2010. január 30., szombat

Pirított szejtán szeletek mustáros gombaszósszal

A Vegetarian Times egyik hírlevelében olvastam az alábbi receptet, nem is sokat kellett rajta módosítanom ;o) Az alkohol persze nem szükséges bele, mármint, ha ezzel gondjaink akadnak, nyugodtan váltsuk ki alaplével az adott mennyiséget.




Pirított szejtán szeletek mustáros gombaszósszal


2 evőkanál olaj

egy 15 cm - es póréhagyma darab VAGY 1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

50 dkg gomba

1/4 csésze vörösbor vagy rosé

1,5 csésze zöldségalaplé vagy ennek hiányában víz és egy kis bio levespor


1 teáskanál biomustár

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 teáskanál kakukkfű, rozmaring, bazsalikom vegyesen

só, bors

néhány kanál zabtejszín

egy kis citromlé ( akár el is hagyható, de nekem passzolt hozzá )


fejenként 2 szelet szejtán, tehát összesen kb. 8

1 - 2 evőkanál teljes őrlésű liszt


A hagymát és a fokhagymát megfuttatom a felforrósított olajon, majd nagy lángon - folyamatos kevergetés mellett -, megpirítom a felszeletelt gombát is. Ha már szép barna, felöntöm a borral és a zöldségalaplével és hagyom forrni néhány percen keresztül.


Közben kikeverem a keményítőt, a mustárral, a tejszínnel és egy picike hideg vízzel, majd hozzákeverem a szószhoz. Fűszerezzük ízlés szerint és várjuk meg, hogy szépen besűrűsödjön. ( Amennyiben ez nem történik meg, kis mennyiségű liszttel vagy keményítővel segítsünk magunkon! ;o)


A szejtánszeletek mindkét oldalát lisztezzük be vékonyan és kevés forró olajon süssük is meg.


Tálaláskor a szejtánokra halmozom a gombás ragut és barnarizzsel, salátával kínálom.


Forrás: Vegetarian Times

2 megjegyzés:

  1. De jó ez a szejtán recept! Már tervezem egy ideje, hogy készítek itthon szejtánt rendesen lisztből, mert az az igazi. Ha meg lesz ezt a receptet biztosan kipróbálom! Jó az új képed, jól látom, hogy rengeteget karcsúsodtál?:))

    VálaszTörlés
  2. Igen, örülök, hogy észrevetted :o))Kezdem újra jól érezni magam a bőrömben és ez olyan jó dolog!!! :o)

    VálaszTörlés