2009. március 23., hétfő

Nyers, cseresznyés torta - VGBT desszert

Bevallom, mikor „véletlenül” ráleltem ennek a tortának a receptjére, azonnal Gitta jutott eszembe és az, hogy de jó, lesz valami olyan ennivaló is a VGBT – re szánt ételeim közt, ami egy nyers evőnek is a fogára való. Persze a befőtt cseresznye nem éppen ez a kategória, de akkor sem volt szívem „friss” kivivel elrontani ezt a nagyon egyszerű és egyszerűségében nagyon finom desszertet

.


Nyers, cseresznyés torta


15 dkg finomra őrölt mandula + kesudió ( eredtileg mogyoró, de én arra allergiás vagyok )

5 dkg kókuszreszelék

15 dkg szárított áfonya ( eredetileg datolya )

15 dkg bio mazsola

3 - 4 – 5 evőkanál víz ( majd meglátod mennyi kell )


15 dkg kesudió ( néhány órára beáztatva )

7,5 dkg agavé szirup ( vagy juharszirup )

kevés reszelt gyömbér

citromlé


friss vagy befőtt cseresznye a tetejére ( az enyém saját készítésű, steviás volt )


Semmi ördöngösség nincs a dologban. A mandulát, kesudiót összekevertem a kókuszreszelékkel, az áfonyával és a mazsolával, összedaráltam, amennyire tudtam, majd pár evőkanál víz segítségével formázhatóvá tettem. Kibéleltem egy csipkés tortaformát folpackkal ( ez lehet, hogy nem szükséges, de én biztosra akartam menni ), belenyomogattam a gyümölcsös masszát, a gyerekek egy mini sodrófájával átmentem rajta párszor és mehetett is be a hűtőbe.


A beáztatott kesudióról leöntöttem az áztató vizet, összeturmixoltam az agavé sziruppal, ízesítettem és rákentem a tortaalapra, majd kimagoztam pár szem cseresznyét és kiraktam vele a torta tetejét.


Ennyi. Úgy láttam, mindenkinek ízlett ;o)


Forrás: Vegalicious


5 megjegyzés:

  1. Tényleg ennyi. És szinte minden más is ennyire egyszerű, csak elkezdeni nehéz :-)

    VálaszTörlés
  2. Csuda jól hangzik, és nem is bonyolult. Köszönöm a gyorsaságot! :)

    VálaszTörlés
  3. Szilvi,igen, biztosan ennyire egyszerű az egész. Bennem még nincs meg a vágy, hogy kizárólag nyerset egyek, ( télen elképzelni sem tudnám egy leves nélkül :S ) de nem zárkózom el teljesen, főleg, hogy állítólag jön a tavasz ;o)

    Orsi, szívesen, meséj majd hogy sikerült! :o)

    VálaszTörlés
  4. Kata, szerinted a töloteléket lehet mandulából csinálni? Hegyekben áll itthon, mert egyszer véletlenül kétszer vettünk sokat egy sütihez :)

    VálaszTörlés
  5. Orsi,
    én megpróbálnám. Eddig egyedül a vega sajtomnál nem volt mindegy, hogy kesuból vagy mandulából csinálom -e, bevallom a mandulásat kidobtam a kukába, az nagyon nem ízlett. Itt talán jobban fog működni a helyettesítés! :o)

    VálaszTörlés