Mármint, ha kicsit trükközni szeretnél, akkor ezzel simán lehet. Persze nálam már mindenki előre tudja, hogy úgyse teszek „normális” ételt az asztalra :P
Sok sütirecepttel próbálkoztam már az elmúlt évek során és ez valóban jó. A színe miatt is megtévesztő, hisz akár karobport, akár kakaóport használsz a teljes őrlésű liszt barnaságát jótékonyan eltakarják, az állaga meg, hmm, légies! Ajánlom kipróbálásra! Az alábbi receptet követve egy vékonyka süteményt fogsz kapni, ha valódi tortára vágysz, duplázd meg a mennyiségeket!
Bevallom, én már sütöttem karobbal is, kakaóval is, s ez bizony az utóbbival az igazi! ;o)
Vegán csokitorta
Legyen a kezed ügyében:
1,5 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 evőkanál kakaópor VAGY 1 – 1,5 evőkanál karobpor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ csésze finomítatlan nádcukor
csipet só
5 evőkanál semleges ízű olaj ( pl. repce )
1 evőkanál ecet ( tudom, én is csak takarításra használom az ecetet, de ebből nem szabad „kispórolni” )
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csésze növényi tej ( pl.: rizs )
Így használd a hozzávalókat:
A sütőt előmelegítettem 175 fokosra. Majd az összes fentebb felsorolt hozzávalót összevegyítettem egy tálban és kivételesen nem kézzel, hanem géppel alaposan kikevertem. Formába öntöttem és 30 perc alatt készresütöttem.
Első alkalommal egy epres krémet is varázsoltam rá, mert vendégségbe vittem a sütit, sajnos az arányokat nem jegyeztem le ( szemre ment a munka ), de majd talán legközelebb.
Forrás: Vegweb
Nekem is van egy hasonló receptem, söt abba még tej (még szójatej se) kell! Nemrég meg is sütöttem, de nem lehetett róla "szalonképes" fotót csinálni, na de nemsokára megint sütkörészek... :o)
VálaszTörlésSzia Maci!
VálaszTörlésKíváncsian várom a receptet :o) Szójatejet én sem nagyon használok, elég az a mennyiség, ami a szójajoghurt - tofu vonalon jön be, ezért itt is inkább rizstejjel dolgoztam, de talán sima vízzel is megállná a helyét ;o)
Ezt is megcsináltam hirtelen felindulásból és tényleg nagyon klassz! Be is indult a fantáziám. :) Nekem már az olvasáskor kívánkozott bele egy kis gyümölcs, úgyhogy beleborítottam egy ananász konzervet. Nem volt rossz, de talán körtével lenne az igazi (most a hagyományos almánál és meggynél másra vágytam). Törtának valami savanykás lekvárral, vagy savanykás (szójajoghurtos?)krémmel is el tudom képzelni. A tejevőink meg már most is tejszínhabbal ették. Szóval lesz még ilyen nálunk, köszönjük!
VálaszTörlésSzívesen ;o)
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésmit gondolsz ez a recept megfelelő lenne egy vegán Sacher tortához?
Úgy értem elég "tömör" a tészta hozzá vagy levegős inkább mint egy piskóta?
Szia Plüsséf!
VálaszTörlésMost megfogtál, egyszerűen olyan régen nem ettem már Sacher tortát, hogy fel sem tudom idézni a tészta milyenségét :S
Az azonban biztos, hogy ennek a tortának több köze lenne a hagyományos piskótához, ha össze lehetne hasonlítani a kettőt ;o)
Köszönöm a választ.Akkor keresgélek tovább vagy megpróbálok kikísérletezni egy Sacherhez hasonló vegán receptet.
VálaszTörlésMegkaptam az üzenetet, köszönöm.
VálaszTörlés:)Erre a szombatra erős versenyben van a bögrés meggyes és az almáspite, de jövő héten ezek szerint jön a Sacher!
Szép napot!
Szia Katanyaka, érdemes (kell) valamivel kikenni a formát, vagy szépen elválik anélkül is?
VálaszTörlésMikka
Szia Mikka!
VálaszTörlésÉn majdnem mindent szilikonformában sütök, amit nem kell ugye kikenni. Sima sütőforma esetében én - biztos, ami biztos -, vékonyan kikenném! :o)
Kata
Sziasztok! vegakata vagyok, elszánt vegán...-))
VálaszTörlésNagyon ügyesek vagytok- sajnos, a kevert -vegán- tésztáknál nincs nagy sikerem.Néha nagyszerűen sikerülnek, néha nem,
Az az érdekes, hogy ha követem a recepteket, akkor sosem lesz olyan, amilyennek kell lennie, de ha az állagára koncentrálok és nem méricskélek, akkor meglepően jó lesz.
Ajánlom a buborékjos ásványvizet is, vagy fél - feloldott- kalcium pezsgőtablettát bele.
Más sütiket sokkal könnyebb sütni, pl. vegán zserbót, vegán kalácsot, beiglit, palacsintát, Ezek a torták azért meglepnek néha!
Tölteléknek ajánlom Nektek a gesztenyekrémet, a csokikrémet- felfőzve, csak vízben, illetve kukurica vagy burgonyakemyényítővel sűrítve..
Ha Neked úgy jön be, akkor csináld csak őket érzésre :o)) Köszi a tippeket és további jó főzőcskézést!!
VálaszTörlésszintén Kata