2009. március 14., szombat

Rózsaszín szülinapi torta vegánul

A nagyobbik lányom 4 éves lett, péntek 13. - án :o)) Sosem volt gondom ezzel a dátummal, s amióta Eszter velünk van, azóta meg különösen szeretem :o) Szerencsére Apa szabadnapot vett ki, így nekem is volt időm és lehetőségem a konyhában alkotni, annak ellenére, hogy az utóbbi időben minden jellemző rám, csak az nem, hogy szívesen vagyok a saját konyhámban :S Mostanában gyakran érnek ilyen alkotói válságok, mi lesz így velem később?


Na, de hagyjuk a kesergést, lássuk, mit kapott az én hercegnő – imádó, rózsaszín mániás nagylányom! Azt azért hozzá kell tennem, hogy ez volt eddigi életem legjobb tortája, ami teljesen jó összetevőkből állt, mégis tortának nézett ki :o) és az ünnepelt is szerette, de nagyon! Persze, tudom, nem is olyan nagy szám ez a torta, de én elég kezdő vagyok még ezen a téren ...

A díszítést inkább ne említsük, mármint a szívecskéket, gyöngyöcskéket … behódoltam a kívánságoknak, na …



Citromos – málnás torta


1 csésze = 2,5 dl szójajoghurt ( házi avagy bolti – bár az én kezem ügyében most egy kis dobozos, 100 grammos vaníliás rizspuding + 150 grammos szójajoghurt volt )

1,5 csésze teljes őrlésű tönkölyliszt

½ csésze méz

½ csésze semleges ízű olaj vagy olvasztott pálmazsír

1 teáskanál vanília őrlemény

2 teáskanál sütőpor

1 lime és egy fél citrom leve és rostjai


30 dkg málna ( friss vagy fagyasztott ) + 1 – 2 kanál méz melyből lekvárt főzünk


½ csésze nád PORcukor

½ csésze biomargarin

½ kupak vaníliakivonat ( a vodkás üvegé, amiben tárolom ;o)

2 evőkanál a fenti málnalekvárból, szűrőn átnyomva, hogy magtalan legyen

1 teáskanál keményítő + korty víz

pár szem málna a díszítéshez


Először készítsük el a tésztát. A sütőt melegítsük elő 175 fokosra. Egy tálba mehet az összes hozzávaló, keverjük el alaposan, de ne dolgozzuk szét, aztán kikent formába öntve tegyük be a melegbe. Az én kerek formám 18 cm átmérőjű és tökéletes választás volt a fenti mennyiségekhez. Kb. 35 – 40 perc múlva kész, a finoman illatozó „piskótánk”. Későbbi felhasználásig tegyük hűvös helyre és foglalatoskodjunk a krémmel.


A friss vagy fagyasztott málnából készítsünk lekvárt ( kis lábasban melegítem a gyümölcsöt, majd ha levet eresztett, ízlés szerint édesítem és gyakori keverés mellett, bő félóráig hagyom rotyogni ), vegyünk ki 2 evőkanálnyit belőle, passzírozzuk át, hogy a krémben ne csúfoskodjanak később a magocskák.( Természetesen az egészet is átpaszírozhatod, ha egyáltalán nem szereted a magot! )


A keményítőt keverjük ki egy korty vízzel, melyet adjunk hozzá a két kanál tűzön fortyogó lekvárhoz és várjuk meg, míg egy picit besűrűsödik. Közben a margarint keverjük habosra a porcukorral, a vaníliakivonattal és végül a szép színért felelős lekvárral. Szívem szerint ennél is kevesebb cukrot használtam volna, ha tehettem volna, de már így is kockáztattam a krémet magát! Annyi tartása sem lett volna, hogy felkenjem a tésztára, így is nehéz volt, hiába dugtam be a hűtőbe, hogy „megkössön” … megjegyzem, vajjal persze biztosan sikerült volna, úgyhogy aki fogyaszt vajat, hajrá! ;o)



Ha teljesen kihűlt a tészta, vágjuk ketté, kenjük meg a magos lekvárral ( jóóó sokkal kentem, s még így is kimaradt egy kevés ), illesszük vissza a felső emeletét és kenjük be oda – vissza a málnás krémmel, ahol csak érjük ;o) Díszítés egyéni ízlés szerint. Néhány szem málna biztosan nem rontja el ;o)


Forrás: Vegalicious


4 megjegyzés:

  1. Szerintem szép lett a torta, kimondottan gyerkőcnek való! :-)
    Boldog Szülinapot a nagylánynak! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot a nagylánynak!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett! Én is nagyon kezdő vagyok tortagyártásban, de egyre jobban vonz a téma! Utólag is éljen március 13.!:-)

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok! Ez a torta nagyon szép lett! Rég voltam már 4 éves, de én is elfogadnám :)

    VálaszTörlés