2009. június 28., vasárnap

Spárgás quiche - a Vegetáriánus Kihívás Napjára

Nagyon szívesen és lelkesen csatlakoztam a Nagy Vegetáriánus Kihívás napjához, amely ugye tegnap volt. Nem gond hús és tojás nélkül főzni egyszer egy évben, hisz minden nap így teszek, továbbá kibírom gomba és alkohol nélkül is. Meg persze a hagymák nélkül is, de azok számomra már bonyolították egy kicsit a kérdést. Mi szeretjük a hagymát és nagyon sok étel mellékszereplői, melyet nehéz kihagyni. Ennek ellenére sikerült olyan ebédet kitalálnom, melyből minden fentebb felsorolt hiányzott és nagyon finomra sikeredett.


( Az állaggal azonban van egy kis problémám, ha most nem lenne „kötelező” posztolni, lehet, hogy ezt kihagynám a blogból és jövő tavasszal újra megpróbálnám vagy spárga hiányában más zöldséggel is elkészíthető és akkor még csak várni sem kellene egy évet. )



Spárgás quiche


egy adag leveles tészta a fagyasztóból ( na, ezt elfelejtettem lemérni :o(


1 csomag zöld spárga ( idén ez volt sajnos az utolsó )

1 dl ricotta ( Siccike útmutatásait követve készült )

2 dl krémsajt ( kb. 3 kis pohár natúr szójajoghurt lecsepegtetve )

15 dkg házilag eltett, üveges, sült kápia paprika, lecsepegtetve

15 dkg natúr vagy füstölt tofu

7 dkg növényi sajt

tengeri só, bors, kakukkfű


A leveles tésztát kinyújtottam és kibéleltem vele egy kerek sütőformát - nem kell kikenni, hisz van zsiradék bőven a tésztában.


Egy nagy tálban összekevertem a ricottát, a krémsajtot, a tofut és a fűszereket, majd botmixerrel pürésítettem. Félretettem annyi megmosott spárgát, amennyivel ki tudom majd rakni a quiche tetejét, azután belereszeltem a sajtot a krémbe, beleforgattam a felcsíkozott paprikákat és a maradék spárgát, csinos kis darabokra vágva.


A tetejére tettem az egész spárgákat és betoltam a tálat a 180 fokosra előmelegített sütőbe. Először fólia alatt ( 30 perc ), majd nélküle sütöttem a quiche – t még további 15 percig, kisebbre véve a "lángot".


Ui.: Ha valakinek sikerül „rendes” ricottát csinálnia a szójatejből ( nem olyan híg semmit, mint nekem ), annak a végeredmény sem lesz olyan lágy, mint az én quiche – m. Vagy lehet, hogy azt szimplán ki is hagynám legközelebb … és akkor biztosabb a siker, azaz a szeletelhetőbb végeredmény. Így is tudtam szelni, de olyan rezgősek lettek a kis drágák :P


Kiegészítés: reggelire dinnyét ettünk, tízóraira további gyümölcsöket, ebédre a quiche - t és uzsonnára almát, és vacsorára finom salátát vajaskenyérrel és rengeteg csírával!

Tavaly is készült már a konyhámban quiche tojás nélkül, ha kíváncsi vagy itt megtalálod a receptjét!




9 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis recept, köszönöm szépen, KatAnyaka! Én is hasznosítani fogom, de úgy tűnik, már csak jövőre.

    VálaszTörlés
  2. A képből ítélve nem lehetett rossz, na és ha nehezen szeletelhető? Legfeljebb szépségversenyen nem indítod. A quiche-el már én is régóta szemezek. Van egy Vega Fitt újságom, abban rengeteg féle van. Persze nem mindegyik igazi vega, legalábbis számomra. Ja és képzeld, sikerült végre eltalálnom a kihívás napját.

    VálaszTörlés
  3. Na, ja, de ha az ember maximalista ... :o)

    Tavaly csináltam egy nagyon tuti quiche - t, ha gondolod nézd meg: http://hobbifozocske.blogspot.com/2008/09/zldsges-tofu-quiche-tojs-nlkl.html

    Örülök, hogy most eltaláltad, amit kellett :o)))

    VálaszTörlés
  4. Kis naív! Azt gondoltad, hogy elkerülte a figyelmemet a tofus quiche-d? Hát nem! Jegyeztem, már régen. Egyszer sorra kerül! Kicsit kellemetlenül érzem magam, mert a kihívásra beküldött receptek között szerepelt a kókuszkrémes palacsinta is, amiből a kókuszkrém a te recepted. A posztban ez jól látszik is, viszont Vegavarázs oldalára, már csak az én nevem alatt került fel, ráadásul palacsinta nélkül. Most olyan, mintha lenyúltam volna a receptedet. Ne haragudj!

    VálaszTörlés
  5. Kommentben ezt azért Vegavarázs blogjában közzétettem, ezzel is kifejezve, hogy nem ez volt a szándékom.

    VálaszTörlés
  6. Benzsi,

    semmi gond! Természetesen nem feltételeztem én semmi rosszat, senkiről :o) De köszönöm, hogy "tisztázni" akarod a dolgot!

    VálaszTörlés
  7. Nézz be hozzám légyszives! Meglepi érkezett!:))

    VálaszTörlés
  8. Szia, nézz be hozzám! Meglepetés vár!

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés