2009. szeptember 10., csütörtök

Tapasztalatok szejtán - ügyben

Egyre több helyen olvastam az utóbbi időben, hogy nem kedvelik a házilag, porból készített szejtánt, inkább megvásárolják a boltit, ezért úgy döntöttem írok róla megint, hátha ez beindít egy kis beszélgetést és segíthetjük egymás munkáját.


Én bizony tavaly február óta magam csinálom és fejlődtem is némiképp a „recepttel”,! Muszáj is volt, mert eszem ágában sincs a boltban megvenni a készet, ami számomra pl. nagyon drága. Az itthonit szeretjük mi is és a gyerekeknek is nagy kedvence!


Itt találjátok a kiinduló, fényképekkel illusztrált leírást


DE

azóta már tudom, hogy:


  • ha kicsit több vizet teszek a porhoz ( nincs pontos mennyiség, még amennyit úgy nagyjából felvesz ), akkor sokkal puhább lesz a végeredmény;

  • ha sütőport teszek hozzá, szintén nem lesz rágós a szejtán,

  • a porhoz is adok fűszereket, nem is keveset, nem csak a főzőléhez;

  • ha sokáig főzöm a fűszeres lében a gombóckat, szintén csak jót teszek az alapanyaggal;

  • én tartom magam az először gombócként, majd külön szeletként főzéshez, bár erről is olvastam véleményeket, hogy ez butaság, nekem könnyebben kezelhetőbb és tutira megfő a belseje,

  • tárolás: nagyjából egy hétig elállnak a kész szejtánszeletek, ha egy tálban, a főzővízzel leöntve tárolod és 2 naponta cseréled rajta a vizet, természetesen ilyenkor már jó a sima víz is hozzá, mert eddigre beitta az ízeket;

  • kiválóan fagyasztható: szeletben ( folpack közé csomagolva ), felkockáva, felcsíkozva ( simán, zacskóba ömlesztve ), vagy ledarálva is;

  • a későbbi feldolgozásnál is fontos, hogy viszonylag sokáig süssük / főzzük az ételt, úgy lesz az igazi;

  • nagyon finom ha az apróra vágott csíkokat / darabokat egy kevés olajon alaposan megpirítjuk, nagy lángon, folyamatosan vigyázva rá, bőségesen fűszerezve, nekem ez a kedvencem és akkor nagyszerű brassóiba, gyros – ként stb.


Nagyjából ennyi jutott most eszembe, ha valakinek van kérdése, ötlete, ossza meg velünk kommentben, okosodjunk mindannyian! ;o)


21 megjegyzés:

  1. Meggyőztél, ki fogom próbálni ezen módosításokkal is, hátha! Nekünk is drága a bloti a szejtán, ezért veszek havi 3-at és azt osztom be. Meg tudnák enni gyakrabban is, biztosan.

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    a Vacsoracsatában Laár András graham lisztet tett hozzá, azt mondta ettől nem lesz olyan gumis.

    VálaszTörlés
  3. Mályvacsiga, biztos voltam benne, hogy Te ráharapsz a témára! Remélem ezúttal ízleni fog :o))

    Névtelen, köszi a tippet!!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a tippeket, én is leszoktam a készítésről, de most ismét kedvet kaptam hozzá.
    Én egyszer túl sok vizet adtam hozzá és attól szörnyű lett, azóta erre is figyelek.

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Én is lemondtam már a szejtánról, mert hiába adtam hozzá a porhoz olajat, fűszereztem meg nagyon alaposan a főzőlevet, valahogy nem lett az "igazi". Nekem főleg az állagával van bajom. Lehet, hogy túl sok vizet adtam a porhoz, és ezért kb. olyan lett mint egy tengeri szivacs (már ha értitek mire gondolok). Szóval érdekelne, hogy hogy lehet belőle tömör szeleteket gyártani. Csináltam belőle azért brassóit, úgy, hogy nagyon alaposan átsütöttem és fűszereztem, hogy elvegye azt a kenyeres ízt és állagot, úgy végül is nem volt rossz. De azt gondoltam magamban, hogy főve (piritás nélkül) biztosan ehetetlen. Írom ezeket úgy, hogy a boltit még nem kóstoltam.Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy lehet-e ezeken a dolgokon segíteni.Köszi pitypalaty

    VálaszTörlés
  6. Szia pitypalaty!

