2008. június 4., szerda

Házi vegamajonéz

Igen, igen, igen, igen!!!!!!!!!!!!!!!!! Végre – végre olyan házimajonézt kreáltam, amilyenre mindig is vágytam. Persze az alaprecept nem saját találmány, hónapok óta kering a gasztroblogokon, mindenki kipróbálta már Mamma oldaláról az aiolit. Csak nekem nem sikerült :o(


Természetesen nem az eredeti, tehéntejes verziót csináltam, hanem növényi tejeset. Azzal kezdtem, ami mindig van itthon: rizstejjel. Nem működött. Vera is mondta, de muszáj voltam adni neki egy esélyt. Sőt, azt is mondta, hogy a zabtejet sem erre találták ki, viszont a szója képes úgy viselkedni ebben a receptben, ahogy a „rendes” tej. Ok, akkor szója, pedig annyira nem rajongunk érte, de a majonézért sok mindenre képes vagyok :P! Vettem szójatejet és bizakodva kavartam vagy 10 - 15 percig a lötyit … de azon kívül, hogy a karom is elzsibbadt, semmi sem történt. Majdnem sírva fakadtam, nem értettem, ami mindenkinek megy, nekem miért nem sikerül?!?!?!


Hosszú ideig nem is próbálkoztam, alaposan elment a kedvem az aiolitól. Közben mindenféle egyéb úton – módon igyekeztem előállítani a hőn áhított házi vega majonézt, pl. tofuból, meg napraforgó magból, ehetőek voltak, de feljegyzésre érdemtelenek … hétvégén aztán kerti sütögetésre voltunk hivatalosak, ahová majonézes salátát ígértem. Hagyományosat, a sok húsevőnek a szalonna mellé, de nem hagyott nyugodni a gondolat, én is akartam majonézes krumplisalátát, sőt, a ( candida diétás ) vendéglátómat is szerettem volna megkínálni valami finomsággal … ezért a hetekkel korábban, kizárólag erre a célra vásárolt szójatejes dobozt előkapva újra nekiláttam … és most sikerült!!!!!!!! Gyönyörű, fehér lett és kiváló alap egy jó majonézhez. Nekem magában nagyon zsíros ( nem csoda :o), ezért tettem hozzá egy kis szójatejfölt, meg citromlevet ( ami rögtön össze is kapta a masszát ), plusz édesítőt ( ebben az esetben steviát ) és voilá kész a vega majonéz. Fantasztikus lett! :o) Én meg nagyon boldog! ;o)




Vega Majonéz Aioliból


Legyen a kezed ügyében:

1 dl szójatej ( nem rizs, nem zab, kifejezetten szója!!!!! )

2 dl olaj ( 1,5 dl napraforgó + 0,5 dl olíva )

csipet só


és hogy majonéz legyen:

3 - 4 evőkanál szójajoghurt / tejföl ( pl.: ilyen )

citromlé

méz / stevia / nádcukor vagy amit akarsz


Így használd a hozzávalókat:

A botmixer poharába öntöm a tejet és habosra keverem a sóval. Ezután felkészülve a hosszadalmas munkára ( nekem egy kombi kisgépem van, amivel botmixelni is lehet, de elég nehéz, ezért fárasztó sokáig tartani ), apró cseppekben adagolom az olajat, miközben folyamatosan jár a gép. Kb. 9 perc után adja meg magát a massza és ekkor kezd sűrűsödni! Vigyázz, nem lesz olyan kemény, mint egy „igazi” majonéz, ehhez kell majd a citromlé és az ízesítők. Ezeket már nyugodtan keverd bele kanállal és ha elégedett vagy, mehet a hűtőbe.


Forrás: Mamma aioli receptje


Ui.: egyszerű krumpli saláta lett belőle, ha valakit érdekel a recept bepötyögöm.


7 megjegyzés:

  1. Ha csak simán megcsinálod a fehér majonézt, és beteszed a hűtőbe, pár óra alatt annyira besűrűsödik, hogy ki se tudod önteni!
    Nekem azt találja ki valaki, hogy a méreg drága Veganézon kívül hogy lehet szójamentes majonézt előállítani.

    VálaszTörlés
  2. Igen, tapasztaltam, de úgy nem ízlik, mármint nem használnám azt a csupa "zsír" krémet pl. egy krumplisalátához.

    Szójamentest ... hát igen, az lenne a legjobb, szólok, ha valami okosat tudok ;o)

    VálaszTörlés
  3. tök jó!!!! köszi! gyűjtögetem a kincseket! :o)

    VálaszTörlés
  4. valahol azt írják pár másodperc mixelés után kész van, valakinél meg több mint 10 perc. ez függ a botmixer teljesítményétől? a tiéd hány wattos? köszi
    Duó

    VálaszTörlés
  5. Szia Duó!

    Nekem ennek a gépnek az elődje van, nem tudom milyen a teljesítménye, de tény, hogy ha a fenti módon csináltam a majonézt, akkor sok percig tart a művelet, ha azonban úgy, ahogy mostanában csinálom, a pohár aljába megy a tej, rá az olaj, akkor fura mód 1 perc alatt megvagyok és nagyon szép sűrű lesz rögtön a majonéz :o)

    VálaszTörlés
  6. Mármint ennek a gépnek az elődje: http://www.kirakat.hu/Braun_MR_6550_MFP-t108-319

    VálaszTörlés
  7. És úgy értettem, hogy az összes olajat egyből ráöntöm a tejre ... bocs, kicsit fáradt vagyok már :P :o)

    VálaszTörlés