2009. szeptember 23., szerda

Zsuzsi gluténmentes gofrija

Talán nem szabadna más tollával ékeskedni, de én kértem és kaptam is rá engedélyt :P, másrészt meg úgy gondolom, Nektek is hasznos lehet, ha tudtok egy olyan tojásmentes gofri receptről, ami nem csak maximálisan ehető, de kifejezetten finom is!

Múlt héten egy ismerős családnál vacsoráztunk ( óriási köszönet azért, hogy tökéletesen figyelembe vették az étkezési szokásainkat, se tej, se tojás, se sajt; nagyon finom tepsis sült zöldségeket kaptunk és gofrit lezárásként, karobellával, házi lekvárral, nyamm! :o), ott készültek ezek a kis finomságok.
A recepttel már én is ezer éve szemeztem, hisz nekem is megvan a könyv, de megmondom őszintén, gofrisütő nélkül kivitelezhetetlennek tűnt a dolog :P Na, de lássuk a receptet, melyből dupla mennyiség készült 4 felnőtt és 3 gyerek részére.


Gofri


15 dkg hajdinaliszt
1,5 evőkanál rizsliszt
1 teáskanál sütőpor
3 evőkanál nádcukor helyett csak 1 evőkanál gyümölcscukor került bele
1,5 evőkanál olaj
2,5 dl víz

Melegítsük fel a gofrisütőt, a hozzávalókból készítsünk sűrű tésztát és adagonként süssük ki!

Fontos tudnivaló, irtó sokáig sülnek, úgyhogy jó adag türelem is szükségeltetik a folyamathoz :o)

Zsuzsi javaslata: cseréljük legközelebb a lisztek arányát 50% hajdina, 50% teljes őrlésű búzára + ugye a rizsliszt! Szerintem azért így is jó volt és el ne feledjük, hogy így gluténmentes is – mármint, ha csak a hajdina - és rizsliszteket használjuk.

A recept gépelése közben folyton az járt az eszemben, hogy valaki már sütött egyszer ilyet és már beugrott, tudom is ki, Harmony, csak Neki valamiért nem sikerült! Nos, íme a bizonyság, hogy azért működik ez a recept! :o)


12 megjegyzés:

  1. Pár hónapja, mikor a gyerekem gluténmentes diétán volt milyen jól jött volna ez a recept! De így is örülök neki és ki is fogom próbálni! Köszi Neked is, meg Zsuzsinak is!:))

    VálaszTörlés
  2. Nekem valóban nem sült meg.
    Mi a titka?

    VálaszTörlés
  3. Kata, nekem sem működik, csak és kizárólag zabliszttel. Fent van a blogomon.

    VálaszTörlés
  4. Szia Kata! Nálunk a nyáron kiderült, hogy a család 3/5-e lisztérzékeny :-( Azóta küzdök a vega/vegán receptek glutén-mentesítésével, hát... nem egyszerű. Legnagyobb bánatom, hogy a szejtánt el kellett felejtsük, de a süteményekkel sincs könnyű dolgom, a gluténmentes lisztek tojás nélkül ugyanis nem nagyon akarnak összeállni :-( illetve szörnyű állaguk lesz.
    Sütöttem már gofrit, nagyon finom lett, de persze abban tojás is volt... Ez a recept most nagyon felvillanyozott, ki fogom próbálni, köszi!

    VálaszTörlés
  5. Oké, kölcsönkérem a gofrisütőt, veszek hajdinalisztet és hamarosan kipróbálom, aztán mesélek. Jól belenyúltam a témába, így jár, aki kölcsönkéri valaki receptjét :P

    VálaszTörlés
  6. Ugyanez a recept van a Gabonaételek című könyvben is, ahol egy pici rozslisztet ad a hajdinaliszt mellé. Én már sokszor csináltam, Szilárd imádja, szerintem is nagyon finom, szóval nekem sikerülni szokott. :)

    VálaszTörlés
  7. Jucuu, köszi! :o)
    Azóta kaptam még egy mail - t, hogy másnak is sikerült, úgyhogy annyira mégsem lehet ördöngősség ...
    Na, de majd szólok, ha nálam a gofrisütő :o)

    VálaszTörlés
  8. De jó!!!! Örülök hogy rád találtam. Lisztérzékeny vagyok!!! Lelkesen foglak olvasgatni!!! Ezt a receptet tuti kipróbálom!!

    VálaszTörlés
  9. Andi,
    igazán örülök, hogy rátaláltál a blogomra, de sajnos el kell keserítselek, nálam nagyon kevés gluténmentes receptet fogsz találni ( de azért a jövőben próbálok majd figyelni rá ); azért bízom benne, lesz olyan is, ami passzol Nektek is! :o)

    VálaszTörlés
  10. Biztos! Van olyan liszt amit ehetek, így sok mindent tudok én is csinálni, csak nem biztos hogy ebből lisztből olyan finom. Böngészgetek rendesen... :-)

    VálaszTörlés
  11. Én most mást jöttem dicsérni: nagyon jó az új fotód és a frizura is! :)
    És sok sikert a masszőrködéssel! :)

    VálaszTörlés
  12. Andi, hajrá! :o)
    Renáta, köszönöm, nagyon kedves vagy :o)A munkával is igyekszem!! :o)

    VálaszTörlés