A nagyobbik lányom valahogy megsejtette, az év ezen időszakában szokás fánkot sütni és enni, így hát hetek óta emlegette, hogy mennyire szeretne Ő ilyet. Nekem sem volt ellenemre a dolog, hisz rég nem ettünk ilyesféle finomságot, úgyhogy ma este nekiálltam.
Most már - a fánkokkal a hasamban - tudom, egyáltalán nem kellett volna félnem a fánktól, mint műfajtól. Egyáltalán nem nehéz megcsinálni, az eredménnyel igazán elégedettek voltunk, s hogy nem lett szalagos? Hááát, ez nem is izgat annyira, másrészt attól félek, teljes őrlésű lisztből nem is lesz soha az, túl súlyosak a kis drágák, jobban "beleülnek" az olajba, mint fehér társaik.
Farsangi fánk
50 dkg teljes őrlésű tönköly liszt
5 dkg bio margarin
5 dkg barnacukor ( legközelebb belerakom azt a 10 - et, ami az eredeti receptben szerepel! )
3 dl langyos rizstej
3 dkg friss élesztő
csipet só
A tejben felfuttatom az élesztőt, közben kimérem és összekeverem a többi hozzávalót. Majd ha már habosodik a tej, azt is beleborítom a lisztes tálba és géppel kb. 10 percig dagasztom. Nem volt kedvem és erőm kézzel nekiállni, elriasztott a fakanalas verzió, meg a "csinálja 20 percig" c. utasítás :P Elvileg akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától ( ne aggódjatok, ha ez nem is jön össze, nekem is "túlmelegedett"a robotgépben a massza, pl. mivel a margarin sem tartja annyira egyben az egészet, mint ha vajat használtam volna ).
Nos, ha úgy látom, jó a tészta, megszórom egy kis liszttel, lefedem és meleg helyen hagyom a kétszeresére kelni ( 30 - 90 perc, hőmérséklettől függően ).
Lisztezett deszkára borítom a tésztát, kicsit átgyúrom, ha szükséges adok még hozzá egy kevés lisztet ( nekem jó néhány maroknyira szükségem volt belőle ), ujjnyi vastagra kinyújtom, pohárral kiszaggatom a fánkokat, mindegyik közepébe fúrok egy lyukat ( fakanál nyelével, aztán kézzel ) és hagyom még a deszkán 20 - 30 percig pihenni.
Közben előkészítek egy nagyobb lábast olajjal megtöltve és egy rávaló fedelet. Ha elég forró az olaj és már lejárt a kiszabott idő, kisütöm a fánkokat. Nekem nagyon gyorsan elkészültek! Ahogy belepakoltam őket az olajba rátettem az edényre a fedőt, megvártam, hogy megsüljön az aljuk ( nálam ez kb. 45 másodperc volt, de valószínűleg lehet ez 2 - 3 perc is - tűzhelye válogatja ), megfordítottam a fánkokat, ( ekkor már nem kell a fedő ) és a másik oldalukat is barnára sütöttem.
Leitattam róluk az olajat és baracklekvárral tálaltam. Nagyon finom, de meglehetősen nehéz édesség, most azt hiszem, megyek is pihenni egyet :P
Ja és legközelebb csak féladagot készítek, nekünk túl sok ez a 20 fánk!
Forrás: Napfényes Süteményes könyv
Korábbi, sütőporos változat itt!
Nekem fehér lisztből sem lesz mindig szalagos, de az élvezeti értékén ez semmit sem változtat :)
VálaszTörlésSima tejjel is lehet rizstej helyett?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésPersze, szerintem simán működik tehéntejjel is!
Kata, nekem folyós lett a tészta :(
VálaszTörlésVerám, pedig az annyi, mármint a folyadék. Direkt megnéztem most Nálad is és Siccikénél is és ennyi kell bele!
VálaszTörlés:((( Mit esznek holnap az ovisok? Most meg nem kel meg, mert hozzátettem még egy csomó lisztet, de élesztőt nem :(
VálaszTörlés