2008. február 5., kedd

Búzahús (szejtán) készítés otthon (illusztrálva)

Íme egy képes beszámoló arról, hogyan készítsünk szejtánt házilag. Természetesen boltban megvásárolni egyszerűbb, de drágább is és őszintén szólva ennél is érezhető némi ízbeli különbség, mint minden bolti – nembolti élelmiszer összehasonlításánál. Már korábban is voltak fellángolásaim, meg is vettem az alapanyagot hozzá, de valamiért ( ki tudja, miért?! ) nem tudtam rávenni magam az elkészítésére, ja valószínűelg lusta voltam. Aztán néhány hete muszáj voltam erőt venni magamon, mert már majdnem lejárt a szavatossága a pornak … és rájöttem, hogy ez egy nagyon egyszerű folyamat és máskor is meg fogom csinálni.

Ja és mivel valószínűleg nem én vagyok az egyetlen hezitáló háziasszony az országban, gondoltam, szépen lefotózom a lépéseket, hogy Nektek már könnyebb dolgotok legyen ;o)


Szejtánkészítés


Íme, a kiindulópont, a búzasikér, 250 grammos kiszerelésben.

Egy nagy fazék fűszeres víz, melyben megfőzzük a szejtánunkat. Az ízesítés teljesen szubjektív ( biolevespor, zöldfűszerkeverék, vegamix stb. )

A zacskó hátulján található utasítást kell csupán követni, mely szerint meleg vízet kell hozzákeverni a porhoz ( kb. 2,5 dl - t ), de az a tapasztalatom, ha picit többet használsz nem lesz annyira gumis a végeredmény ( + egy kevés sütőport is hozzákeverhetsz a sikérporhoz, az is lágyítja a kész szejtánt)!! És a porhoz magához is célszerű sok fűszert keverni, úgy ízesebb lesz!

Fél perc elteltével ilyen rugalmas, gumiszerű valamit fogsz kapni ( nem kell megijedni tőle ).

Tetszés szerint oszd valamennyi cipóra ( ez itt ugye 4 darab ) és pihentesd kb. 10 percig, addigra pont felforr a víz.

Majd dobd a cipókat a lobogva morgolódó fűszeres vizbe.

Ha a bucik feljöttek a víz felszínére szűrőkanállal szedd is ki gyorsan és szeleteld fel őket. ( Vigyázz, forró!!! )

A szeleteket költöztesd vissza a fazékba, s főzd 10 percig.

Elég egyértelműen jelzik majd, ha ki akarnak jönni.

Nos, ilyenek a főtt szejtán szeletek, melyeket a továbbiakban már úgy használsz, ahogy akarsz. Panírozhatod, felkockázhatod stb., mintha hússal dolgoznál.
250 gramm porból kb. 60 dkg lesz a végeredmény.
UPDATE: Ha nem eszitek meg az összeset azonnal, néhány napig a lehűtött főzőlével alaposan nyakonöntve ( = lepje el ) a hűtőben is eláll!

Nálunk ma ez a finomság lett belőle, de ennek a recepjtét csak holnap árulom el ;o)

52 megjegyzés:

  1. Ez így tömény fehérje, mennyit lehet belőle megenni egyszerre?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ha arra gondolsz, mennyi esik jól: hát, szerintem ez a mennyiség 4 - 6 ember pocakjának a megtömésére elegendő.

    VálaszTörlés
  3. hm, én eddig csak kenyérhez használtam a sikért, de ezután ki fogom próbálni így is! ;-)
    hús helyett én szóját szoktam használni.

    VálaszTörlés
  4. Szuper ez a leírás! Nálam nagyon is időszerű! És mi a tapasztalatod, hogy a házi készítésű búzahús finomabb, mint a "gyári"? Mert a legutóbb várásolt fokhagymás búzahús biztosan nem válik kedvencemmé!

    VálaszTörlés
  5. remek ez a fotóriport! :)
    mennyi idő alatt készült el a szejtán?

    VálaszTörlés
  6. Sütisnéne - a szóját valahogy nem szeretjük, főleg mióta besokalltam belőle és allergiás is lettem rá. Két évig nem mertem enni, de most már megint jöhet, persze csak módjával. A szejtánra legalább nem lehetek érzékeny ;o)

    Marmalade - Igen, a házi "puhább", finomabb! De sok múlik Rajtad, azaz a fűszerezésen! És hát a kissé "gumis" állagot meg kell szokni ;o)

    Grenadine - Köszi! Azt hiszem egy bő félóra az egész, de közben mást is tudsz csinálni, úgyhogy gyorsan megvagy vele.

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon hasznos volt Kata. Én, aki mindent nagyjából magam megcsinálok itthon, egyszer azt nyilatkoztam, hogy a búzahúst csak a hülyék... (Már bocsánat) Most viszont meggondoltam magam, mert ez tényleg totál egyszerű, nagyon olcsó, és valóban kedvedre alakítható. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök, hogy megírtam ezt a cikket, igazán "hasznos mozdony" voltam ma :D

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm én is, hasznos mozdony! Kész búzahúst szoktam venni, de bizony hat emberre a két csomag épp, hogy elég, és igen drága. (Gyros-t szoktam belőle csinálni, imádjuk.)
    És igen., én is azt hittem eddig, hogy a víz alatt gyúrás órákig az alap, és ezért meg se próbáltam. De most ki fogom, köszönöm még egyszer.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok,

    Nagyon köszönöm a részletes leírást, ez szuper. Éppen volt itthon egy zacskó búzasikér, gyorsan ki is próbáltam.
    Az íze alapvetően nem lett rossz, de nagyon gumiszerű lett. Eddig én a bioboltban mindig csak készen vettem búzahúst, de az nem volt ennyire rágós, gumijellegű.
    Lehet, hogy csak elrontottam valamit, túl sok vagy kevés vízzel kevertem vagy túl sokáig vagy kevés ideig főztem. Nem tudom. Esetleg valami ötlet, hogy mitől puhul meg?

    VálaszTörlés
  11. Szilvia!
    Örülök, hogy ennyire felbátorodtál és megcsináltad a búzahúst. Szerintem nem rontottál el semmit, ez ilyen, gumiszerű, valamelyik kommentben írtam magam is. A boltban többféle variáció van, gumis, kevésbé gumis ;o, bár tény, hogy azok valahogy szárazabbak is kicsit.
    Én ezt a háziváltozatot a natúr helyett használom, ami olyan tenyérnyi méretű és fűszertelen. Az igazi kedvencem a Snack ill. Standard "ízesítésű" 20 dkg - s "tömb" búzahús, de azt még sajna nem tudom reprodukálni :o(

    VálaszTörlés
  12. Kata, azt áruld még el, kérlek, hogy a késztermék, a további feldolgozás előtt, meddig áll el, pl. hűtőben. A képekről úgy tűnik, elég nagy adag egyszeri felhasználáshoz. Vagy tévedek?

    VálaszTörlés
  13. Szilvi!
    Nem, nem tévedsz, egy 250 grammos zacsi tartalmából 60 dkg kész szejtán lesz, ami nem hiszem, hogy olyan sok egy 6 tagú családnak ;o)
    Na, de komolyra fordítva a szót, nincs ezirányú tapasztalatom, mert annyit szoktam csinálni, amennyit rögtön fel is használok. Félek gyorsan kiszáradna a hűtőben ...

    VálaszTörlés
  14. Akkor úgy tervezem, hogy benyomjuk mind. Gyros lesz belőle kedden, az amúgy is kedvenc.

    VálaszTörlés
  15. Aztaaa!

    Én nem vagyok vega, de ezt szerintem ki fogom próbálni. Szóval nagyjából úgy lehet felhasználni, mintha nyers hússzeletek lennének? Vagyis lehet panírozni, tepsiben krumplival rétegezve megsütni, esetleg apróbbra vágva brassói?

    Tetszik a blogod!

    VálaszTörlés
  16. Szia Kiddy!

    Kíváncsi vagyok, hogy Neked, húsevőnek mennyire fog bejönni a szejtán. Ült már az asztalomnál olyan vendég ( férfi! ), aki nem tudta hirtelen eldönteni, a húsos ragu vagy a szejtános ragu ízlik - e Neki jobban :o)
    S valóban mindent lehet a szejtánnal is csinálni, amit egyébként a hússal tennél.
    Köszi a dícséretet is! ;o)

    Sok sikert!

    Üdv: Kata

    VálaszTörlés
  17. köszönöm! elkészültek a karácsonyi tekercseim is a recept alapján
    lett egy potyakör, amiből valami más lett, de sokat tanultam az első kísérletből. Többekközött, hogy nem karácsonyi főmenün kísérletezünk szejtánnal:D mert leizzadás a vége, és egy kacagó férej. De megérte.

