2010. január 22., péntek

Farsangi fánk teljes őrlésű lisztből

A nagyobbik lányom valahogy megsejtette, az év ezen időszakában szokás fánkot sütni és enni, így hát hetek óta emlegette, hogy mennyire szeretne Ő ilyet. Nekem sem volt ellenemre a dolog, hisz rég nem ettünk ilyesféle finomságot, úgyhogy ma este nekiálltam.

Most már - a fánkokkal a hasamban - tudom, egyáltalán nem kellett volna félnem a fánktól, mint műfajtól. Egyáltalán nem nehéz megcsinálni, az eredménnyel igazán elégedettek voltunk, s hogy nem lett szalagos? Hááát, ez nem is izgat annyira, másrészt attól félek, teljes őrlésű lisztből nem is lesz soha az, túl súlyosak a kis drágák, jobban "beleülnek" az olajba, mint fehér társaik.



Farsangi fánk


50 dkg teljes őrlésű tönköly liszt


5 dkg bio margarin


5 dkg barnacukor ( legközelebb belerakom azt a 10 - et, ami az eredeti receptben szerepel! )


3 dl langyos rizstej


3 dkg friss élesztő


csipet só




A tejben felfuttatom az élesztőt, közben kimérem és összekeverem a többi hozzávalót. Majd ha már habosodik a tej, azt is beleborítom a lisztes tálba és géppel kb. 10 percig dagasztom. Nem volt kedvem és erőm kézzel nekiállni, elriasztott a fakanalas verzió, meg a "csinálja 20 percig" c. utasítás :P Elvileg akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától ( ne aggódjatok, ha ez nem is jön össze, nekem is "túlmelegedett"a robotgépben a massza, pl. mivel a margarin sem tartja annyira egyben az egészet, mint ha vajat használtam volna ).



Nos, ha úgy látom, jó a tészta, megszórom egy kis liszttel, lefedem és meleg helyen hagyom a kétszeresére kelni ( 30 - 90 perc, hőmérséklettől függően ).



Lisztezett deszkára borítom a tésztát, kicsit átgyúrom, ha szükséges adok még hozzá egy kevés lisztet ( nekem jó néhány maroknyira szükségem volt belőle ), ujjnyi vastagra kinyújtom, pohárral kiszaggatom a fánkokat, mindegyik közepébe fúrok egy lyukat ( fakanál nyelével, aztán kézzel ) és hagyom még a deszkán 20 - 30 percig pihenni.


Közben előkészítek egy nagyobb lábast olajjal megtöltve és egy rávaló fedelet. Ha elég forró az olaj és már lejárt a kiszabott idő, kisütöm a fánkokat. Nekem nagyon gyorsan elkészültek! Ahogy belepakoltam őket az olajba rátettem az edényre a fedőt, megvártam, hogy megsüljön az aljuk ( nálam ez kb. 45 másodperc volt, de valószínűleg lehet ez 2 - 3 perc is - tűzhelye válogatja ), megfordítottam a fánkokat, ( ekkor már nem kell a fedő ) és a másik oldalukat is barnára sütöttem.


Leitattam róluk az olajat és baracklekvárral tálaltam. Nagyon finom, de meglehetősen nehéz édesség, most azt hiszem, megyek is pihenni egyet :P


Ja és legközelebb csak féladagot készítek, nekünk túl sok ez a 20 fánk!


Forrás: Napfényes Süteményes könyv

Korábbi, sütőporos változat itt!

6 megjegyzés:

  1. Nekem fehér lisztből sem lesz mindig szalagos, de az élvezeti értékén ez semmit sem változtat :)

    VálaszTörlés
  2. Sima tejjel is lehet rizstej helyett?

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Persze, szerintem simán működik tehéntejjel is!

    VálaszTörlés
  4. Kata, nekem folyós lett a tészta :(

    VálaszTörlés
  5. Verám, pedig az annyi, mármint a folyadék. Direkt megnéztem most Nálad is és Siccikénél is és ennyi kell bele!

    VálaszTörlés
  6. :((( Mit esznek holnap az ovisok? Most meg nem kel meg, mert hozzátettem még egy csomó lisztet, de élesztőt nem :(

    VálaszTörlés