2008. június 13., péntek

Rántotta tojás nélkül ;o)

Vannak olyan ételek, melyekről azt gondoljuk, nem lehet tojás nélkül elkészíteni vagyis leutánozni, s vannak olyanok, melyek reprodukálást nem is kellene erőltetni. Én alapvetően ritkán töröm a fejem ilyen helyettesítős mókákon, nem szeretem az amerikaik „faux chicken”, vagy „faux fish” receptjeit sem. Nem hiányoznak az ilyen kaják és kész. ( Persze a majonéz az más tészta, azt muszáj volt kitalálni, hogy kell vegául összedobni :P )


No, de ha ott van az oldalamon egy „szegény” férj, aki valaha nagyon szerette a tojásrántottát?! Olyankor kell tovább bújni a netet és rálelni a megfelelő receptre vagy annak hiányában jöhet a kísérletezés. Nekem most mákom volt, mert viszonylag könnyen ráleltem az ételleírásra, másrészt annyira jó volt ez a hamis rántotta, hogy mindketten örültünk neki!


Annyi rossz hírem azért van, hogy a szójaallergiások nem ehetik, de más allergén nincs benne!



Vegán Rántotta


Legyen a kezed ügyében:

¼ csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt

¼ csésze élesztőpehely

1 csésze víz

2 – 3 evőkanál növényi margarin

esetleg ½ teáskanál mustár ( én ezt most kihagytam )

kis só, bors, kurkuma, fokhagyma


1 nagy vöröshagyma

2 tv. paprika

kevés olaj

45 dkg tofu ( = 1,5 csomag )


Így használd a hozzávalókat:

Először elkészítjük a szószt: a lisztet, az élesztőt és a szétnyomott fokhagymát alaposan elkeverjük a vízzel egy kisebb lábasban. Tegyük fel melegedni, s ne is menjünk messzire a tűzhelytől, mert hamar besűrűsödik és kavargatni sem árt. Rövid ideig hagyjuk pöfögni, majd levéve a tűzről, keverjük hozzá a margarint és a mustárt. Ekkor jöhet egy kis fűszerezés is.


Egy serpenyőben fonnyasszuk meg a felvágott hagymát, majd a paprikát, félidőben tegyük hozzá a villával szétnyomkodott tofut is. A jó eredmény eléréséhez a tofut is meg kell egy kicsit pirítanunk. Ha ez is meg van, öntsünk rá a szószból ( annyit amennyi nekünk jól esik, nekem megmaradt az 1/3 – ada kb. ), keverjük össze, süssük még egy percig és már tálalhatjuk is.


2 személy részére


Szerintünk nagggggyon tojásrántotta íze volt!!! Na, akad itt még bátor ember, aki ki meri próbálni vagy már teljesen rosszul vagytok a receptjeimtől?! :o)))


Forrás: VegWeb

6 megjegyzés:

  1. Én egyáltalán nem vagyok rosszul, de a rántotta tényleg nem hiányzik. Ha csinálok évente kétszer, akkor simán tofut lemorzsolok, fűszerezem, annyi.

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is megvagyok nélküle, de ez a lisztes - élesztős cucc tényleg olyan pluszt ad a tofunak, amitől finom lesz :o)

    VálaszTörlés
  3. nekem tetszik a dolog, és ki is fogom próbálni..hogy szegény férj mit fog ehhez szólni, az más kérdés..:)

    VálaszTörlés
  4. Én is pont a napokban agyaltam-találtam ilyen tofurántottás receptet, sztem ki is próbálom nemsokára.:-)
    A veganézt még nem sikerült, mert a múlt héten úgy elcsúsztam a grillezős kajákkal,hogy nem fért bele időben.:-(

    VálaszTörlés
  5. szia, hol tudok venni elesztopelyhet????

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Szerintem bármelyik jól felszerelt bioboltban, meg az Ázsiában is. Itt egy link, csak hogy tudd, mit kell keresned: http://href.hu/x/61tk
    Sok sikert!

    VálaszTörlés