2009. június 3., szerda

Spárga vegán hollandi mártásban

Egyszerűen nem lehet megunni, reggeltől estig tudnám enni a spárgát, ti nem így vagytok ezzel? :o) Báár, ahogy ma este elnéztem a férjem arcát, egyértelműen azt láttam, nem bánná, ha már vége lenne a spárgaszezonnak :P Pedig szereti Ő is, csak talán nem annyira, mint én. A lányokról meg ne is beszéljünk, megkóstolni sem hajlandóak, talán majd jövőre …

Ma estére valami nagyon egyszerű és főleg könnyű változatra vágytam és jelentem nagyon jó kis előételt sikerült összehoznom!! Több receptet átnyálaztam, majd a magam módján veganizáltam a hollandi mártást és szépen nyakon öntöttem vele egy rakás spárgát! Nyamm!!!



Spárga vegán hollandi mártásban


½ csésze zabtej

¼ csésze szójajoghurt

1,5 evőkanál margarin

1,5 csapott evőkanál keményítő

csipet kurkuma

csipet só

csipet bors

kevés, frissen facsart citromlé


Egy kis forralóedényben melegíteni kezdtem a szójajoghurtot, a tej felét (!), a kurkumát, a sót és a borsot, közben a maradék tejet kikevertem a keményítővel. Mikor meleg lett, hozzáöntöttem a keményítős egyveleget, s folyamatos kevergetés mellett hagytam, hogy besűrűsödjön. Ekkor elzártam a lángot, belekevertem a margarint, csavartam bele ízlés szerint citromlevet, utánízesítettem, tálaltam.


( Miközben a mártással bíbelődtem az előre bekapcsolt elektromos párolóedénybe pakoltam a megtisztított spárgákat, amelyek 3 perc alatt el is készültek. )


Kiszedtem a spárgákat, leöntöttem a vegán hollandi mártással és azonnal asztalhoz ültünk!


A végeredmény 1 csésze mártás lesz, mely 2 csomag spárgához elég, 4 személynek


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, én is imádom a spárgát, szintén egyedűl vagyok a családban, a többiek megeszik de nem rajongók, mint én! A hétvégén kipróbálom a mártást:)

    VálaszTörlés
  2. Kata, kipróbáltam, de nekem nem sikerült. :-(
    A joghurt a mártásban már a melegítés közben megsavanyodott (nem a joghurt volt rossz, mert ezt már többször tapasztaltam), a keményítő nem sűrít, ha csak meleg mártásba teszem, úgyhogy egy híg valami lett belőle, de néhány perc alatt a joghurttól már nem csak savanyú, de büdös és romlott lett az egész, úgyhogy azonnal kiöntöttem.
    Milyen joghurtot használsz, ami a melegítéstől nem romlik?
    Milyen keményítőt használsz, ami nem csak forrásban lévő dolgokhoz adva működik?

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Sajnálom, hogy nem sikerült, igaziból, nem értem miért! :o( Ezt a receptet idén még nem csináltam, de van itthon spárga, holnap mindenképpen csinálok hozzá ebből a szószból, meglátjuk nálam mi lesz a helyzet. Az biztos, hogy tavaly szuper jó volt!! Tejszínből 99% - ban zabtejszínt használok ( nagy' ritkán szójásat ), a keményítőm pedig mindig kukorica ( a burgonyásat nem szeretem! ).
    Röviden ennyi, holnap többet fogok tudni mondani! :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  4. Ja és a joghurt!! :o) Tavaly még biztosan Joya - t használtam, ma már azt kevésbé preferálom! De a mártás azzal készült!

    VálaszTörlés