2009. március 5., csütörtök

Szójajoghurt házilag

Régóta érlelgetem magamban ennek a posztnak a megírását, hisz tavaly nyár eleje óta foglalkoztat a gondolat: miként is lehetne házilag joghurtot készíteni? Szójajoghurtot természetesen, mi mást? ;o) Több oka is volt annak, hogy a sok morfondírozást tett követte:

  • A környéken sehol sem kaptam boltban szójajoghurt ( Budapest melletti kisváros, egy bioboltnak csúfolt polcocskával az egyik kozmetikában (!!!), ahol soha nincs semmi általam keresett – hja, magasak az igények :P ), szerencsére június óta azért változott a helyzet és már a Tesco – ban, sőt, az irtó könnyen megközelíthető Auchan – ban is szinte bármikor vásárolhatnék Joyát ill. Yofut;

  • Az ára! Szerintetek normális dolog az, hogy az 5 decis Yofu 639 igen, jól olvastad hatszázharminckilenc forint pl. az Auchanban?!?!?!?! Volt idő, amikor jobban álltunk anyagilag, de jelenleg a gyesből nem futja ilyen luxus cikkekre, irgum – burgum :o((((

  • Meg aztán ebből is jobb a házi, mint a bolti, nem igaz? ;o)

Nem is kellett olyan nagyon sokat kutakodnom a neten ahhoz, hogy kitaláljam, mire is lesz szükségem a joghurt készítéshez. Persze magyarul alig volt info, így az amerikai, angol oldalakon nézelődtem, elolvastam, amit lehetett, aztán a gondolkodást tett követte, s pár hónap alatt eljutottam ahhoz a recepthez, amely szerintem a legfinomabb házi, szójajoghurtot eredményezi ( az állaggal voltak problémáim, először túl vizes volt, aztán meg túl kötött )

.


Szójajoghurt házilag


Mi kell hozzá?

1 liter szójatej ( én ezt is itthon csinálom egy géppel, így literje kb. 60 – 70 forintból jön ki, de a bolti is tökéletes hozzá, csak úgy drágább a móka )

2 - 2,5 evőkanál kukoricakeményítő

½ teáskanál agar agar por

csipet só ( elhagyható )

1 kis pohár bolti szójajoghurt fele

Speciális eszköz: egy ilyen húshőmérő és opcionálisan egy ilyen joghurtkészítő masina, de csináltam én már joghurtot radiátoron ill. sütőben is.


No, akkor mondom, mit is kell csinálni.

A hideg, bolti szójatejből kiveszel mondjuk egy decit és elkevered benne a keményítőt, a maradékot felteszed a tűzhelyre egy tiszta lábasban, beleszórod az agar agart és folyamatos keverés mellett felforralod. Ekkor beleöntöd a keményítős tejet is és mondjuk még egy percig keverve főzöd, aztán lekapcsolod a tüzet. Ha szeretnéd sózni, tedd mondjuk most.



Ha Te készíted a tejet, az úgy is forró már, de ebből is ki kell venned egy keveset, hogy a keményítőt hidegen el tudd keverni benne ( végszükség esetén egy pici vízben is kikeverheted, nem ront rajta sokat ;o), a maradék itt is mehet a lábasba, az agar miatt, hogy feloldódjon, aztán ha felforrt, keverheted hozzá a keményítős tejecskét is.

.


Öntsd át a forró tejet egy tiszta műanyag edénybe, lógasd bele a húshőmérő „kampós” végét és várj türelmesen, míg a tej lehűl olyan 42 – 45 fokosra. Vigyázz, ennél se melegebb, se hidegebb ne legyen, mert nem fog sikerülni a joghurt. Az évszaktól és a konyha hőmérsékletétől függően ez eltart 1 – 1,5 óráig, de érdemes rá - ránézni, nehogy elszalaszd a nagy pillanatot.

Míg várakozol, mosogasd el azt az edényt vagy edényeket, melyben a joghurtot fogod pihentetni. Ha van szójakészítő géped, akkor azokat a kis üvegeket, ha nincs, akkor mondjuk egy befőttes üveget tisztíts ki. Tuti, ami tuti alapon én felforralt forró vízzel átöblítem őket mosogatás után.



