
  33. Szia Kata!

    :) Nem szerettem volna a frászt hozni rád!!!
    Huhh..., ez a hétvége bolondok háza volt, nem tudtam próbálkozni... :(
    Örülök, hogy te sikeres voltál megint, és utólagosan is sok boldogságot a lányodnak!!! ;)
    Ígérem, amint sikerül valamit alkotnom, beszámolok róla! Amúgy köszönöm a segítséget!

    Niki :)

    VálaszTörlés
  34. Szia!

    Először is bocsi, hogy ilyen későn jelentkezem, de így jött össze…

    Képzeld el, kipróbáltam a fehér tönköly búzaliszttel is és egyszerűen mindig ugyanaz lett az eredmény, vagyis, hogy nem sikerült. Nem értem. Lehet, hogy most butaságot írok, de először arra gondoltam, hogy a sütővel van a bibi? Ugyanis mindig ugyanazon az oldalon púposodik fel nagyon a süti és fakad ki. De gondoltam a sütőporra vagy a szódabikarbónára is, ugyanis a múltkor sütöttem egy hagyományos piskótát (liszt, cukor, tojás) ebben ugyebár se sütőpor se szódabikarbóna, és a süti jó lett, amilyennek kell lennie, nem púposodott fel, nem nyílt szét és nem fakadt ki, pedig olyan lisztet használtam, amit a te receptednél is. Szóval a sütő okés :) Hm… Na szerinted mi lehet a rejtély? :)

    Üdv:
    Niki

    VálaszTörlés
  35. Sziasztok!
    Valaki próbálta mar esetleg a cukrot mézzel helyettesíteni? en altalaban azzal szoktam, ilyen piskota tesztat viszont meg soha nem csinaltam (semmilyen formaban sem), es nem tudom hogy ugy is sikerulne-e ilyen jo allagura es finomra, mint nektek. Egyebkent piskotatekercset szeretnek csinalni belole, szerintetek mekkora tepsiben kene csinalnom ezekkel a mennyisegekkel? Mert az egyik hozzaszolo irta hogy neki tul magas lett, es nem lett jo tekercsnek. :-)
    Elore is koszonom szepen a segitseget!
    Rita

    VálaszTörlés
  36. Sziasztok!
    Kata, egyebkent ezt a receptet szeretnem megcsinalni a Te piskota tesztaddal. Szerinted kivitelezheto? :-)
    A ferjem szuletesnapjara lenne egyebkent :-)

    Köszönöm: Rita

    VálaszTörlés
  37. hopp, a link maradt csak le :-)
    https://mesterszakacs.eu/receptek/gellert_tekercs.pdf

    VálaszTörlés
  38. Gondoltam beszamolok rola hogy sikerult…  20 percig sutottem a piskotat, miutan kivettem, 1-2 perc mulva probaltam felcsavarni, de szettoredezett az egesz, ugyhogy kezdtem elolrol.  a masodikat mar csak 12 percig sutottem (mar akkor is jonak tunt), kivettem, feltekertem konyharuhaba, es mikor kitekertem (amikor mar teljesen kihult) hogy meg tudjam tolteni, akkor repedt el  valamilyen formaban azert egyben maradt, csak toredezett volt. De nagyon finom lett, tenyleg nagyon finom es puha ez a piskota, tortakhoz mindenkeppen tokeletes. Azert ha valakinek sikerult belole tekercset csinalni, az irja mar meg, kivancsi vagyok  Nem tudom mit ronthattam el. Igazabol meg “normal” formaban sem csinaltam piskotatekercset, ugyhogy nem tudom milyennek kellett volna lennie a tesztanak.
    Azert az elso tekercs sem veszett karba, csinaltam belole meggyes, barackos, hazi csokipudingos finomsagot 
    Ja, es egyebkent mezzel csinaltam, de szerintem nem azal volt a gond, tenyleg nagyon jo allaga lett a tesztanak.

    VálaszTörlés
  39. Köszönet ezért a "mentes" piskóta receptért! Sikerrel debütált nálunk először mint meggyes piskóta, másodszor mint 1. szülinapi torta tésztája (saját karobos-zablisztes krémmel töltve) és harmadszor (de semmiképp sem utoljára) mint nagymama fordított almatortája! Ez remekül néz ki(http://molnemes.blogspot.com/2012/03/sutik-es-kepek.html), holnap lesz a kóstoló. Utólagos engedelmeddel belinkeltem a receptet a blogomra. Köszönöm még egyszer! További jó konyhatündérkedést kívánok!

    VálaszTörlés
  40. Kedves Kata!
    Véleményed szerint cukor helyett használhatok rizs- vagy agavé szirupot? Kell vajon változtatni valamit akkor?
    Köszi, üdv, Vercsa

    VálaszTörlés
  41. Szia Vercsa!

    Szerintem működik folyékony édesítővel is a recept, ( bár én úgy nem próbáltam még :), csak akkor vegyél vissza a tej mennyiségéből, különben nagyon híg lesz a tészta!

    Sok sikert hozzá!

    Üdv,
    Kata

    VálaszTörlés
  42. Kedves Kata!

    Héten szeretnék sütni tojás-tej és glutén mentes piskótát. Kérdésem az lenne, hogy a tönkölybúza liszt jó lenne-e hozzá. Mert kukoricalisztből már próbáltam, de egyszerűen morzsolódik... Kicsit kétségbe vagyok esve, mert szülinapi tortának lenne.

    Köszönöm,

    Emő

    VálaszTörlés
  43. Kedves Emő!

