2009. július 29., szerda

Cukkini pestos krumpli

Egyik nap ráeszméltem, mennyi bazsalikomom van már a kertben is, a teraszon is a dézsákban. Ennél nem is kellett több indok arra, hogy pestot készítsek. Kicsit feldobtam a hagyományos verziót cukkinivel, mivel éppen akadt néhány friss példány a hűtőmben. S mivel tésztát mostanában sokat ettünk, főtt krumplira halmoztam a finom szószt, mellé pedig nagy adag paradicsom salátát készítettem ( saláta és póréhagyma felkarikázva, olívával leöntve és alaposan behűtve ).



Cukkini - pestos krumpli


1 kg krumpli


2 csésze bazsalikom

fél csomag fenyőmag

10 dkg kesudió

1,5 közepes cukkini ( nálam egy egész sárga és egy fél zöld )

2 -3 gerezd fokhagyma

1 – 2 evőkanál élesztőpehely ( ide eredetileg a parmezán jönne )

olívaolaj

tengeri só

bors


A krumplit megmostam, felkockáztam és az elektromos párolóedényemben puhára pároltam.


Közben elkészítettem a pestot. A bazsalikom leveleket megmostam, megtörölgettem, bepakoltam az aprítógépbe a fokhagymával, az előre megpirított fenyőmaggal, kesudióval, az élesztővel, pici olajjal, sóval, borssal együtt és bekapcsoltam a gépet. Mikor nehezen bírt a masszával, kevés olajat csorgattam hozzá, hogy jobban menjen a munka. Azután a kockára vágott cukkiniket is beledobáltam és alaposan összeturmixoltam mindent.


A megfőtt krumplit összekevertem a pestoval és már tálaltam is. A gyerkőcök is imádták!!


4 személy részére


5 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehetett! Az élesztőpehellyel eláll néhány napig, vagy ez is olyan mint a sajtszósz, hogy csak frissen jó?

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Benzsi, igen, az élesztő miatt szerintem csak frissen jó! Bár ez is biztosan ízlés kérdése, mi nem kedveljük azt az ízt, ami az erjedéskor keletkezik ...

    VálaszTörlés
  4. A recept nagyon jó , csak nem tudom hol a pálma zsír

    VálaszTörlés
  5. Dgoxl, bocs, de ezt nem értem ...

    VálaszTörlés