2010. február 21., vasárnap

Kiskert 2010

Ezt a képet egy kerttervező program segítségével bohóckodtam össze, aztán feliratoztam, hogy lássátok, mit hová ültetek :o) Katt a képre!

Idén is, mint most már elmondhatom évek óta :P, februárban hülyére vásárolom magam vetőmagokból, aztán egy este leülök a szőnyegre, kiterítem a zsákmányaimat ( minimum 3 - 4 helyről harácsolom össze a cuccot és még van képem csodálkozni, ha valamit duplán is megveszek ). Az első 10 percben csak kedvtelve nézegetem a kis zacskókat, forgatom és gyönyörködöm a képekben, aztán nekilátok az érdemi munkának, végigolvasom, melyiket mikor kell vetni és eszerint készítek sok, cetlivel ellátott, összegumizott csomagot, hogy később már csak fel kelljen őket markolni és mehessek is ki a kb. 6 nm - es veteményesembe dolgozni ;o)
Mivel a kertem mérete az elmúlt évek szorgalmas munkájának köszönhetően sem növekedett - nem is értem :o)) -, idén sem lesz sok változás abban, milyen zöldségeket szüretelhetünk le majd nyáron. Lesz sok saláta ( korai májusi, római és jég is ), spenót, mángold, ha megmaradt a rukkolám tavalyról, akkor azt is eszünk, aztán rengeteg ( persze minden relatív ) paradicsom, paprika, kevés padlizsán, cukkini. Sárgarépát és pasztinákot csak a "vicc kedvéért" ültetek, ahhoz irtó kevés a helyem, hogy normál méretű példányok tudjanak kifejlődni. Fűszernövények nélkül elképzelni sem tudnám az életet :o)), lesz majd bazsalikom, petrezselyem, koriander, lestyán, kapor, rozmaring, zsálya.
Újításként néhány szem kukoricamagot is elpotyogtatunk majd a földbe, talán akad majd pár szem füge is már a bokron ( tavaly ültettük ), meg epret is ehetünk a lányokkal, persze csak egy keveset. Ha igaz, amit Josef Starkl ígér, akkor banánt is szedhetünk a tavaly vásárolt két kis fán. Jövőre viszont lesz már cseresznyénk, málnánk és szedrünk is.
Azért én azt gondolom, ennél jobban már nem tudom "kizsákmányolni" ezt a zsebkendőnyi területet :P
Ha valakinek van tippje, mely növények szeretik az irdatlanul forró, napos és picike kerteket, szóljon ;o)

12 megjegyzés:

 1. Hehe, én is pont ülök a szőnyegen a zsákmánnyal és tervezgetem, hogy mit hova. Csak annyi különbséggel, hogy én egy viszonylag nagy erkéllyel és virágládákkal gazdálkodom :) Kertet tervezni öröm :)
  Banánfám nekem is van, de télre behoztam a szobába mert dézsában lakik. Fűszernövénynek kakukkfű? Imádja a száraz meleget és ha egyszer megindul... :)

  VálaszTörlés
 2. Szia, akkor jó munkát és tervezést Neked is :o) A kakukkfű is bírja tényleg, az nekem mindig a teraszon szokott lenni egy dézsában, csak most kimaradt a felsorolásból :o) Nem merem kiültetni a kertbe, mert ott valóban nem lehetne kordában tartani :P

  VálaszTörlés
 3. mandy! miket lehet erkélyen tartani? :O

  VálaszTörlés
 4. Katina, bármit, ami odafér :o))

  VálaszTörlés
 5. Pontosabban bármit, ami bírja a virágládákat és elfér :) Fűszernövényeket, epret, spenótot, salátát, cukkinit, padlizsánt, stb. :)

  VálaszTörlés
 6. A paradicsom és a paprika is tök jól elvan nagyobb cserepekben! :o)

  VálaszTörlés
 7. Hú, Kata, micsoda tervek!
  Én is jól bevásároltam ám mindenféle magot, de sajnos nem nagyon tudom hova ültetni őket: kb másfél-két nm-es földterületen garázdálkodhatok, mert a kert többi része a kutyáé. :-)
  Igaz, tavaly itt több kiló paradicsom termett és rengeteg snidlingem és kaprom volt.
  Idén új projektként lesz medvehagyma (ha kinő, mert már ősszel elültettem) és rukkola is.
  Jó ültetgetést! ;-)

  VálaszTörlés
 8. Hello Timi!

  Hát, igen, kicsiben is nagyban csinálom :o))) Neked is jó munkát a törpe veteményeshez! A medvehagymámra én is kíváncsi vagyok, elvileg már szaporodnia is kellett valamennyit tavaly óta! A rukkola, meg - mivel gyomnövény - elpusztíthatatlan, legalábbis remélem, hogy idén is ott lesz, ahol tavaly hagytam :P

  Kata

  VálaszTörlés
 9. Nagyon ügyesen beosztod és tényleg teljes mértékben hasznosítod a kertet!
  Egy nagyobb területnél jobban elsikkadnak a dolgok.

  VálaszTörlés
 10. Kata!!
  Hát Te jól kitoltál velem hallod!Egész héten ástam,gazoltam,gereblyéztem.Az történt ugyanis hogy eszem ágában sem volt konyhakertet csinálni,de meghoztad a kedvemet ezzel a bejegyzéseddel.Aztán majd ha sikeres lesz az akció,akkor majd írom a hálálkodó sorokat is! :)

  VálaszTörlés