2010. augusztus 2., hétfő

Bazsalikomos sültparadicsom leves

Nos, ez a leves annyira bejött mindenkinek, hogy még fotó sem készült róla, befaltuk és akkor már hiába kapkodtam a fényképezőgép után :) Adél vacsoráján volt szerencsém először kóstolni ezt a fantasztikusan ízles paradicsomlevest, aztán magam is rákerestem a neten a receptre és gyorsan megcsináltam. Megéri bekapcsolni hozzá a sütőt, mert ezáltal olyan ízeket kapunk, melyek főzés közben nem jönnek létre, s ráadásul a végeredmény hidegen is, langyosan is, melegen is finom!

Ezt a fényképet Adél vacsoráján készítette Bettyó, remélem, egyikőtök sem bánja, hogy ezzel illusztrálom ezt a bejegyzést! Köszönöm!! :)

Bazsalikomos sültparadicsom leves


1 kg paradicsom

5 - 6 gerezd friss fokhagyma ( mármint idei )

1 nagy fej vöröshagyma

kevés olívaolaj

kevés lágy nádcukor

kb. 8 - 9 dl zöldségleves

só, bors, friss bazsalikom levelek


A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A megmosott és negyedekre vágott paradicsomokat alufóliával leterített tepsire fektetjük, a megtisztított fokhagymagerezdekkel és négybevágott, héjától megtisztított vöröshagymával együtt. Meglocsoljuk a paradicsomokat olajjal, megszórjuk egy - egy csipet cukorral, sóval, borssal és betoljuk a melegre.

Nekem nagyjából 30 percig volt a tepsi a sütőben, de érdemes néha ránézni, akár picit csökkenteni a hőmérsékletet, nehogy megégjenek a paradicsomok.

Ha kész, mehet egy fazékba az egész, vörös - és fokhagymástól, öntsük rá először a zöldségleves felét, a bazsilomleveleket és turmixoljuk össze. Attól függően mennyire híg avagy sűrű levest szeretnénk készíteni, adagoljunk még hozzá a zöldségléből. Sózzuk, cukrozzuk, ha még szükséges és a tűzre visszatéve hagyjuk egy - két percig forrni. Ha valakit zavarnak a magok, akkor szűrje át ( én megtettem, pedig ezt a lépést általában kihagyom :P ) és tálalja bármilyen hőmérsékleten.

Nekem kb. 2,5 liter levesem lett a végén.


5 megjegyzés:

  1. Ezt már én is készítettem többször, tényleg nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, és tetszik a kép

    VálaszTörlés
  3. Bianka, köszi :) A fotó Bettyót dícséri!

    Ildi, megkaptad az mms - t szombaton?!

    VálaszTörlés
  4. dejo, ezt megcsinalom! zoldell a bazsalikom az ablakban :)

    VálaszTörlés
  5. Hihi, épp néztem is tegnap az ablakodban, hogy milyen magasra tört a bazsalikomod :o))Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés