2009. november 18., szerda

Ti hogy csináljátok?

A helyzet az, hogy a mostanában rám jellemző nagy csendnek egyszerű oka van: elkezdtem dolgozni ( klikk ide, hátha Te is kedvet kapsz hozzá vagy megajándékoznál vele(m) valakit: Svéd - és kismama masszázs Budán, Gödöllőn, Pécelen ) és nincs sem időm, sem kedvem (!!) főzni. Persze ez így senkinek sem jó, hisz a családom minőségileg éhezik ( marhaságokat eszünk nap, mint nap, sok édességet, sok bolti pékárut, rengeteg kenyeret!!!, fagyasztott ezt - azt, irtó kevés gyümölcsöt, nyers zöldséget ), én már ott tartok, hogy erőm sem nagyon van végezni a dolgomat nap közben, hisz a vacak kaja nem jó üzemanyag :o( és ha hétvégén összedobok valami egyszerű ételt, azt mannaként falom ...
Úgyhogy ma reggel megszületett az elhatározás, hogy majd mostantól jobban figyelek és esténként megpróbálok előrefőzni, hogy mire mindenki hazaér következő nap, legyen valami finom és tápláló a hűtőben / fagyasztóban!
Ebben kérem most én a Ti tanácsotokat: Ti hogyan csináljátok? Mit főztök, ha dolgoztok???
Előre is köszönöm a segítséget és köszönöm a türelmeteket, igyekszem gyakrabban frissíteni a blogot!! ;o)

7 megjegyzés:

  1. Szia! Ismerős a szitú, amikor anyuci dolgozik tényleg gyakori probléma a főzés. Úgy próbálom megoldani, hogy igyekszem tele tartani a hűtőt, hogy ha este hazamegyünk ne a kenyér sarkát kezdjük el rágcsálni. Előre gyártok pl. : Szejtánt, felszeletelem és kockára vágom ( pl. raguszerű ételekhez) becsomagolok 2-3 szeletet egy csomagba és lefagyasztom. A dolgozós reggeleken kiveszem, hogy kiolvadjon és akkor este gyorsan megkészítem másnapra vagy vacsira.
    Ha sütök csicseriborsó fasirtot abból is többet készítek, és picit elősütöm őket, utánna lefagyasztom.
    Tudom nem jó ez a sok fagyasztott,de akkor is jobbak, mint a péksütik:(
    Ráadásul amíg sül készítek hozzá salátát, vagy más köretet.
    Jó megoldás a tortilla lapok amit előre legyártasz, a hűtőben légmentesen záródó zacskóban sokáig eláll, kitűnő munkahelyre vinni, uzsonára, beletekersz, salit, pástétomokat, vagy falafel fasírtot és kész is a napi egészséges elemózsiád, kettő bőven elég, nagyon laktató!
    Mindig van a hütőben tofu,zöldségek azt könnyű és gyors megkészíteni , akkor veszem elő amikor nem vettem ki előre a fagyasztóból semmit ( elfelejtettem).
    Zöldségekből egy gyors leves.
    A megoldás :előre tervezni egy picit, kitalálni a bevásárlásnál, hogy mit főzől kedden, szerdán stb. Nekem így sikerűl lavírozni a hétköznapokon, remélem picit tudtam segíteni!
    Még valami : ilyenkor a mindenevő apuka is vegát eszik, mert ugyebár nem főzünk 4 félét:)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ugyan mi nem vegák vagyunk, de én mindig megtervezem előre egy hétre a menüt, és átnézem a kamrát, hogy meglegyen otthon minden a kajákhoz. Szombaton, vagy hétfő este bevásárolok, utána már egyszerű, mert csak csinálom a dolgom, ha hazaértem, mint egy gép, nem kell fantáziálnom arról, hogy mit főzzek, meg boltba rohanni. Na meg ilyeneket találtam ki, h hétfő "salátanap", szerdán valami nemzetközi kaja, pénteken tésztanap... és legyen olyan nap amikor nem eszünk húst, és kéthetente egyszer legyen hal. Ha a váz megvan, már könnyű megtölteni tartalommal, nekem legalábbis működik. És úgy főzök, hogy jusson a másnapi dobozos ebédnek is.