    Nem pontosan értem a kérdést: a recept szerint is tönkölylisztet használtam, teljes őrlésűt, tehát azzal működik! A fehér változattal nem próbáltam, de gyanítom azzal is menni fog, max kevesebb folyadékra lesz szükséged!

    Remélem, sikeres lesz a szülinapi torta akció :)

    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata!

      Főként arra vonatkozott a kérdés, hogy a tönkölybúzába van-e glutén...mert sehol sem találtam meg rá a választ. Azóta vettem gluténmentes lisztet, viszont még mindig morzsolódik, bár már nem annyira mint a kukoricaliszttel. Viszont ami még aggaszt, hogy a torta formában a széle nagyon feljön...közepe meg beesik...:(
      Nem tudod, hogy mi miatt lehet?
      Tejet lehet vízzel is helyettesíteni, vagy fontos szerepe van a torta összetartásában?

      Emő

      Törlés
  44. Értem, nem olvastam el rendesen, amit írtál, elnézést. Nos a tönköly is egy búza fajta, tehát van benne sikért azaz glutén. Ebben az esetben nem ajánlom; sajnos ebben a diétában nem vagyok járatos, nincs gluténmentes lisztekkel kapcsolatos tapasztalatom. A tejet én nem helyettesíteném vízzel, egyrészt az íze, másrészt az állaga miatt sem, abban azért akad egy kis "anyag", ami szerintem kell a piskótához.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sikerült megcsinálnom az after eigtes tortát, ezzel a piskóta recepttel. Mindenki meglepődött amikor hallotta, hogy nincsen benne tojás:) Sajnos azonban nem jött fel elég magasra a piskóta a torta formába, ezért 2 körbe kellett megsütnöm. Nincs ötletem, hogy miért lehet, mert sütőport és szódabikarbónából is megfelelő mennyiséget tettem bele.:(
      Köszönöm a piskóta receptet, sikerült vele örömet szereznem egy olyan embernek, aki szinte alig ehet ilyen sütiket, tortákat.

      Emő

      Törlés
  45. Szia!
    Nagyon örülök, hogy megtaláltam a receptedet, én a liszt egy részét teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítettem, plusz került bele egy kis darált mák és kakaópor, és nagyon nagyon finom lett, az állaga is tökéletes, szép tészta lett! Köszönöm a receptet!! :)
    Üdv,
    M.

    VálaszTörlés
  46. Kedves M!
    Köszönöm a visszajelzést, további jó sütést - főzést! :)
    Kata

    VálaszTörlés
  47. Kedves Kata!

    Keresetem egy piskótareceptet, ami tojás nélkül készül.
    Nem vagyok vega, és minden ilyesmi elég távol áll tőlem, éppen ezért félve nyúltam a receptedhez, ráadásul olyan, hogy zabtej még nem is kóstoltam, teljes kiőrlésű tönkölylisztről meg csak hallottam, de azzal sem dolgoztam, talán nem is fogok. :)
    Éppen ezért a cuccokat kicseréltem, az anyaghányadot megtartottam nagyjából: a tönkölylisztet sima fehér lisztre, a barnacukrot sima kristálycukorra, a zabtejet tehéntejre.
    Egyébként mindent úgy csináltam, ahogy írtad.
    Kb. 15 perce vettem ki a sütőből, egészen isteni lett.

    Nagyon szépen köszönöm, zseniális recept!

    (Egyébként a tésztaalapra egy ujjnyi vaníliapudingot borítok, rá túrótölteléket teszek, amit tejszínhabbal lazítok, és lezárom gyümölcskocsonyával. ez lesz az egyik karácsonyi süti.)

    Köszönöm még egyszer!

    Üdv:
    -wilson

    VálaszTörlés
  48. Keds Wilson :)

    Szívesen, én meg köszönöm a kommented, örülök, hogy a változtatásokkal is jól működött a recept! :)

    Üdv Neked is,
    Kata

    VálaszTörlés
  49. szia! Az lenne a kérdésem,h graham lisztből is lehet-e ezekkel az aranyokkal kesziteni. Vagy esetleg valami tanacs, felezzem ?( teljes kiörlesű plusz graham) Üdv Ebelle

    VálaszTörlés
  50. Szia Ebelle,

    azt hiszem, még nem próbáltam csak graham lisztből sütni ezt, 100% teljesőrlésűből remek, állítólag 100% fehérlisztből is :) Én felezném, fele graham, fele teljesőrlésű ;)

    Szép napot,
    Kata

    VálaszTörlés
  51. Kedves Kata!

    Elhatároztam, hogy Édesanyámat meglepem a szülinapján egy ebből a piskótareceptből készült tortával, hogy bebizonyítsam az egészséges is lehet finom. :) Persze a torta többi részénél is figyelemmel leszek erre a szempontra. Kérdésem az lenne, hogy ez a mennyiség amit leírtál egy 26 cm-es tortaformában kb. mennyire jön fel? Ketté kéne vágnom a piskótalapot és hülyén nézne ki, ha nagyon vékonyak lennének. Közéjük túrós krém fog kerülni. Vagy egyből dupla mennyiséggel induljak? Ha ez szempont, gázsütőm van.

    Köszönöm!

    Edith

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edith!

      Emlékeim szerint - mostanában nem sütöttem ilyen piskótát - nem jön fel olyan extrém magasra, ezért én a helyedben biztosan dupla mennyiséggel próbálkoznék!

      Sok sikert és Isten éltesse Édesanyádat! :)

      Kata

      Törlés