Ha rendben van a tej, keverd hozzá a bolti joghurtot, egy szintén nagyon tiszta habverővel és öntsd át az üvegecskékbe / befőttesüvegbe a folyadékodat.



Ha van joghurtkészítő géped pakold be a lezárt kis üvegeket, tedd rá a fedelét és kapcsold be a gépet, 6 - 10 óra múlva kész a finom házi szójajoghurt. Tőled is függ, mennyire sűrű végeredményt szeretnél, fontos tudnod, hogy a hűtőben még tovább sűrűsödik egy kicsit!



Ha nincs géped, akkor a lefedett edényt télen tedd a meleg radiátorra és néhány óra múlva ( 6 – 10 óra ) kész a joghurt.



Nyáron viszont a sütőbe kell költöztetni az üveget és ott melegen tartani. A meleg itt is a fent említett 42 – max. 45 fokot jelenti. Szerencsés esetben olyan a sütőd, hogy ezt pontosan be tudod állítani, de mondjuk egy régebbi sütőnél, ami nem szabályozható ennyire, a húshőmérővel nézegetheted a hőfokot. Sokszor elég, ha csak a világítást kapcsolom be, az is termel annyi hőt, hogy csukott ajtónál elkészül a joghurt. Az üveget azért célszerű alaposan bebugyolálni egy konyharuhába, hogy még komfortosabb legyen neki odabent. Úgy rémlik, mindig egy éjszakát töltött az üvegem a sütőben, este bepakoltam és reggel kész volt a joghurt.


Az így elkészített joghurt 1 hétig biztosan eláll a hűtőben, használhatod rakott krumplihoz, levesbe, gyümölcsjoghurtnak, ha turmixolsz bele egy kis gyümölcsöt + mézet stb. stb.



Ez a szójajoghurt szerintem közelíti a bolti szójajoghurt minőségét, de persze tehetsz bele kevesebb keményítőt is, ha Ti hígabban szeretitek.

Sosem számoltam ki pontosan, mennyibe kerül így a joghurt literje, az biztos, ha a tejet is házilag készíted, akkor nagyon olcsó, ha boltban veszed már nem annyira, de lehet, hogy egy próbát akkor is megér! ;o)


25 megjegyzés:

  1. Szia Kata, fantasztikus vagy! Amint hozzájutok egy kis oltóanyagnak való szójajoghurthoz (itt sajnos nem lehet kapni) ki fogom próbálni!
    Egy javaslat azoknak, akiknek nincs joghurtkészítő gépük: fagylaltos termosz (nekem olyan van, aminek a belső edényét egy az egyben ki lehet emelni, és utána úgy ahogy van, lehet benne tárolni a kész joghurtot a hűtőben, nem kell összetörni az átpakolással. Egy pár éve szereztem be vmelyik multinál...) Ez még a sütős módszernél is energiatakarékosabb, és (legalábbis a hagyományos joghurthoz) garantáltan működik!
    Viszont a joghurtnál is jobban felvillanyozott a növényi tej készítő géped!!! Írnál pár sort arról, hogy milyen a tej amit készít? (mondjuk a boltiakhoz viszonyítva...íz, állag, stb.) És mennyi ideig hőkezeli a szóját? Programozható az idő, vagy kötött?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Hello!

    Köszi a termoszos tippet, már én is olvastam róla, csak még nem próbáltam, mivel nincs termoszom ;o)

    Van viszont ugye Soyabellam, azaz növényitej készítő gépem. Elméleileg a szóján kívül tud rizstejet is, meg egyebeket, de az sajnos nem olyan minőségű, mint a bolti. Túl keményítős és csak úgy alkalmatlan az ivásra. Főzni viszont lehet vele bizonyos dolgokat, ugyanígy ezzel csinálom a kölestejet is, szintén főzéshez.