    VálaszTörlés
  18. Szilda :o)))) Örülök, hogy sikerült, jó étvágyat hozzá!!

    VálaszTörlés
  19. Szia!
    Szupi a blogod!rendszeresen olvaslak!Nagyon tetszik minden recepted!
    Örülök,hogy Rád találtam.

    VálaszTörlés
  20. Köszi, Bea! :o) Örülök a visszajelzésnek!

    VálaszTörlés
  21. Szia!
    Nagyon tetszik az oldalad, és ez a recept is!

    Az lenne a kérdésem hogy ezt a szejtánt le is lehet darálni, és mint "darált húst" használni?

    Nemrég derült hogy nem ajánlott tejcukrot és tejfehérjét ennünk, sőt anyukámnak tojást és kakaót sem, így rengeteg hasznos ötletet találok az oldaladon! Köszi!!

    VálaszTörlés
  22. Szia Szilvi!

    Persze, simán darálható, én gyakran használom úgy is! :o)
    Örülök, hogy sok kedvedre való akad nálam! Sok sikert a főzőcskékhez! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha nincs otthon húsdarálóm, mivel tudom "ledarálni"? A sima konyhai aprítógép jó, vagy ahhoz túl lágy a szejtán?

      Törlés
  23. Szia! Mától rendszeres olvasód leszek, beleszerettem az oldaladba! Köszönöm a szejtán-receptet, pont tegnap vettem kipróbálni.

    VálaszTörlés
  24. "A szejtánra legalább nem lehetek érzékeny ;o)"

    Hat ez igy azert nem igaz. Aki liszterzekeny, az pont a sikerben talalhato glutenra erzekeny. Es sok embernel csak felnottkorban derul ki a liszterzekenyseg.

    VálaszTörlés
  25. Szejtán készítésénél a "gumis" állagot elkerülendő sütőport kell keverni a sikérporhoz.

    VálaszTörlés
  26. Kedves Névtelen, köszi az infót!

    VálaszTörlés
  27. Köszi szépen az útmutatót! A hozzászólóknak pedig a hasznos tanácsokat. Vega kajáldában ettem szejtánt és nagyon megszerettem. Most már magam is el tudom készíteni.

    Jó kis oldal ez, van itt sok kedvemre való dolog. :)

    VálaszTörlés
  28. Kedves Olman!

    Örülök és köszönöm a visszajelzést! :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  29. Szia Kata! Nagyon tetszik minden, amit itt találtam. Nem vagyok vega, a 90 naposat csinálom, kérlek segítenél? Ha szejtánt ennék, akkor az szénhidrátnapra tegyem, mert gabona? Józan logikát követve igen, de azért szeretném tőled is kérdezni, látom te is szétválasztod az ételeket. Köszönöm válaszod, és gratulálok ehhez a bloghoz..ezután gyakran felkeresem.:)

    VálaszTörlés
  30. Szia Rózamari!

    Elméletileg helyes a feltételezés, de nem, a szejtán tömény fehérje, úgyhogy így kezeld! :o)

    Sok sikert a 90 naposhoz! És örülök, hogy tetszik a blog! ;o)

    Kata

    VálaszTörlés
  31. Szia Kata, köszönöm a választ. Alig találtam vissza erre a bejegyzésre, a link, amit kimásoltam, nem akart idehozni. Olvaslak minden nap, rengeteg ötletet adsz, és persze ismerkedek is a vega életmóddal. Ölellek: Rózamari

    VálaszTörlés
  32. Szia Rózamari!

    Örülök, hogy hasznos vagyok számodra :o) Ügyes legyél!

    Kata

    VálaszTörlés
  33. Kedves Kata!

    Nagyon örülök, hogy Rád találtam!
    Szejtánt kerestem, és hála Neked egy tök jót találtam! Nekem már így első látásra is bejön, hamarosan tesztelem a családon :o)
    Minden csudaszépet és jót kívánok+köszönet, köszönet, köszönet!
    mardzso

    VálaszTörlés
  34. Kedves mardzso!

