2010. augusztus 18., szerda

Légiesen könnyed - teljes őrlésű zsemlék

Húú, ezt a kenyértésztát nagy hiba volt elkészíteni, mert egészen biztos, hogy mostantól nem akarok másmilyet enni, csak ezt :P És hogy ez miért baj? Mert cirka 5 óra alatt készülnek el a pihe - puha - mégis 100% - osan teljes őrlésű lisztből készült zsemlék és ez olyan 5 óra, amikor is kb. óránként foglalkozni kell vele, nem lehet csak úgy, magárahagyni ... ennek ellenére úgy érzem, gyakran készítek majd ilyet, mert komolyan mondom, soha ilyen levegős - könnyed finomsághoz nem volt még szerencsém, mióta elhagytam a fehérlisztet a konyhámból! :)



A receptet a kanadai VeganDad blogján találtam és mivel az a kérése, hogy az ételeinek leírása ne jelenjen meg más posztokban, csak belinkelem Nektek ( nem kell sok angoltudás a megértéséhez ) és ideteszek egy fotót, talán látszik, miről beszélek :)

Amit fontosnak tartok a recepttel kapcsolatban:
- tényleg szükséges a rengeteg kelesztés, kérlek, ne spóroljatok az idővel, mert a végeredmény miatt nagyon megéri.
- Én megkentem sütés előtt közvetlenül a tetejüket tejjel és megszórtam szezámmaggal, így csinosabbak lettek.
- A szerző kb. 60% teljes őrlésű liszttel dolgozik, de nekem nagyon jól sikerült a 100% teljes őrlésű tönköly lisztes verzió is.


Sütésre fel és lássatok csodát, miszerint a teljes őrlésű lisztből készült pékáru nem kötelezően nehéz és sűrű és folytós és rágós ... sőt! ;)

Forrás: VeganDad

9 megjegyzés:

  1. 100%-os tk kenyeret/zsemlét egyszer próbáltam készíteni és a kukában végzett. De az is 3 órás foglalkozás volt. Lementem ezt a receptet, mert nagyon nagyon szeretném kipróbálni :). Ha 5 óra, akkor 5 óra :)

    VálaszTörlés
  2. Ezeket a zsömléket feltétlenül kipróbálom! Elég régen sütök kenyeret és mindenfélét, de a teljeskiörlésű liszt különös eljárást igényel, és alaposan árnyékra lehet vele vetődni.
    Ezek a zsömlék istenien néznek ki, ahogyan írtad, pille könnyűnek. Köszönöm a receptet!
    (amúgy a kovászos kenyeret 9 óra alatt készítem, és semmi pénzért nem mondanék le a kenyérsütésről:-)

    VálaszTörlés
  3. Köszi, meséljetek, ha megsütöttétek! :)

    VálaszTörlés
  4. Elnézést, nagyon kezdő vagyok. Mi az a wheat gluten és esetleg kihagyható vagy helyettesithető valamivel? Kösz, Snoopy

    VálaszTörlés
  5. Hello!

    A vital wheat gluten magyarul sikérpor a lisztből kimosott tiszta fehérje ( avagy szejtánpor, hátha így már ismerős :) Kenyérsütéskor szokták a liszthez tenni, annak feljavítására vagy mint a másik neve is mondja, abból készül a szejtán, egyfajta "húshelyettesítő" alapanyag. Szerintem kihagyható, ha jó minőségű lisztet használsz!

    És szívesen segítek, kérdezz nyugodtan!!

    Kata

    VálaszTörlés
  6. Nagyon köszönöm a választ, kipróbálom.. Remek a blogod, gratulálok! Renegeteg jó receptete és hasznos ötletet találtam. Snoopy

    VálaszTörlés
  7. Megsütöttem. Isteni lett. Kicsi lányom is örömmel falatozta.
    Köszönöm neked, hogy megosztottad velünk.

    VálaszTörlés
  8. Szia Kata!

    Nagyon örülök, hogy megsütötted és köszönöm, hogy ezt el is mesélted nekünk!! :)

    másik Kata :o)

    VálaszTörlés