    A házilag készített szójatej olyan mint a bolti, az íze, az állaga, mindene. Sajnos a szaga is, mert én alapból nem szeretem a szójatejet! :o) Csak a joghurtokhoz használom, meg majonézhez. Persze a bolti tejnél, mivel az hideg, nem érezni annyira az illatot, de frissen, boáá :o))) Bocs, attól, aki szereti.

    Szóval, a dolog úgy megy, hogy megtöltöd vízzel a kancsót, kiméred a nyers szójababot ( akár áztatva, akár szárazon ), beleteszed a szűrőbe, rácsatolod a motoros fejre, a helyére illeszted, bekapcsolod a gépet, leülsz, hátradőlsz a fotelben és 15 perc múlva felállsz, amikor csipog a gép. Ennyi, a tej forrón gőzölög és azt csinálsz vele, amit akarsz :o)
    Időzíteni nem lehet, meg a programba beleszólni sem. Egyszerre min. 0,8 - max 1,3 liter vízből és 1/3 cup szójababból csinálhatsz tejet.

    A gép tisztítása macerás egyedül, mert azonnal kell és nem kicsit később! Úgy bele tud száradni mindenbe az a trutyi ( mindig elfelejtem a nevét annak, ami visszamarad ... ), hogy utána órákig áztathatod, sikálhatod. A szűrőnek makulátlannak kell lennie, különben nem lesz olyan hatékony a gép.

    Okara!!! Az a pép neve, ami benne marad a szűrőben, állítólag felhasználható kaják sűrítésére is, de én még nem próbáltam.

    Kérdezz, ha valami kimaradt! :o)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de aranyos vagy, hogy ilyen részletesen beszámoltál! Köszi.
    Nagyon szimpatikusnak tűnik, és az ismert növényi tej árakat ismerve, biztos hamar be is jön az ára... Nálunk a gyerekek még isznak (tehén)tejet, sajnos imádják, jó lenne átszoktatni őket is a növényire.
    A hőkezelést azért kérdeztem, mert Biobrigi épp most ajánlott egy nagyon jó előadást (http://biobrigi.blogspot.com/2009/03/egeszsegtelen-szoja.html). Ajánlom, hallgasd meg, nagyon érdekes, sőt a pasi többi előadása is, egyetlen baj, hogy nagyon nehéz keresni (=lehetetlen) az archívumban, ezért elég nehéz levadászni őket :-(
    Szóval a lényeg, hogy a szója szerinte nem gáz, viszont min 45 perces hőkezelése ajánlott, ő azt ajánlja, hogy legalább 2x kell lefuttatni a programot az ilyen szójatej-készítő masinákon... nem tudom ez kivitelezhető-e... lehet, h érdemesebb inkább még utána kicsit főzni a kész tejet?
    Na mindegy, nem elriasztani akarlak, hallgasd meg inkább!
    Mindenesetre azt hiszem, be fogok szerezni egy ilyen masinát előbb-utóbb. (Ha a gyerekeket sikerül leszoktatnom a tehéntejről, akkor inkább előbb ;-)

    VálaszTörlés
  4. Szia Kata!
    Én régen csináltam úgy hagyomános joghurtot, hogy egy doboz bolti joghurtot simán beltettem egy liter (vagy valamennyi) bolti tejbe, néhány napra betettem a szekrénybe, néha megráztam, és lőn joghurt! Ha tovább állt, akkor sűrűbb. De ezt már el is felejtettem, Te juttattad most eszmbe. Szerinted szójajoghurttal és szójatejjel nem működne? Lehet, hogy kipróbálom. És vajon mit csinál a szójajoghurt a rizstejben?

    VálaszTörlés
  5. Van egy kis meglepetésem számodra, légy szíves nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  6. Szia Kata, merre vagy???? Nem szoktál te ilyen sokat kimaradni!:-)

    VálaszTörlés
  7. Szia Orsi!

