Nem is tudom mióta készülök szamószát sütni? Lassan egy éve? Mindig halogattam, tologattam, azt gondoltam, ez valami ördöngős móka, sokáig tart és hát ki tudja milyen lesz a végeredmény … aztán múlt vasárnap nagyon erre támadt gusztusom, előkaptam a Halzer Györgyi -féle vegetárius szakácskönyvet és szinte módosítás nélkül megcsináltam belőle az alábbi receptet és olyan egyszerűűűű! ;o)
Szamósza
50 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
2 kávéskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
15 dkg olvasztott kókuszvaj ( nálam ugyanennyi pálmazsír ) vagy 2 dl olaj
2 – 3 dl víz ( nekem kellett a 3 dl víz )
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk, persze célszerű a vizet apránként adagolni, nehogy túlöntözzük szegényt. Alaposan dolgozd át és tedd min. 1 órára hűtőbe / egyéb hideg helyre pihenni.
Közben elkészítheted a tölteléket. Sajnos erről most nem tudok többet mesélni, mert nekem volt egy kis fagyasztott maradékom nem régről, ami tökéletesen passzolt ide ( lencse, hagyma, vegyesen répafélék, paradicsomszósz, zöldborsó voltak benne ), de a könyv ajánl spenótos – burgonyásat pl. ami nekem is tetszik! ).
Az egy óra elteltével gyúrd át a tésztát és lisztezett felületen nyújtsd kb. 3 mm vékonyra. Ha van ilyen tésztaformázód, használd bátran, mert ennek az aljával ki tudod szúrni a tésztát, majd beleteszed a szép kört, belekanalazod a tölteléket és szépen összezárod a szamószádat. Ha nem rendelkezel ilyen eszközzel, vágj vagy egy nagyobb pohárral szúrj ki neked tetsző méretű köröket, töltsd meg, majd zárd le a kis táskákat. Aprólékos munka a lezárás, de nem bonyolult.
Györgyit idézve: „ … a széleit nyomkodjuk le és apró hajtogatásokkal a széle mentén forgassuk be az oldalakat. Így a szélein jól lezárt kis táskákat kapunk. A szélek lezárása első pillanatban kicsit nehéznek tűnhet, de nem az. Az ujjunkkal mindig egy kb. 1 cm – es részt fogjunk meg és forgassuk be a közepe felé. Így járjunk el végig és az eredmény olyan lesz, mint egy csavart fonat.”
Ha ezzel megvagy, 175 fokos sütőben, kb. 30 percig süsd a szamószákat, tálalj mellé valami nagyon könnyed salátát / párolt zöldséget, mert meglehetősen laktató ebéded lesz belőle ( átlagosan 2 db / fővel nyugodtan számolhatsz. )
A fenti mennyiségből nekem 15 szamószám lett, legközelebb biztosan felezni fogom a mennyiségeket. Másnap is nagyon puha marad, de célszerű kicsit megmelegíteni, a töltelék hidegen nem ízlett nekünk.
Forrás: Halzer Györgyi Vegetárius ételek a világ minden tájáról
szia Kata, a töltelékben a zöldségeket még összedolgoztad valamivel?
VálaszTörlésköszi :)
Jó, hogy elkészítetted, mert ihletet ad :)Mert másfél éve halasztgatom, amióta a Kurma Dásza féle indiai szakácskönyvet megkaptam... Pedig olyan helyesek, és biztosan finom is lett.
VálaszTörlésIza, egy ragu szerű valamit főztem össze a zöldségekből, ahol a paradicsomszószé volt a főszerep!
VálaszTörlésBridge, hát igen, ez ismerős érzés, de most már ne halogasd tovább! ;o)
Kipróbáltam, nézd meg mi lett belőle :))))
VálaszTörléshttp://alkoto.freeblog.hu/archives/2009/03/09/3861243/
Én is sütöttem szamószát a recept alapján, és nagyon finom lett! Köszi!
VálaszTörlésSzia Kata!
VálaszTörlésEloszor is koszi szepen az email-edet.
En is kiprobaltam a receptet. Ez volt az elso a blogodrol, pedig mar napok ota bongeszem. Sajnos nem olyan lett a vegeredmeny, ahogy vartam:( Ahogy Orsi irta az o blogjan, valoszinuleg azert nem, mert hajdina es rizsliszt kevereket hasznaltam, es ilyen kekszeruen kemeny lett a teszta. En azert elragcsaltam, parom mar kevesbe lelkesen...
Legkozelebb ragaszkodom a te valtozatodhoz. Azert koszi szepen az otletet:)
Udv: Kolett
Kolett,
VálaszTörlésÖrülök, hogy kipróbáltad, és sajnálom, hogy a vártnál rosszabbra sikeredett. De majd legközelebb! ;o)
Mesélj majd, ha más ételt is kipróbálsz a blogról :o)
Kata