2009. november 29., vasárnap

Író - olvasó - és főzőtalálkozó

Az utóbbi hetekben két alkalommal is érdekes élményben volt részem: múlt hétvégén egy olyan családhoz voltunk hivatalosak vasárnapi ebédre, akiket a blogomon keresztül volt szerencsém megismerni, most szombaton pedig részt vettem Vega Vera főzőtanfolyamán, ahol nagyon jól éreztem magam és szintén megismerhettem olyanokat, aki engem már korábbról ismertek egy kicsit az írásaim alapján. Nem tudom, Timi mikor kezdte olvasni az én vegablogomat, annyi bizonyos, a személyes találkozóra valamikor nyár elején kerítettünk sort, azóta pedig folyamatosan igyekeztünk összehozni egy olyan alkalmat, amikor kiscsaládommal meglátogathattuk Timit és nagycsaládját :o) A ludas főként én voltam, pedig nagyon nem szeretek programot lemondani vagy módosítani, mégis meg kellett tennem, többször is, de aztán nov. 22. volt a mi napunk, átruccantunk egy nagyon kellemes ebédre és beszélgetésre. Meg kell mondjam, óriási lelkifurdalásom volt, amikor kiderült, Timi annyira igyekezett a kedvünkre tenni, hogy mindenből a legjobbat, a legbiobbat, a legklasszabbul társítottat stb. vásárolta meg, ami azért 10 fő részére nem csekély anyagi áldozattal jár!!! Ezúton is köszönjük, hogy ilyen nagyon jófej voltál, Timi!!!! A menü egyébként gyerek - és Katabiztos volt :o)

Leves - zellerkrémleves volt, krumplival alaposan felturbózva, kölesgolyóval megpotyogtatva
Főétel - kukoricás rizs rántott tökfélékkel, természetesen tojásmentes panírba és korpába forgatva, pálmazsírban kisütve ;o), isteni finom citromos uborkasalátával körítve
Desszert - kókusztekercs méregdrága bio kekszből, karobporral


Nagyon finom és nagyon kiadós volt, ezen kívül kaptunk még teát nem bemézezve és ásványvizet is ( micsoda megkönnyebbülés volt Timiéknek, mikor kiderült, nem csak a szűrt vizet vagyunk képesek elfogyasztani :o)))). Timi gyerkőcei és férje is nagyon aranyosak voltak, igazi élmény volt Velük megismerkedni és nagyon szeretnénk visszahívni Őket egy másik igazán klassz ebédre a közeljövőben. Időpont egyeztetés később! :o)

Erre a hétvégére pedig egy főzőtanfolyam jutott Veránál. Régóta vonzódom az ilyen jellegű programokhoz, csak nem túl gyakorta futok bele olyanba, ahol a magamfajta vega jól érezhetné magát. Korábban, mikor még ettünk hús - és tojásfélét ellátogattam a Chefparadé francia kurzusára, ami nagyon klassz volt. Profi szakács, profi felszerelésű konyhájában sok emberrel együtt főzhettünk, aztán később sehol sem akadt fogamra való téma és helyszín. Régóta fontolgattam már magam is, hogy megszervezek egy ilyen vegán vagy legalábbis vega tanfolyamot, de helyszín hiányában elvetettem az ötletet ... a saját konyhám meg nem túl frekventált helyen található ( Bp. XVII. kerület mellett közvetlenül ), de most én is eljátszottam a gondolattal, lehet, hogy nem lenne butaság? Ha lenne érdeklődő, kérem, jelezze ... Verával úgyis olyan messze vagyunk földrajzilag, hogy vélhetően nem zavarnánk egymás köreit, nem igaz, Verám?



No, de hogy visszatérjek az eredeti mezsgyére: Veránál összesen nyolcan gyűltünk össze a házigazdával együtt és nagyon kellemes hangulatban főztünk le egy igazi adventi menüsort! Mivel Vera nemrégiben konyhai baleset áldozata lett, némiképp szükségét éreztem, hogy itt - ott besegítsek Neki - úgy érzem sikerült is -, de a többi résztvevő lelkesedése is inspiráló volt! Számomra az egyetlen bibi a sok gyümölcs jelenléte volt az ételekben ( aszaltgyümölcsből főtt leves, gesztenyével készített burgonyás köret stb. ), mivel én ezeket max. sütiben szoktam keverni az egyéb ennivaló - félékkel ( lásd testkontroll társítás ), de ez már megint az én válogatós ízlésemből fakad :o) és simán túl is teszem magam rajta. Minden egyéb fantasztikus volt!!

Izgatottan várom a képeket Biától és Verától!


Szóval, ezzel a cikkel szeretném megköszönni ezt a sok kedves pillanatot, Timi és Vera, jó volt Veletek lenni! :o)

Ui.: Azt azért szeretném kihangsúlyozni, egyáltalán nem vagyunk egy faksznis ízlésű család, megvannak a szokásaink, de vendégségben semmiképpen sem várjuk el, hogy minden ugyanolyan vagy még olyanabb legyen, mint otthon :P

2009. november 21., szombat

Szejtán tikka masala

Íme, itt a bizonyíték arra, hogy mostantól újra nem henyélek a konyhában: tessék, egy recept :o)) Igazság szerint nem vagyunk ( még ) nagy barátságban az indiai ízvilággal, de egyre nagyobb bennünk a kíváncsiság és a merészség! Ha van időm, gyakran nézegetek indiai ételleírásokat, így most kipróbáltam a méltán népszerű csirke tikka masala vegán változatát! Nagyon - nagyon finom, feltétlen próbáljátok ki!!



Szejtán Tikka Masala

3 dl natúr szójajoghurt

2 evőkanál frissen facsart citromlé

2 teáskanál őrölt római kömény

2 teáskanál őrölt piros bors ( én ezt félreolvastam és helyette 2 tk. fűszerpaprikát használtam és nem lett belőle baj )

2 teáskanál frissen őrölt feketebors

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál frissen reszelt gyömbérgyökér

egy csipet só

50 dkg szejtán


1 evőkanál gí vagy bio margarin

2 teáskanál őrölt koriandermag

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál garam masala

egy csipet só

fél doboz konzerv paradicsom ( Mutti Polpa )

1 csésze ( = 2,5 dl ) zabtejszín


sok - sok friss korianderzöld


A szejtán darabokat forgassuk bele a joghurtos - citromos - köményes - borsos - fahéjas - gyömbéres - sós pácba és tegyük a hűtőbe akár több óra hosszára is.


Közben egy edényben melegítsük meg a zsiradékot, szórjuk bele a koriandermagot, a köményt, a garam masalát, a sót, borítsuk bele a paradicsomkonzervet, hagyjuk egy 5 - 10 percet rotyogni, majd mehet hozzá a tejszín is. Ezzel forraljuk jó sűrűre a mártásunkat.


Kb. 180 - 200 fokosra előmelegített sütőben, grillezzük meg egy olyan tálban a joghurtos szejtánokat, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett. Én oldalaként 6 - 6 percig sütöttem őket, majd egy serpenyőbe öntöttem a paradicsomos - tejszínes szószt, ebbe belepakoltam a megsütött szejtánfalatokat és további 5 percig, magas lángon összeforraltam.



Basmati rizzsel tálaltam ( ha lett volna korianderem, azzal megszórtam volna ) és folyamatosan nagyokat sóhajtoztam, hogy milyen ügyes voltam ma, mivel az utóbbi időben ugye nem forgatom olyan gyakran a fakanalat, mint az javallott lenne ;o))


4 fő részére


Forrás: Nibbledish

2009. november 20., péntek

Vegafőzőtanfolyam!!!


Itt az utolsó pillanat, hogy Te is jelentkezz VegaVera adventi főzőtanfolyamára!
Ui.: Gyere Te is, én biztosan ott leszek! :o)

2009. november 18., szerda

Ti hogy csináljátok?

A helyzet az, hogy a mostanában rám jellemző nagy csendnek egyszerű oka van: elkezdtem dolgozni ( klikk ide, hátha Te is kedvet kapsz hozzá vagy megajándékoznál vele(m) valakit: Svéd - és kismama masszázs Budán, Gödöllőn, Pécelen ) és nincs sem időm, sem kedvem (!!) főzni. Persze ez így senkinek sem jó, hisz a családom minőségileg éhezik ( marhaságokat eszünk nap, mint nap, sok édességet, sok bolti pékárut, rengeteg kenyeret!!!, fagyasztott ezt - azt, irtó kevés gyümölcsöt, nyers zöldséget ), én már ott tartok, hogy erőm sem nagyon van végezni a dolgomat nap közben, hisz a vacak kaja nem jó üzemanyag :o( és ha hétvégén összedobok valami egyszerű ételt, azt mannaként falom ...
Úgyhogy ma reggel megszületett az elhatározás, hogy majd mostantól jobban figyelek és esténként megpróbálok előrefőzni, hogy mire mindenki hazaér következő nap, legyen valami finom és tápláló a hűtőben / fagyasztóban!
Ebben kérem most én a Ti tanácsotokat: Ti hogyan csináljátok? Mit főztök, ha dolgoztok???
Előre is köszönöm a segítséget és köszönöm a türelmeteket, igyekszem gyakrabban frissíteni a blogot!! ;o)

2009. november 6., péntek

Paradicsomos zöldségek kuszkusszal

Vitathatatlan, hogy most a gyorsételek időszakát élem, már ha éppen van időm és / vagy kedvem főzni :P De hogy ne kelljen mindenféle bolti zacskós – poros stb. cucchoz nyúlni, íme egy igazán gyors megoldás, ha éhes az ember és alig van egy kis szabadideje :o)


Paradicsomos zöldségek kuszkusszal

1 nagy fej vöröshagyma
2 kis saláta cukkini
2 nagyobb kalapú gomba ( sebaj, ha kimarad )
1 fehérbab konzerv
1 paradicsomkonzerv ( nem tudom a nevét, de jópofa miniparadicsomok voltak a dobozban, bazsalikommal kiegészítve – nagyon finom volt! )
friss kakukkfű, só, bors
kevés pálmazsír
1 pohár kuszkusz

A pálmazsíron megpirítom a felszeletelt hagymát, rádobom a felkockázott cukkinit, elnegyedelt gombát, hagyom nagy lángon sülni, majd ráborítom a paradicsomkonzervet, fűszerezem ízlés szerint kakukkfűvel és rotyogtatom min. negyedórán keresztül.
A kuszkuszt leforrázom kétszeres mennyiségű vízzel, kicsit fűszerezem és lefedve hagyom megpuhulni.
Ha a „ragunk” már kellően sűrű, jöhet a leöblített, lecsepegtetett bab, ezzel is összeforralom és tálaloooooook :o)

A fenti mennyiséget ketten fogyasztottuk.