    Pontosan milyen ízt / állagot keresel? Hű hús - utánzatot - gondolom, tudod -, úgysem fogsz elérni a szejtánnal.
    Természetesen a szivacs jelleg nem a jó féle szejtán ismérve :o), úgyhogy ahhoz csak azt tudom tanácsolni, kevesebb vizet használj. Én ált. úgy szoktam, hogy a 250 gr sikérporhoz kimérek 2.5 dl vizet, összedolgozom és mivel látom, hogy még kell egy vagy két korty ( tényleg nem több!! ), akkor még engedek rá a csapból. Folyamatában fogod látni, hogy mennyire van szükség. Így lesz "tömör" vagy legalábbis olyasféle.
    Próbáld ki szerintem a boltit is, hátha az tetszik és akkor tudod, milyen eredményt szeretnél otthon elérni!

    Jó munkát! :o)
    Kata

    Jucuu, mesélj majd, kíváncsi vagyok :o)

    VálaszTörlés
  7. Szia, közben megtaláltam az interneten, hogy Laár pontosan hogy készíti, persze csak ha érdekel:
    http://laarandras.freeblog.hu/archives/2009/09/08/Laar_Andras_etelreceptjei/ (lásd: székelykáposzta szejtánnal)

    VálaszTörlés
  8. Köszi a tippeket! Nemsokára újra nekifutok. pitypalaty

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Én magam készítem nem zacsiból hanem lisztből, de nekem kicsit lágyabb lesz, így én keverek hozzá miután kimostam zacskós porból. (ez a legolcsóbb és nem sokkal több idő) Nyáron javasolta valaki pont ezt amit itt is írtok, hogy a zacskós változathoz tönköly lisztet kell keverni. Így nekem is működött, eltűnt a gumis állag. Én is főzöm szeletelve is ahogy Kata is ::)) főző vízbe sok zöldség utána már csak ízesítés turmixolás és kész lehet a vadas Yofuval, mustárral, picit megpirított szeitán szeletekkel nyami.

    VálaszTörlés
  10. Köszi SzErika, hogy megírtad a tapasztalataidat!!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Kata,

    én is készítek már hosszabb ideje a bíztatásodra szejtánt házilag. Úgy ahogy írtad. Nekem kicsit hosszabb idő volt, amíg kitapasztaltam, mennyi vizet adjak a porhoz. Én is hallottam ugyanis arról ,hogy kicsit több víz hozzáadásásval kevésbé lesz gumis a végeredmény. Lehet hogy kicsit túllőttem a célon, de a kevesebb itt is több néha...
    De nagyon köszönöm a fényképeket, anélkül nem mertem volna belevágni. :-)
    Viola

    VálaszTörlés
  12. Kedves Viola!
    Nagyon köszönöm a visszajelzét!! Szívesen ;o)

    VálaszTörlés
  13. Szia Kata!
    NAgyon tetszi ka leírás,ismét nekiláttam,hátha így jobban sikerül.
    Véletlenül 3dl vizet tettem hozzá,de így is összeállt.
    Sütőport mennyit kell hozzá tenni?
    szambea

    VálaszTörlés
  14. Szambea,
    Bocs, hogy csak most válaszolok. A sütőporral csínján kell bánni, legutóbb én is megborítottam a zacskót és rettentő puha lett a végén a kész szejtán. 250 gr - hoz tettem egy fél csomag sütőport és az sok, úgyhogy annál kevesebbet, mondjuk a felét tenném bele legközelebb!
    :o)

    VálaszTörlés
  15. Üdv! Köszi a tapasztalatokat, most kezdek neki első szejtánom elkészítésének.
    Azért egy "szejtán" címkét is rátehetnél a cikkre, úgy könnyebben megtalálni. :)

