2008. október 27., hétfő

Paradicsomos spagetti nemhúsgombócokkal

Ez az étel valamiért régóta birizgálja a fantáziámat, annak ellenére, hogy sejthető volt, nem lesz egy nagy durranás! Eddig sem voltam elájulva az amerikaiak által favorizált kajáktól, ráadásul ezt még eredetiben sem kóstoltam, tehát azt sem tudtam, mit akarok leutánozni, de azért mégis megpróbáltam. Jófej vagyok, mi? :o))


Abban biztos voltam, nagyon elszúrni nem fogom, hisz a tészta ételeket nem szoktuk otthagyni a tányéron, sem mi, sem a gyerekek, a húsgombóc imitációhoz pedig kiváló alapnak gondoltam a nemrégiben készített vega kolbászt. Csak ehhez nem akartam tofut használni, elég volt a szejtán és a szója granulátum.


Jó érzéssel mondhatom, ez a vacsora -segített visszaszerezni az önbecsülésem ( még ha csak átmenetileg is ), mert rettentő elégedetten és nagy pocakkal álltunk fel az asztaltól tegnap este :o)))




Paradicsomos spagetti nemhúsgombócokkal


Legyen a kezed ügyében:


30 - 50 dkg teljes őrlésű spagetti


1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 púpos csésze szójagranulátum

¾ csésze szejtán por + amennyit még felvesz a massza

meleg víz, bio levespor, szójaszósz, bors, fűszerpaprika, sooook friss petrezselyem, olaj


1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 doboz paradicsom konzerv ( pl. : Mutti 400 gr. )

1 kis üveges sűrített paradicsom ( 200 gr. )

2 babérlevél, bazsalikom, oregánó, tengeri só, bors

olaj


Így használd a hozzávalókat:


Beáztatom a szójagranulátumot forró, fűszeres vízbe, min. 10 – 15 percre, s gyorsan bekapcsolom a sütőt kb. 200 fokosra.


Ezután kevés olajon megpirítom az apróra vágott vörös – és fokhagymát; várok kicsit és ha kihűlt az egyveleg, összedolgozom a szóját a hagymákkal, hozzáadom a szejtánport, a fűszereket ( én nagyon sok friss petrezselymet használtam ) és még vizet, amennyiben szükséges. A cél egy nem ragacsos, de nem is túl kemény massza, melyekből könnyedén tudunk gombócokat formálni. Tegyük is ezt meg! Pontos centimétereket nem tudok megadni, de nekem majdnem 20 kicsi gombócom született mire végeztem a munkával. Sütőpapíros tepsire pakolgattam őket és a forró sütőben, kb. negyedóráig hagytam őket sülni.




Ekkor jöhet a paradicsomszósz, melyhez ismét apróra vágjuk a hagymákat, olajon megdinszteljük, é a két nagy dobozos paradicsom konzervvel, amelyet előzőleg botmixerrel pépesítettünk. Mehet a lábasba a babérlevél, a só, bors, oregánó, bazsalikom. Mikor kellően sűrűnek látjuk a szószt ( a kis üveges sűrített paradicsommal és némi tésztafőzővízzel még tudjuk majd szabályozni a dolgot ), zárjuk el alatta a tüzet és esetlegesen ismét mixeljük egy kicsit.


Tegyünk fel vizet a tésztának és a csomagolásnak megfelelően főzzük készre.


A gombócokat végül a paradicsomszószba kell pakolni és egy rövid ideig főzni benne. Bevallom, én nem sokáig bírtam idegekkel a pöfögő szósz látványát, s miután már a köténnyel nem takart pólórészeim is úsztak a paradicsomban, befejezettnek tekintettem a műveletet.


A tálalás egyszerű, szedj tésztát a tányérra, némi szószt és pár gombóckát. Ha akad otthon növényi sajt – akár házi készítésű is, erről hamarosan mesélek! -, akkor abból is reszelhetsz rá, bár nekem egyre kevésbé hiányzik a sajt - féle az ételek tetejéről ;o)


4 – 6 személy részére



Hát, ennyi. Semmi különleges nincs ebben a paradicsomos tésztában, de mégis finom. Igaz, a gyerekeimet sehogy sem lehetett rávenni, hogy megkóstolják a gombócokat :S


( Egyébként magam is csodálkozom magamon, mert korábban nem vágytam ennyire húsutánzatokra, s ennek köszönhetően nem is használtam annyi szóját, mint az utóbbi időben … hmmm … úgy látszik, itt a tél és nem elégíti ki az igényeimet a jelenlegi, egyre vérszegényebb zöldségkínálat, sajna :o(


10 megjegyzés:

  1. A fèrjem kèrte,hogy kommenteljek,mert ez a recept nem is annyira amerikai,mint gondolnànk....szerintem csak a gombòcok mèrete teszi azzà.Valòszìnuleg a dèlolasz bevàndorlòk vittèk magukkal ès ìgy terjedt el Amerikàban.Dèl-Itàliàban a vasàrnapi lasagne a mai napig aprò hùsgombòcokkal toltve kèszul(anyòsom àltal is).'En is kis-hùsgombòcos spagettit foztem ma(koszi az otletet),a fèrjem csak ennyit fuzott hozzà:"csak nem anyàm-napja van?".

    VálaszTörlés
  2. Szia Kedves Névtelen!

    Valószínűleg teljesen igazatok van, ez a kaja is csak annyira amerikai, mint az összes többi, amit "beolvasztottak" :o)

    További jó olvasgatást itt nálam! :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  3. Kata, ő Zsu volt szerintem, csak elfelejtett aláírni. Nálam rendszeres olvasó és kommentelő.

    A recept szuper, a fotók pazarok!

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Vera - köszi az infót! :o) És a dícséretet, igazán jól esett!!

    Anyamanya - köszönjük, átadtam! ;o)

    VálaszTörlés
  5. Le lettem leplezve....Vera nem tèvedett.Bocsi,hogy nem ìrtam alà,pedig nem akartam inkognitòban maradni."Udv:Zsu

    VálaszTörlés
  6. Az a házi növényi sajt engem nagyon érdekelne!:-) Már én is begyűjtöttem egy csomó receptet, csak még mindig nem álltam neki.

    VálaszTörlés
  7. Siccike - én egész nyáron magam csináltam már a sajtunkat. Nagyon megszerettük az ízét, sokkal olcsóbb, mint a bolti és egészséges, mert szója sincs benne. A Sheese - nél csábultam el csak kicsit, most ősszel, de azt is tudjuk nélkülözni ;o)

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Nagyon kíváncsi vagyok én is a sajt receptjére, remélem hamarosan megosztod velünk ezt a finomságot is.

    Kata

    VálaszTörlés
  9. Ok, nemsokára felteszem a sajtreceptet is!! :o)

    VálaszTörlés