    Örülök, hogy tetszik, amit itt találsz, Neked is minden jót és szívesen!!!! Jó érzés látni, hogy másnak is hasznára válik, amit itt össze - vissza írkálok ;o)

    Kata

    VálaszTörlés
  35. Szia Kata!
    Azt meg tudnád mondani, hogy a szejtánnak mekkora a purintartalma? Mert nem találtam erre vonatkozó adatot internetországban, és ha tömény fehérje, akkor köszvényeseknek nem ajánlott, jól gondolom?
    Amúgy tetszik a blogod, még párszor visszanézek ide, az tuti.
    Üdv,
    Mikka

    VálaszTörlés
  36. Kedves Mikka!

    Pontos ( de még pontatlan :P ) adataim nincsenek a szejtán purintartalmáról, de én azt olvastam, hogy a növényeknél ez ( is ) másként működik, mint a húsnál és csak a hús "veszélyes" a köszvényesek számára ill. a mai álláspont szerint már az sem annyira, mert gyógyszerrel mindent megoldanak (?! ) Szóval, bocs, de passzolom a kérdést, esetleg egy dietetikust kérdezz meg róla :)

    További kellemes olvasgatást itt nálam és jó főzőcskét :)

    Kata

    VálaszTörlés
  37. Sziasztok!

    Kozma Éva vagyok. Kérdezném, hogy mennyi vízzel kell elkészíteni, a 250 g szejtánt?

    Ez az egy info nagyon fontos lenne, és sehol nincs feltűntetve.

    Előre is köszönöm a választ.

    Üdv,

    Évi

    VálaszTörlés
  38. Szia Évi!

    Elkerülhette a figyelmed, hisz benne van ez a fontos info is a posztban :) Kb. 2,5 dl víz kell hozzá, meg még egy - két korty!

    Jó munkát!

    Kata

    VálaszTörlés
  39. Én is kipróbáltam a búzahúst. Nem vagyok vega, de máskor is csinálok. Nagyon finom volt.
    Sajnálom, hogy nem fedeztem fel előbb.
    Tünde

    VálaszTörlés
  40. Szejtánimádó2012. január 8. 15:02

    A szejtánkészítés igazából a lisztnél kezdődik: kidagasztja az ember a tésztát és kimossa. Sokkal, sokkal finomabb és lazább, mint bármilyen porból. Azóta is az a legjobb, amit magam csinálok, nem a gumis vackok. Csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szejtánimádó!
      Leírnád részletesen, hogy ezt hogyan csinálod, mert nagyon érdekelne.
      Köszönöm előre is!
      K.

      Törlés
  41. Szia Kata!
    Első jelentkezésem óta rendszeres szejtánevők lettünk, a gyerekek szabályosan megsértődnek, ha netán igazi hússal találkoznak az ételben... húzzák a szájukat:) Sok kölest is eszünk, tegnap csilisbabot dúsítottam vele.
    Egy gondom van: időközben megszűnt a lelőhelyem, ebben a városban minden halódik... de nem adom fel: tönkölylisztből fogok próbálkozni, az még van itthon! úgyhogy hajrá, majd beszámolok!

    VálaszTörlés
  42. a gumis- állag elkerülése/tompítása végett érdemes kb 1/5-nyi tönköly fehér lisztet hozzákeverni a sikérhez még a langyos víz hozzáadása előtt, sok fűszer mehet bele és egy csipetnyi pirospaprika- így sokkal szebb lesz a színe!

    langyos víz- gyurmázás- főzés.. és ha nem azonnal használod fel, akkor érdemes bepácolni ízlés szerint, s méásnap elkészíteni. de pácban akár napokig is jól megvan a hűtőben.
    jó étvágyat!


    Évi

    VálaszTörlés
  43. A buzahust ha te magad készited el még finomabb,ne használj sikérport,készits te magad lisztböl buzahust.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsike, hogyan kell? mert már próbálkoztam, mi őrlünk búzát itthon, de nem lett jó.... szétesett a szejtánom. Van bevált módszered? mert csak jobb volna, mint boltiból...

      Törlés
  44. Le lehet fagyasztaniha kihult? Meddig tarthatoel a fagyasztoban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, nálam 1 hónapig biztosan volt már a fagyasztóban és teljesen jól működött utána is.

      Kata

      Törlés
  45. Köszönöm a szuper receptet!
    Csak egy kérdésem van:
    Milyen messziről kell a cipókat a fűszeres vízbe dobni? :)

    VálaszTörlés
  46. Mennyi és milyen fűszerek kellenek a szejtanba, és a főző vízbe?

    VálaszTörlés