    A szójajoghurttal szerintem csak azért nem jó ez a módszer, mert nagyon híg lesz a végeredmény ... mondom ezt úgy, hogy sosem próbáltam a Te módszeredet ... hú, de okos vagyok :P Mesélj, kíváncsivá tettél! :o)

    Siccike, vagyok - vagyok, csak úszom, meg kedvem sem nagyon van ... alig főzök ... arról sincs fogalmam, hogy mit viszek jövő vasárnap a buliba ... :o(((

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  9. Szia Kata!

    Csináltam joghurtot. Nem egészen úgy, ahogy leírtad, de sikerült. Nem kaptam ugyanis agar-agart, így jó méregbe gurultam, és megpróbáltam anélkül.
    Kb egy liter szójatejhez tettem egy bolti joghurtot, és másfél evőkanál keményítőt. Nem melegítettem semmit sehova, csak összekevertem, és beleöntöttem a joghurtos pohárkákba, és bekapcsoltam a gépet. És jó lett. Ennek nagyon örültem.
    Te már biztosan felfedezted, hogy a DM-ben nagyon kedvező áron lehet növényi tejeket venni. A szójatej, a rizses szójatej 400Ft alatt vannak a zabtej pedig 450Ft körül. Ismersz esetleg olyan helyet, ahol még olcsóbbak? Tudom, hogy te házilag készíted a szójatejet, inkább a zab, és a rizstej beszerzési forrása érdekel engem. Köszönöm!
    Fruzsi

    VálaszTörlés
  10. Szia Fruzsi!

    Örülök én is, hogy működött a jőghurt agar nélkül!

    A tejeket illetően sajnos a DM - nél olcsóbbat én sem ismerek. Én a zabtejet szoktam ott venni, a saját márkásat. A szóját magam csinálom ugye, a rizstejet meg a Mediline nagykerben veszem ( www.mediline.hu ) 500 ft - ért ( ez a natúr 1 literes Bio Bridge rizsital ).
    Bárcsak lenne máshol olcsóbban is, de én sem találkoztam még velük :o(

    Szép vasárnapot Nektek!

    Kata

    VálaszTörlés
  11. Hát ez szerintem nem igazán normális,hogy még a gyerekeid sem esznek húst!Miért nem a paleolit táplálkozást alkalmazod legalább náluk?

    VálaszTörlés
  12. Köszi, hogy aggódsz értünk :o) Hidd el, jól vagyunk!
    De a nevedet kérlek legközelebb "ne feledd" aláírni ...

    VálaszTörlés
  13. Dalma vagyok !Szerintem ez túlzás,hogy nem esztek semmi húst!Sokminden van sajnos ami méreg ,de a hús kell ,főleg a gyerekeknek.(az előbbi névtelen)

    VálaszTörlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Dalma!

    Szerintem nem sok értelme van az ilyen "húst enni kell" / "húst nem kell enni" c. "vitáknak". Nem hinném, hogy megtudnánk győzni egymást :o) Én már rég leszoktam arról, hogy ráerőltessem a véleményem másra, s mindig örömmel fogadom, ha az én utamat is tiszteletben tartják :o)
    A paleolit táplálkozás elvei sajnos vagy nem sajnos számomra nem elfogadhatóak ( komolyan ne egyek gabonát?! ), úgyhogy az az alternatíva kilőve.
    Én azt mondom, élje mindenki a maga életét, amihez Neked is minden jót kívánok :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  16. sziasztok, az lenne a kérdésem,hogy ugyanezzel az eljárással rizstejből is készíthető joghurt?
    köszönöm

    VálaszTörlés
  17. Szia Borostyán!

    Nem próbáltam rizstejből, de félek azt nem tudod ezzel a módszerrel "megsavanyítani" :(

