2008. augusztus 13., szerda

"Vegakamra" - Agar agar

Újabb vega hozzávalót szeretnék Nektek bemutatni, mivel egyre több helyen és egyre gyakrabban merül fel az agar agar kifejezés, amiről – biztos vagyok benne -, nem mindenki tudja mire is jó.

Az agar agar ( jelentése: kocsonya ) tengeri vörösmoszatokból nyert zselésítő ill. sűrítő anyag. Kiválóan helyettesíti a zselatint, akár tortára kell „kenni”, akár panna cottába keverni. Hideg vízben szoktam elkeverni, hagyom néhány percig pihenni, aztán felforralom, hagyom rotyogni 5 percig, miközben sűrűn kevergetem és kész is a „zselé”. Mehet ahhoz, amit meg kell „kötnie”.

A mennyiségeket illetően azt javaslom induljatok ki abból, hogy 2 teáskanál agar agar por 500 ml vízzel képes megbirkózni. De vigyázat, ha citrusfélékkel vagy eperrel vegyíted, esetleg több agar agarra lesz szükséged. Ráadásul a kiwiben, ananászban, friss fügében, mangóban és barackban olyan anyagok is lapulnak, melyek akadályozzák az agar agar zselésítő tulajdonságát. Egyesek szerint ha főzöd a fenti alapanyagokat, azért működhet a dolog.

Létezik por ill. pehely formában is, de bevallom, nekem csak az előbbivel van tapasztalatom, a pelyhet még nem próbáltam, szerintem nem is fogom. ( De azt tudom, hogy az átváltás a két fajta között: 1 evőkanál pehely = 1 teáskanál por. )



Két különböző márkájú terméket vásároltam eddig és szerintem nincs is minőségi különbség köztük, mindkettővel meg voltam elégedve. Talán a csomagolása miatt jobban kedvelem a Rapunzel félét, mert a visszazárhatóság mégis csak fontos egy olyan dolognál, amit nem egy alkalommal főz el az ember.


Szóval, van a Rapunzel 60 grammos agar agar pora, potom 1400 – 1650 HUF – ért és a Lecker's 30 grammos, zacskós kiszerelése 700 – 800 HUF – ért kapható, tehát kb. ugyanannyiba kerülnek. ( Online vásárlási lehetőség pl. itt és itt. )




A vegák étrendjébe egyébként azért nem passzol a zselatin, mert azt háziállatok ( elsősorban ló, marha ) csontjából és kötőszövetéből vonják ki … )


További ismertetők a Vegakamra sorozatból itt találhatók.

Forrásaim: Wikipedia minden mennyiségben :o)


3 megjegyzés:

  1. Egy nagyon fontos tulajdonságát még hozzátenném, mégpedig, hogy sokkal magasabb hőmérsékleteket is kibír (< 85°C), mint a hagyományos csontokból nyert zselatin. No s persze a zselatinnál magasabb hőmérsékleten is dermed már meg (35-40°C kb.), szóval nyáron pl. "szobahőmérsékleten" is megköt ;)

    Az ananász, papaya, kivi, füge és társaira csak friss állapotban vonatkozik - agar-agar-ral még nem próbáltam, sima állati zselatinnál ált. a dobozon is fel szokták tüntetni, hogy milyen friss gyümölcsökkel nem fog sikerülni a zselé. Mindenesetre főzés közben ezek a fehérjék denaturálódnak - emiatt pl. ananászt nem emészteni tudók (mint pl. én...) főzés után már meg tudják enni. Konzervgyümölcsökben is denaturálódtak már a fehérjék.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kiegészítést, ez valóban kimaradt ;o)

    VálaszTörlés
  3. Szeretem ezt a Vegakamra sorozatot, még, még! :)

    VálaszTörlés