2009. június 7., vasárnap

Spárga - pestos tészta

Spárgát nekem spárgával! A hűtőm folyamatosan tele van a zöld csomagokkal és szinte nincs is olyan nap, hogy valamilyen formában ne kerülne a tányéromra belőle valami egyszerű finomság.

Ma kirándulunk egyet a lányokkal és arra gondoltam, szendvics helyett valami tésztafélét kellene csomagolni a kosárba, annak mindenki örül. S mivel egy becsületes pestóhoz nincs még elég bazsalikomom, spárgával bővítettem a kört, meg kesudióval és nagyon finom lett! Este már leteszteltem ;o)



Spárga - pestos tészta


500 gr tészta


1 csésze friss bazsalikomlevél

1 kg zöld spárga megpárolva

3 gerezd fokhagyma

2 – 3 löttyintésnyi olívaolaj


1/8 csésze pirított fenyőmag ( nem volt itthon több )

½ csésze beáztatott kesudió

2 evőkanál citromlé

1 evőkanál élesztőpehely

bors


Felteszem a vizet a tésztának és közben kimérem a többi hozzávalót.


A kesudiót egy kevés meleg vízbe áztatom és félreteszem. Megtisztítom a fokhagymagerezdeket, megmosom a bazsalikomleveleket, megpirítom a fenyőmagot.


A spárgákat is megmosom és 4 – 5 perc alatt megpárolom ( én elektromos párolóban, de lehet fazékban, forró vízben is, amit ne öntsünk ki, mert jó lesz a tésztának is! ).


Ha ez mind megvan, beleszórom a lobogó vízbe a tésztát, beállítom a konyhai vekkeremet és közben a turmixba szórom a pesto alkatrészeit.


A megpárolt spárgák tetejét félreteszem, a többit a turmixba rakom, a fenyőmaggal, a lecsöpögtetett kesudióval, a citromlével, a fokhagymákkal és a bazsalikommal együtt. Némi tésztafőzővízre szükségünk lesz, hogy dolgozni tudjon a gép, de kanalanként adagoljuk, nehogy túlhígítsuk a szószt. Az eredeti recept fatfree, de én azért adtam hozzá 2 – 3 evőkanál extra szűz olívaolajat is, nekem úgy finom :o)


A tészta közben elkészül, leszűröm és összeforgatom a spárgás – bazsalikomos pestóval, sózom, borsozom, belepotyogtatom a spárgák fejrészeit is, megszórom az élesztővel ( elhagyható ) és kész. Melegen is, langyosan is, hidegen is nagyon finom.


3 felnőtt + 2 gyerkőc részére


Forrás: Fatfree vegan blog


2 megjegyzés:

  1. Jaj_jaj Kata! Mi ez a fekete dekor? Lehet, hogy csak engem emlékeztet a gyászra? A régi klassz volt, vidám...
    Edina

    VálaszTörlés
  2. Hello!
    Mint látható nincs vége semminek, az csak egy kis átmeneti állapot volt, korábban mentem aludni, mint kellett volna :P

    VálaszTörlés