    VálaszTörlés
  16. köszi. Első tapasztalatok:
    - jó nagy főzőedény kell hozzá, egy normál családi leveses edényben alig tudtak feljönni a gombócok egymás miatt. :)
    - A vízzel tényleg ügyesen kell bánni, nem kell megijedni, hogy túl száraz meg "poros" a gombóc mielőtt főzővízbe tesszük. A képeken bemutatottaktól nekem jóval nedvesebb lett az eredmény. S végeredményt tekintve szerencsére ez még épp belefért.
    - Sütőporból elég volt egy negyed zacskónyi, így is elég lágy lett (bár lehet, hogy a több víz miatt).
    - A fűszereknél a sót érdemes inkább csak a főzővízbe tenni, ott jobban fel is tud oldódni; különben túl sós lehet - főleg, ha a fűszerek is tartalmaznak sót. Ugyanígy érdemes eljárni az erős fűszerekkel is.
    - a porhoz érdemes inkább csak olyan fűszert adagolni, ami könnyen elkeverhető. Nálam a fahéj meg a paprikapor több helyen tömény maradt, de a zöldfűszerek (vegeta, petrezselyem) jól szétoszlottak.
    - 10 percnél tényleg érdemes tovább főzni a felvágott darabokat.

    Egyébként kiváló lett az eredmény! Köszönöm az útmutatót még egyszer!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Olman!

    Örülök, hogy ilyen ügyes voltál, köszönöm a részletes visszajelzést!! :o)

    VálaszTörlés
  18. Szia!
    Bioboltba bementem és akartam sikért venni. Egy kis zacskó több mint 500 Ft volt, ezért vaciláltam. Látva ezt az eladó azt mondta, vegyek kész szejtánt, azzal nincs annyi pepecs. Olcsóbb volt és nem volt képem üres kézzel távozni, ezért azt vettem. De ami fura volt, kezembe nyomott egy vákumcsomagolt TOFUT. Csodálkoztam: -ez a szejtán, azaz búzahús? Ismereteim szerint a tofu "szójabab-sajt". MA ebből fogok főzni, de legközelebb veszek sikért és kipróbálom a recepted. Köszönöm.
    Ám! Sok évvel ezelött Nyers Csaba natúrkonyhai szakács mondott valami olyan szejtán receptet, hogy nem sikérből kell, hanem a liszt és viz átszűrögetéséből lesz olyan gombócka mint a tied. És azt is mondta, hogy ki kell mosni belőle a sikért. Akkor most hogy is van ez? Valaki ismeri még/ próbálta esetleg ezt a változatot?

    Barbara

    VálaszTörlés
  19. Szia Barbara!

    Csókoltatom a bioboltost, aki nem ismeri a tofu és a szejtán közti különbséget :P

    A tofu szójababból van.
    A szejtán búzából.

    A lisztet keverik össze vízzel, gyúrják, szűrik és ezáltal kimossák belőle a sikért, ami a szejtánpor. Tehát vagy játszol vele otthon és kimosod magad vagy elmész a boltba és megveszed a zacsiba csomagolt sikérport.
    Vagy esetleg megveszed az elkészített és befűszerezett szejtán szeletet / tömböt stb. ami a bioboltok hűtőiben van.

    Léttudatos Reninél akad a házi folyamatról is leírás: http://href.hu/x/d9u0

    Sok sikert a főzőcskéhez :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  20. Én lisztet adok hozzá, és fűszert, meg sót. Sima üres vizben főzöm ki,de ha szelet kell, akkor szeletelve.Nekem finom puha lesz.

    VálaszTörlés
  21. Nem a sikért mossuk ki a lisztből, hanem pont az marad meg. Persze nézőponmt kérdése :) Én most vagyok túl az első kísérleten, tényleg kicsit szivacs állagú lett, de elég jó ahhoz hogy tovább kísérletezzek vele!

    VálaszTörlés