2008. június 20., péntek

Készülök a télre ...

Régi, nem titkolt vágyam volt megtölteni a kamrám finom befőttekkel, lekvárokkal, hogy a hosszú és választékát tekintve igen csak szegényes telet valahogy túléljük!


Sajnos a mi családunkban nem volt és a mai napig nincs nagy hagyománya az ilyen jellegű konyhai munkának, az anyukám sosem pepecselt a befőzéssel, annak ellenére, hogy a nagymamám állítólag nagyon jól értette a dolgát. Rémlenek is az öreg ház spájzának roskadásig megpakolt polcai, de lehetőségem nem volt megtanulni a fortélyokat, mivel szegény mama nem sokáig volt velünk.


Szóval, nem volt más választásom, magamnak kellett kitalálnom hogy s mint rakjam el a télire valót. Kijelenteni még nem merek semmit, meglátjuk, megérik – e a tavaszt! ;o) De a lelkesedésem óriási ( volt ), irtó sok üveget pakoltam tele és még van néhány gyümölcs, amire fáj a fogam ( barackok, szilva, körte stb. ).


Van már 9 üveg eper lekvárom, 3 üveg meggy lekvárom, 17 üveg cseresznye befőttem, 20 üveg meggy befőttem, sok apró és kevésbé apró zacskó a fagyasztóban tele málnával, eperrel és meggyel, s ráadásnak 7 üveg csemege uborka.


Huhhhh … nem tagadom elfáradtam, de olyan öröm ránézni erre a sok finomságra. Édesítőnek mézet ill. steviát használtam, de volt, hogy azt sem. A fűszeres polcról csupán a fahéjat és egy alkalommal a rózsavizes üveget emeltem le és persze mondanom sem kell, tartósítószert nem használtam.


Én nagyon bizakodó vagyok, a családom is az, meglátjuk mi sül ki belőle :o)


3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Egy ideje már nézelődöm a blogodon és nagyon tetszik. Bár én nem vagyok vegán, még csak vegetáriánus sem, tudom, hogy sokkal kevesebb húst kellene fogyasztanunk, mint amennyit a "jó magyar konyhában" sokan megszoktunk. Én még csak most tanulok főzőcskézni, nagyrészt hobbiból, és amellet, hogy anyukám megmutatja, hogy kell a dolgokat "rendesen" főzni, én mindig keresem azt is, hogy hogyan lehet egészségesebben. A befőzés, kompótok, lekvárok, savanyúságok nekem is bizergálták a fantáziámat idén nyáron, de még sehol nem találtam olyan receptet, ami tetszett volna (sőt, igazából semmilyet). Amit a te módszeredről írtál, az viszont szimpi. Hamarosan kiderül gondolom, hogy bevált-e a technika. Ha igen, megosztanád velem/velünk?
    Azt hiszem, itt olvastam egyszer egy candida- diétás muffin receptet is, ami nagy sikert aratott a körömben :P, de még a családnak is tetszett.
    Szóval köszi előre is, és további jó főzőcskézést!
    Üdv!
    Adrica

    VálaszTörlés
  2. Szia Adrica!

    Nagyon köszönöm a kedves szavakat és nagyon örülök a lelkesedésednek, kitartást és sok sikert kívánok a konyhai munkákhoz, akár hússal, akár hús nélkül csinálod ;o) Remélem sok hasznos dolgot találsz még az oldalamon!

    A befőzést illetően igaziból csak annyi a titok, ami nem is titok, hogy a tiszta üvegeket miután megtöltöttem a forró ez meg azzal vizes dunsztba teszem. Nagy fazékba beleállítom a lezárt üvegeket, langyos vizet engedek köréjük, ja és konyharuhát alájuk és közéjük, majd szépen felforralom és hagyom is 20 - 30 percig bugyogni. Nem ismeretlen eljárás, csak ma kevesebben használják, én a szomszéd bácsitól tanulom a módszert, aki esküszik rá :o) Jövő tavasszal kiderül hogy mennyire működik. 150 teszt üveg csak elég lesz hozzá :o)))
    Ja és az ízesítést illetően nincsenek pontos arányaim, kevés méz, vagy stevia, fahéj, nagyjából ennyi, amit használok.

    Dulmina ért egyébként nagyon a befőzéshez, nézz be Hozzá is, ha időd engedi! ( http://dulmina.blogspot.com )

    Ha van még kérdésed, nyugodtan írj!

    Köszi, üdv: Kata

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Köszi az infókat, megnéztem Dulmina blogját is, és jövő nyáron biztos belevágok a kísérletezésbe. Hát igen, lehet hogy néha megéri, ha egy kicsit macerásabb a módszer, ha egyszer jobb és még finomabb is a végeredmény (lásd pl. házikenyér:)
    Köszi a biztatást, figyelem a receptjeidet a jövőben is, és pár egyszerűbbel meg is próbálkozom majd!
    Üdv!
    Adrica

    VálaszTörlés