2008. július 14., hétfő

Töltött mángold

Nálunk azóta folyamatos a mángold őrület, mióta először megkóstoltuk ezt a finom zöldséget. Klasszisokkal finomabb és barátságosabb növény a spentónál! Nem kell a sok apró levéllel bíbelődni, max. a szárából kell egy kicsit levágni, aztán az egy darab, óriási lapulevelet megtisztítani és már mehet is a fazékba! Persze ezt még párszor azért meg kell ismételni :P


Az alábbi változat egy a tegnapihoz hasonló, forró napon készült estebédre. Kifejezetten kellemes volt a lehűtött „majonézes” saláta a langyos mángold – batyukkal.


( S szorgos hangyaként már előre is dolgozom, kb. 6 csomag fagyasztott mángold levél várja a hűtőben, hogy télen is falatozzunk belőle :o)





Töltött mángold levél babonézes salátával


Legyen a kezed ügyében:

15 dkg árpa ( áztasd be!!! )


4 szál újhagyma

2 közepes cukkini

5 dkg növényi sajt

olaj


12 - 14 mángold levél


30 dkg karfiol

45 dkg újkrumpli


Babonézhez lásd itt.

+2 dl szójajoghurt


1 citrom


Így használd a hozzávalókat:

A feladat sok lépésből áll. Elsőként főzd meg az árpát. Azután egy másik edényben pirítsd meg kevés olajon a felkarikázott hagymát, majd dobd rá a cukkini kockákat is és keverj rajta időnként egyet. Szerintem akkor jó, ha még roppanós egy picit; reszeled bele a növényi sajtot és kicsit sózd és borsozd és forgasd össze a gabonával.


Pároló edényben vagy amiben szoktad, párold meg a krumplit és a karfiolt. Igyekezz kb. egyforma nagyságúra vágni / darabolni a zöldségeket.


Míg a fentiek puhulnak, készítsd el a babonézt. Elő a turmixot, tedd bela a babot, a citromlevet, mustárt, sót, mézet ízlés szerint, meg egy kevés olajat és mixeld krémesre. Folyamatosan adagold hozzá a maradék olajat is, úgy könnyebb lesz. Ha kész, kb. 2 dl szójajoghurttal készíts belőle „tartármártást” és ebbe forgasd bele a kihűlt krumplit és karfiolt.


A megmosott és lecsepegtetett mángold leveleket terítsd ki és méretüktől függően kanalazz rájuk a sajtos – cukkinis – árpás keverékből. Először a két oldalát hajtsd be a levélnek, aztán hajtsd rá a felső részt, majd az alsót. Így elvileg nem fog kipotyogni a töltelék. Párolóbetéten vagy párolóedényben párold készre a kis batyukat. ( Akkor jó, ha a mángold levél összeesik. )


Tálaláskor locsold meg frissen facsart citromlével a kis csomagokat, kupacolj mellé a babonézes salátából és ha szereted, tégy mellé még egy kis friss, zöldsalit is.


Étvágytól függően 4 – 6 személy részére.


2 megjegyzés:

  1. szia! Mi is szeretjük a mángoldot, de idén még nem nőtt meg.

    VálaszTörlés
  2. Remélem, hamarosan Ti is szedhetitek, a miénk folyamatosan nő, már elmúlt a sértődöttsége is, amit a múltkori szedés után érezhetett :o))

    VálaszTörlés