2008. augusztus 9., szombat

Pita teljes kiőrlésű lisztből ( könnyű is, finom is!!!! )

A látszat ellenére nem éhezik ám a családom, megnyugtatásul közlöm, minden nap főzök ;o) Hol egyszerűbb, hol bonyolultabb étkeket, sőt az ebédeken és vacsorákon túl, rengeteg érdekes újdonságon töröm a fejem, csak éppen időm nincs publikálni a recepteket! Meg egyébként is, még dolgoznom kell azokon a recepteken ;o)


Tegnap azonban vendég érkezett hozzánk, s szerettem volna valami izgit tálalni Kata barátnőmnek. Annak ellenére, hogy ebédre sosem eszünk sokat vagy túlságosan laktatót, valami olyat akartam, ami nekünk is jó, de azért a vendég sem marad éhes. Törtem a fejem és eszembe jutott, hogy nemrég olvastam egy jó kis pita receptet. Ez a téma úgy is régóta foglalkoztat, mert Magyarországon még nem találkoztam teljes kiőrlésű lisztből készített pitával, amit csak úgy meg lehetne vásárolni a boltban. Csak az a fehér lisztes, fura, savanykás ízű, mindenféle rosszal kiegészített fajta kapható, de azt meg úgysem veszem meg.


Szóval, bevállaltam, gondoltam, egy életem, egy halálom, akár sikerül a kis zsebes "izé", akár nem, én megpróbálom! Örömmel jelenthetem, nagyon egyszerű munka pitát készíteni, gyorsan megvan vele az ember és már az első próbálkozásom alkalmával is menetrend szerint felfújódtak a kis lepénykék! Ti se féljetek tőle, megéri a munkát, a vendégek pedig el lesznek ájulva tőle!



Pita teljes kiőrlésű lisztből


Legyen a kezed ügyében:

4 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt ( 1 csésze = 250 ml )

1 evőkanál szárított élesztő

1 + ¼ csésze meleg víz

½ evőkanál tengeri só


Így használd a hozzávalókat:

2 csésze liszthez adj hozzá élesztőt, a sót és keverd el benne a vizet. Kanállal kutyuld össze, majd apránként kezd el adagolni hozzá a maradék lisztet. ( Ekkor célszerű valamilyen zöldfűszert is beledolgozni, ha éppen arra támad gusztusunk. ) Lehet, hogy nem lesz szükséged az összesre, a cél az, hogy amint a tészta szépen elválik az edény falától, addigra már elegendő lisztet dolgozzál a tésztádba. Szedd ki a gombócodat a tálból és 4 – 5 percig gyúrd, kissé meglisztezett deszkán. ( Nekem azért még felvett egy jó adagot, mivel elég ragadós volt a tésztám, hm. )


Oszd 10 gombócra a tésztát, alaposan lisztezd be a deszkát megint és sodrófával folytasd a munkát. Egyessével készíts korongokat a labdákból, azután tedd sütőpapíros tepsire ( nekem 4 fért egyre ) és melegítsd elő a sütődet 250 fokra ( az eredeti recept szerint 260 – ra, de az enyém nem tud annyit ). Kb. 30 percig javasolt keleszteni a lepényeket, addigra a hőfok is megfelelő lesz. Mielőtt betennéd az első adagot a melegre, ne felejtsd el átfordítani a másik oldalára az összes pitát, azután mehet a sütő legalsó részére, kerek 5 percre. ( Én leültem szépen a földre és végignéztem, amint gyönyörű labdákká változnak az addig tök lapos kis valamik :o)


Érdemes azon melegében nejlonba pakolni a kész pitákat, hogy ne száradjanak ki. A fenti mennyiségből 10 darab lesz, melynek egy részét én a fagyasztóba tettem, ínségesebb napokon még jól jöhet a tartalék! ;o)


A csésze mindig 250 ml!



S, hogy mi tettünk bele? Anyaghányad nélkül tudom csak elmesélni: csicseriborsót kikevertem ízlés szerint babonézzel, kevés apróra vágott póréhagymával, sárga színű paprikával és szárzellerrel, sóztam, borsoztam, s kiegészítettem nyers paradicsom karikákkal, uborkával, reszelt vegán sajttal, bio ketchup – pal és kevés szójajoghurttal. Nagyon – nagyon finom volt, a lányok rövid hezitálás után merték csak megkóstolni, de nem bánták meg :o)


Forrás: Recipezaar


13 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy nagyon amatőr kérdés, de mitől lesz belül lyukas? Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy kiveszem a sütőből és ilyen...

    VálaszTörlés
  2. Állítólag a hirtelen nagy melegtől, amit a sütő alján kap. A forró levegő fújja labdává. Ha jól sejtem ;o)

    VálaszTörlés
  3. hát én megcsináltam, de nekem sajna nem lett az igazi... nem mind puffadt fel szépen, ami meg igen, abba nem lehetett szinte semmit pakolni, mert annyira vékony volt a tésztája felül hogy elszakadt. ja meg picit az alja odaégett:)
    de az íze nagyon finom volt, mondjuk én kicsit több sót tettem bele, plusz bazsalikomot. ja és teljes kiőrlésű búzalisztből csináltam. lehet ez utóbbi volt a ludas. (bár tovább kelesztettem, na mindegy)
    legközelebb tönkölyből csinálom. mert lesz legközelebb;)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Bolka!

    Igazán sajnálom, hogy elsőre nem sikerültek a piták, de bízom benne, hogy még tényleg megpróbálod min. egyszer! Ha mindent szó szerint csinálsz ( tudom, nekem sem szokásom, de itt állítólag fontos ), akkor biztos a siker!!
    Kérlek, jelezz majd vissza! :o)
    Köszi!
    Kata

    VálaszTörlés
  5. Megcsináltam ma a pitákat,és valami fantasztikus lett!!!KÖSZÖNÖM,szuper recept.

    VálaszTörlés
  6. Köszi a visszajelzést, örülök, hogy Neked is sikerült és ízlett!! :o)

    VálaszTörlés
  7. Én azt szeretném megkérdezni hogy csak pitát hol lehet kapni?melyik boltban? olyan kellene ami már készen van...

    VálaszTörlés
  8. Szia Névtelen!

    Mint írtam fentebb is, csak fehéret lehet kapni, legalábbis tudomásom szerint, azt pedig szinte bárhol. Én Tesco - ban, Kaiser's-ben mindig látom!

    Üdv: Kata

    VálaszTörlés
  9. Nagyon-nagyon örülök, nem is bírom magamban tartani...SIKERÜLT!!!
    Mindegyik tökéletes lett, felpufisodtak a pitácskák ;-))
    Köszönöm, köszönöm!
    Jó recept, egyszerű, és még gyorsan is elkészül.
    Töltelékként hummusz, paprika kockák és káposzta csíkok kerültek bele. Alig bírtam enni a gyönyörűségtől ;-D
    Üdv: manna

    VálaszTörlés
  10. Szia Manna,

    Nagyon örülök!! Én is köszi a visszajelzést! :o)

    Üdv: Kata

    VálaszTörlés
  11. Köszi a receptet! Elsőre sikerült!!!!! :D

    VálaszTörlés