    Kata

    VálaszTörlés
  18. Szia Kata
    Köszönöm szépen az ötletet :)
    Igazából Crohn-beteg vagyok és ráálltam a növényi tejekre, tejszínekre stb..
    Rizstejfölt és rizstejet már készítek otthon, bár meginni nem tudom max. kis cukrozás után - tudnál valami jó ötletet mondani, hogy mivel ízesítsem? Viszont habaráshoz, sütemények krémjéhez elég jó :)
    Örülök ennek a receptnek mert imádom a salátákat főleg finom öntettel, csak nekem árt az állati eredetű tejföl/kefír/natúr joghurt stb.... és ha ezt elkészítem majd, szerintem elég jó lesz, mert ritkán tudok venni boltban az ára miatt :/
    Még azt szeretném kérdezni, hogy az agar agar por, igazából minek kell bele? Anélkül nem sikerülne vagy híg lenne? Ha kell hát kell, megrendelem (már utánanéztem) elég sokáig elég még ha drága is, csak érdekel, hogy miért kell bele tenni :)
    Köszönök mindent :)
    Norbi

    VálaszTörlés
  19. Szia Norbi!

    Ezer bocs, hogy csak most reagálok! Az agar a sűrítés miatt kell bele. Nekem ezzel együtt volt meg a joghurt feelingem :P :)), persze, ha nem használsz, sem tragédia, de akkor számolnod kell vele, sokkal hígabb lesz a végeredmény, ami azért befolyásolhatja a vele készített ételek állagát is! :)

    Sok sikert a főzőcskéhez!
    Üdv,
    Kata

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm a választ kedves Kata ;)
    Köszönöm az ötleteket és minden jót kívánok :)
    Norbi

    VálaszTörlés
  21. A hazilag keszitett szojatejbe nem teszel cukrot? Ha jol tudom, a bolti szojatejben van cukor.
    Ha nem eteszel bele cukrot, akkor mit savanyitanak a yoghurt bakteriumok?

    VálaszTörlés
  22. Szia,
    Jó régen nem volt komment de azért remélem látod:)
    Én ketogén diétát csinálok, és a keményítő szénhidrát tartalma nagyon magas, a kész szója joghurt szénhidrát tartalma így annyi lesz mintha tejből készült natúr joghurtot vennék, nálam pedig a CH minimalizálása a lényeg :/
    Szerinted működhet keményítő nélkül, simán agar-agarral? Az van:)
    Köszi:)

    VálaszTörlés
  23. Szia Lili,

    Rég nem volt komment és én sajnos rég nem csináltam ilyen joghurtot sem :) Azt gondolom - bár a kísérleti fázisban szereplő variációkra már nem emlékszem -, hogy működik keményítő nélkül is a joghurtkészítés. Az ízt ugye nem befolyásolja, csak az állagot. Ha van más ötleted, hogy mit lehetne helyette sűrítőként használni, ami belefér a diétádba, akkor szerintem használd. Ha nem, akkor fuss neki így, max hígabb lesz a végeredmény.
    Sok sikert :)
    Kata

    VálaszTörlés
  24. Üdv!
    Javaslom, brópálják, próbáljátok ki azt a módszert, amit leírok!
    A szójaitalt -legyen az boltban kapható, vagy saját készítés - kb 40 Celsiusra felmelegítem. Elkeverek benne egy szobahőmérsékletű élőflórás joghurtot, vagy jughurtbaktérium kulttúrát (oltót). Valamilyen módon igyekszem minél lassabb kihúlést előidézni. ( termosz, szárazdunszt stb ) A legprktikusabb, ha eleve a mosogótóba állított edényben csináljuk, és a mosogatót a melegvizescsapból töltjük, ekkor különösebben a hőmérséklet mérésével sem kell vacakolni. :-) Hagyjuk, hogy együtt hüljenek ki. Amikor kihült, letakarva egy félreeső helyre teszem, 8-10 óra múltán kész is van. Kb ennyi. :-)
    Tárolni hűtőben tárolom, ám amikor fogytán, akkor szobahőmérsékleten hagyom, felöntöm szójatejjel, és ő teszi a dolgát.
    Kb 4 hőnapja tartom így "életben" ( mint valamikor a kovásszal tették )
    Tessék kételekedni, s tessék bebizonyítani, hogy nem működik! :-)

    VálaszTörlés
  25. Judit 2018.07.31
    Üdvözletem.
    Nagyon köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalataitokat, ezzel segítséget nyújt
    va az olyan kezdőknek is mint én vagyok.

    VálaszTörlés