    VálaszTörlés
  3. Mi sem vagyunk vegák, de a napi meleg étel elkészítése nekem is erőpróba volt.Olyan munkám volt, ami ügyeleti rendszer, havi 6-7 alkalommal 32 óra munka, a napi 8 óra mellett. Nem akarlak megijeszteni, de ha otthoni ételt akarsz a családi asztalra tenni, akkor sok mindenről le kell mondani, mert ez elég idő igényes. Tervezni kell, ez biztos! Egy idő után bele lehet jönni. Hétvégén előre főztem készre vagy csak előkészítve vagy félig. Mirelitet muszály volt venni, mert gyors, igaz, csak zöldségeket vagy gombócot, krokettet. Kompromisszumot kell kötni és nem szabad a tökéletességre törekedni, mert kikészülsz tőle. Idővel majd bele jössz és könnyebben fog menni, de akkor is áldozattal jár. Egy féle alapanyagból kis változtatással két-három féle fogás is készíthető. Napi vacsora helyett, jobb az előző nap elkészített másnapra főzött étel, mert akkor ráérsz befejezni gyerekfürdetés és tévézés vagy beszélgetés mellett is. Olyat kell főzni, ami másnap, melegítve is jó. A többire marad a hétvége.Sok sikert kívánok és írd meg légyszíves, hogy sikerült. Szorítok!

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Örülök hogy írtad ezt atémát,mert énmég nem dolgozom ugyan,de már előre félek hogy mi lesz ha oda jutok.Remélem majd jó sokan írnak még,és sok jó ötletet elleshetek én is.
    Daisy!Biztos hogy igaz amit írsz,hogy kell engedni sok mindneből,nem lehet a maximumra törekedni,csak nehéz,én például minennap főzök,kétfelé,sajnos én nagyon sok ételt frissen szeretek,egyszerűen nem kívánom ha már melegíteni kell.Nekem ezt kellene majd valahogy összehangolnom.
    Az biztos hogy a fagyasztott(nem kész termék persze)még mindig jobb mint a sok péksüti,vagy zacskós.stb kaja.
    Timus!Én is próbáltam előre tervezni,de nem sikerült eddig,az én kajáimmal nincs gond,én tudom mit ,mennyit eszek ,de amit a családnak főzök,azzal bajban vagyok.Hiába volt tervem,vagy maradt még az előzőből sok,vagy nem olyat akartak enni.Mondjuk a gyerekek is még kicsik,nehéz eltalálni mennyit esznek meg.
    De megpróbálom megint,előbb-utóbb biztos sikerül,és mire majd megyek dolgozni olajozott lesz minden:))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Lányok!

    Nagyon - nagyon köszönöm, hogy ennyi időt szántatok rám és ilyen részletesen elmeséltétek, Ti hogyan vészelitek át a mindennapokat főzés szempontjából! Igyekszem tanulni Tőletek és ha lesznek saját tapasztalataim, feltétlen mesélek majd róluk!! :o)

    Köszönöm!!

    VálaszTörlés
  6. Kicsit elvagyok havazva, úgyhogy csak most olvastam a bejegyzésed.
    Azt hiszem vegánul még nagyobb probléma a hétköznapi étkezés, mint egyébként, mert nem lehet csak úgy leszaladni a közértbe, vagy a sarki gyorsétkezdébe pár falat ebédért, ha tényleg egészségeset és vegán ételt akar az ember enni.
    Én már évek óta ezt úgy oldom meg, hogy hétvégéken előre készülök. Nagybevásárlás heti egyszer van, akkor mindent megveszünk, nem kell hétközben még alapanyagokért rohangálni.
    Főzök egy két étkezésre valót szombaton, azt esszük szombaton és azt visszük hétfőn a munkába. Főzök mégegyszer vasárnap is és azt esszük aznap és abból viszünk kedden dolgozni is, így már csak 3 napot kell a héten megoldani. Ilyen esetekre vannak az esténként gyorsan elkészíthető ételek, például főzelékek, egytálételek, valami sültek, amit a sütő elintéz, zöldséges kuszkusz, tésztaételek (pl: zöldségek tészták, vagy grízes tészta)... stb. De biztos neked is van a tarsolyodban ilyen. Általában, ha kedd este főzök, akkor is két étkezésre valót, úgyhogy a szerdai és a csütörtöki menü szintén megoldva. Péntekre pedig vagy főzök megint valamit, vagy akkor már a fagyasztó mélyére nézünk, mert főzelékeket, egytálételeket (pl: paprikáskrumpli, pásztortarhonya) szoktam adagonként lefagyasztani és ilyenkor csak elő kell kapni és másnap ebédre kiolvad.
    Remélem, tudtam valamelyest segíteni, vagy ötletet adni.

    VálaszTörlés
  7. Köszi Szamóca, ez egész kivitelezhetően hangzik ... még nincs kialakult módszerem, főzök, amikor van egy kis szabadidőm, mivel ninde cs fix munkaidőm, így könnyű is, nehéz is ...
    De azért már alakulok :o)

    VálaszTörlés