2010. február 10., szerda

Vajas kiflik

Ez a recept nagyon egyszerű, az eredmény mégis nagyon finom ( a kettő persze nem zárja ki egymást :o) ManóAnyó oldaláról vettem kölcsön a leírást ( ha már egyszer így egymásra akadtunk a virtuális világban is :o))) és szinte mindenben utánoztam is Őt, egyedül a lisztet cseréltem le teljes őrlésűre. Ezúttal a vaj is maradt. Az utóbbi időben egyre kevésbé esett jól a biomargarin ( a sima ugye szóba sem jöhet ), a vajat meg, kár lenne tagadni, szeretem. És bizony akkor sincs vele nagy bajom, ha "állatból" van :P Azt hiszem, mostantól ez az egy hozzávaló elő fog fordulni a receptjeimben is. Korábban is volt már egy ilyen időszakom, amikor a bio piacon vásárolható, házi vajat preferáltuk a biomargarinnal szemben és igaz, hogy ez a vaj most éppenséggel nem bio, amit használok, de akkor is nagyon finom ;o)




Vajas kiflik


50 dkg teljes őrlésű liszt ( nálam most fele tönköly - fele graham volt )

10 dkg vaj ( természetesen margarinnal is működnie kell )

1,5 dl zabtej

1 dl langyos víz

1 csomag Alnaturás szárított élesztő ( DM saját termék, érdemes megnézni az árát!! )

1 teáskanál só

1 teáskanál barnacukor


Mindent összekevertem és alaposan megdagasztottam ( na jó, nem én, hanem a robotgép :o), aztán kézzel még kicsit átgyúrtam, majd hagytam 1 órán keresztül pihenni a tésztát. Ekkor ismét megdögönyöztem egy kicsit és félrettem langyos helyre 1 - 1,5 óra hosszára, hogy legyen ideje duplájára kelni.


A tésztát ketté osztottam, körré lapítottam, cikkekre vágtam, melyekből kifliket formáztam és kb. 30 másodpercre forró vízbe mártottam ( amihez persze vizet kellett melegítenem egy lábosban ).


Sütőpapíros tepsire szedtem őket és 180 fokosra előmelegített sütőben, légkeverésen, 20 perc alatt megsütöttem.

Köszi a receptet, kedves ManóAnyó! :o)


Forrás: Manókonyha

7 megjegyzés:

  1. Kata, melyik margarint használjátok?

    VálaszTörlés
  2. A sima, mindenhol kapható biot: http://href.hu/x/bh6p

    VálaszTörlés
  3. Hú, nem csodálom, hogy áttértek a vajra! Kóstold meg ezt: http://www.enatur.hu/popup_image.php?pID=3344

    VálaszTörlés
  4. Jól néz ki teljes örlésű lisztből is. Nem tudom pontosan a vízbe mártásnak mi a szerepe (nem igazán néztem utána, meg nem is értek hozzá), de amit így készítek, szerintem sokkal finomabb.

    VálaszTörlés
  5. Szépek lettek a kiflik! Az Alnaturás élesztő ugyanúgy működik, mint a hagyományos porélesztő? Gondolok itt pld. a Dr Oetkerre. Eddig még nem mertem bio élesztőport venni, féltem, hogy másképpen működik.

    VálaszTörlés
  6. Köszi, Benzsi. Működésben semmi különbséget nem tapasztaltam, ellenben az ízben!! Persze lehet, hogy csak bemesélem magamnak, de szerintem az alnaturás élesztővel sokkal finomabbak a kenyerek! ;o)

    VálaszTörlés
  7. Bio margarin helyett próbálta már valaki a kókuszolajat? Nagyon finom, ha megolvasztjuk olaj, amúgy meg zsír állaga van. Magában ettem csak, sütibe nem tudom milyen. Csak javaslat a részemről a vaj és bio margarin kiváltására.

    VálaszTörlés