2010. január 10., vasárnap

Mézes krémes tej - és tojásmentesen

Ezzel a recepttel nem mindenkinek mondok újdonságot, mert már sokan megénekelték az elkészítését előttem, de én szeretem, ha a saját blogomon is megtalálom azokat az ételeket, melyeket szerettünk :o)





Mézes krémes ( egy nagy tepsihez való )


40 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt

4 evőkanál méz

1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1/2 citrom leve

1 dl olaj

a 15 dkg cukrot innét kihagytam ...


1/2 liter növényitej ( nálam rizs )

6 evőkanál teljes őrlésű tönkölyliszt

25 dkg bio margarin

10 dkg nádporcukor ( és nagyon édes lett így is, annak ellenére, hogy ez már az eredeti receptben szereplő mennyiség fele!!!! )

1 kezeletlen citrom héja


fél üveg házi baracklekvár


Csoki - vagy karobmáz a tetejére, nálam most csak olvasztott csoki volt, némi pálmazsírral kikeverve ... nos, ezen a téren igazán van még mit fejlődnöm, mert darabokra tört a süti tetején a csokimáz ... sebaj, majd legközelebb ügyesebb leszek! ;o)


Először készítsük el a krémet: főzzük fel a tejben a lisztet ( na, legközelebb itt tönkölydarát fogok használni, az anyukám is azzal csinálta, nem is értem, miért hagytam magam félrevezetni; ennek ellenére így is finom lett a krém! :o) A margarint a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük, majd a lisztes tejhez adjuk és hagyjuk hűlni.


A tésztáhozvalókat annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk; osszuk négy részre, nyújtsuk ki egyesével és tepsi hátulján, sütőpapírra terítve süssük meg. 180 fokos sütőben kb. 8 - 9 perc. Melegen még kezelhető a tészta, ha kihűlt, óvatosan bánjunk vele, akkor már könnyen törik!


A kihűlt lapokat ezután megkenjük a krémmel és némi lekvárral, egymásra rétegezzük, bevonjuk csoki - vagy karobmázzal és legalább egy napra félretesszük érni és puhulni. Másnap már fantasztikusan finom!!! :o)


Forrás: Napfényes sütemények

1 megjegyzés: