Az elmúlt időszakról már panaszkodtam Nektek, amikor is sem agyam, sem türelmem nem volt túl sokat pepecselni a konyhában. Sokszor csak a kötelességtudat hajtott, kénytelen voltam ebédet / vacsit csinálni, mert sehonnét sem tudtam volna „normális” kaját keríteni a lányoknak.
Nos, ilyenkor szoktam a korábban már olvasott és könyvjelzők közé elmentett recepteket előkapni ( mostanában már szerencsére egyre gyakrabban magyar nyelvű oldalakról ) és szinte gondolkodás nélkül elkészíteni!
Az utóbbi néhány nap egyik ilyen gyöngyszeme, a Vera vegablogjában olvasott fánk volt. Irtó gyors, könnyen elkészíthető, élesztőmentes és nagyon finom. Én az eredeti mennyiség felét csináltam most meg.
Fánk ( kb. 10 darabhoz )
Legyen a kezed ügyében:
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2,5 dkg bio margarin
5 dkg nádcukor
1,5 dl növényitej ( nálam most rizs )
¼ mokkáskanál szódabikarbóna
¼ mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
Így használd a hozzávalókat:
Mindent, amit az előbb felsoroltam szépen összegyúrtam, kinyújtottam, kb. ujjnyi vastagra és kiszaggattam egy szélesebb szájú pohárral. Minden fánk közepébe lyukat varázsoltam ( fakanállal, aztán ujjal tágítottam rajta ) és forró olajban kisütöttem.
Nem szalagos és nem is olyan könnyű és szép, mint élesztős – fehér fánktestvéreik, de így is szenzációsan finomak!!!! :o)
Anyósom irtózatosan édes őszibarack lekvárjával ettük, aztán inkább anélkül ;o) ( Nem akarom bántani szegényt, Ő jót akart, mikor megajándékozott vele, csak hát ízlések és pofonok ugye … )
Forrás: Vera vegakonyhája – Napfényes recept
Kata, amit a baracklekvárról írtál, azt SZÓ SZERINT írhattam volna én is :)))))
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMar Vera oldalan is szemeztem a recepttel, csak nalunk nem kaphato tonkolyliszt. :( Szerinted eselytelen sima teljeskiorlesu buzaliszttel vagy zabliszttel probalkoznom?
Vera - hát igen ... azért most tényleg örülök, hogy a nyár folyamán nem kíméltem magam és sok napot áldoztam a befőzésre, mert így sok olyan üveg lekvár és befőtt csücsül a garázs polcain, amikben egy - két csepp édesítő van csak. Általában 2 - 3 evőkanál méz került egy egész(!) fazék lekvárba, de volt olyan is, hogy pl. a meggybe nem raktam semmit, mégis, (SŐT!!! ), így lett isteni!!! :o)
VálaszTörlésNévtelen - szerintem nem esélytelen sima teljes őrlésű liszttel! zabliszttel mondjuk nem csinálnám, de a simával adnék neki egy esélyt. Sok sikert hozzá! :o)
Szerintem sima tk. lisztből ugyanilyen jó lesz. Bocs, de hol van az a hely, ahol nincs tönköly?
VálaszTörlésKoszonom a tippeket mindkettotoknek, a napokban neki veselkedek es majd beszamolok a vegeredmenyrol! Es ahol egen foldon nem lehet talalni tonkolylisztet az Anglia!! Furcsa, de tenyleg mindenhol kerestem mar es egyszeruen nincs! :(
VálaszTörlés