2009. április 7., kedd

Lencsés - rizses fasírt hagymás mártással ( vegán )

Salisbury steak. Hm, megint egy olyan imitáció, aminek az eredetijét nem is ismerem, de maga a recept, hogy egy lencsés fasírtot készítsek, nagyon is szimpatikus volt, így a továbbiakban mindegy is volt, hogy akkor most húsos ételt akarok – e veganizálni vagy sem.



Salisbury steak azaz Lencsés - rizses fasírt hagymás mártással


Hozzávalók:


A fasírthoz:

¼ csésze főtt lencse

½ csésze zabpehely

1 + ¼ csésze főtt barnarizs

2 evőkanál búzacsíra

2 evőkanál glutén azaz sikér vagyis szejtánpor

½ evőkanál őrölt lenmag

1,5 teáskanál chili por ( gyerekek miatt szóba sem jöhetett ), kevés édes fűszerpaprikát használtam helyette

¼ teáskanál bors

¼ teáskanál só

1 - 1 teáskanál hagyma – és fokhagymapor ( kihagytam, van a mártásban eredeti hagyma is )

1,5 evőkanál szójaszósz ( kihagyható, ha szójamentesen szeretnéd, de akkor használj több sót )


Mártáshoz:

1 nagy vöröshagyma

1 evőkanál bio ketchup ( én biztosan használtam 2 – 3 evőkanállal belőle, de ez is ízlés kérdése )

2 evőkanál teljes őrlésű tönkölybúzaliszt

1 + ¼ csésze víz

só és bors


Robotgépben dolgozd össze a lencsét, a zabpelyhet, a rizst, de vigyázz, ne csinálj teljesen pépet belőle, maradjon darabos! Ezután jöhet a búzacsíra, szejtánpor és a többi hozzávaló, gyúrd össze az egészet kézzel, majd oszd öt egyenlő részre. Melegíts meg egy serpenyőt, tégy bele egy kevés olajat, majd, ha már elég meleg, tedd bele a szépen megformázott fasírtokat és oldalanként 5 – 5 percig süsd. Könnyen megég, ne hagyd magukra őket!


Ha ez megvan, szedd ki a fasírtokat, öntsd a serpenyőbe a feldarabolt hagymát s pirítsd meg. Közben egy fedeles pohárban rázd össze a ketchupot, a lisztet, a vizet, sót, borsot, majd ha már nincsenek benne csomók, borítsd a hagymára, forrald össze és helyezd vissza a serpenyőbe a fasírtokat. Kanalazd a tetejükre a szószt és már tálalhatod is.


Köretnek mi párolt sárgarépát és vegán majonézes kukoricát ettünk hozzá.


A fenti mennyiség 2.5 ember adagja, ha úgy számoljuk, hogy egy fő megeszik két fasírtot. Lehet, hogy érdemes azonnal "duplázni".


Forrás: My Vegan Cookbook


5 megjegyzés:

  1. Jujj, de jó ötletet adtál! :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csini vagy az új képeden!

    VálaszTörlés
  3. A régi f.képed is szerettem, de ez a mostani, tavaszi is édes! :)
    A receptet pedig köszönöm, pont ilyenre vágytam! Biztosan megcsinálom hétvégén.

    VálaszTörlés