Sokszor mondtam már, nem vagyok egy cukrász zseni. Semmilyen szempontból sem értek a tortákhoz, sosem analizálom őket evés közben, ezért eshetett meg velem, hogy véletlenül készítettem egy majdnem fekete erdő tortát :P
Zsuzsi barátnőmnek ünnepeltük a szülinapját múlt héten, s az volt a minimum, hogy megerőltetem magam és készítek egy meglepi tortát azért a sok finomságért, amit Zsuzsi sütött a mi szülinapjainkra korábban! ( A férjemé ilyen volt. )
( Vicces volt, mikor a leves kanalázása közben Emmakánk – a 2,5 éves kisebbik -, kikotyogta a titkot, mutatóujját felemelve, borzasztó fontos arcot vágva megemlítette Zsuzsinak, hogy Neki van ám tortája :o)))))))
Zsuzsi meggyes tortája
„Piskótához":
3 csésze teljes őrlésű búzaliszt
3 evőkanál karobpor
2 teáskanál szódabikarbóna
½ csésze lágy nádcukor
csipet só
10 evőkanál olaj
2 evőkanál ecet ( tényleg kell! )
2 teáskanál vaníliakivonat
2 csésze növényitej ( rizs )
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, öntsd át kikent, kerek tortaformába, majd 175 fokosra előmelegített sütőben süsd meg kb. 45 perc alatt. Rácsra téve hagyd teljesen kihűlni a tésztát.
Töltelékhez:
1 üveg házi meggybefőtt
5 dl folyadék ( meggylé az üvegből és némi rizstej keveréke )
6 evőkanál keményítő
4 evőkanál cukor
vaníliakivonat
1 teáskanál fahéj
Egy kevéske meggylével keverd ki a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, a maradék folyadékot tedd fel melegedni a vaníliakivonattal, s ha felforr, öntsd hozzá a keményítős cuccot. Egy – két kavarás és besűrűsödik. Ha már nem olyan meleg, potyogtasd bele a meggyszemeket ( néhányat hagyj meg a díszítéshez ) és várj, míg teljesen kihűl.
A ketté vágott piskóta alsó részét kend meg a meggypudinggal, helyezd vissza a felső emeletét és készítsd el a bevonó krémet is.
Krémhez:
kb. 15 dkg natúr gesztenyemassza ( nem cukros, nem rumaromás stb. )
2 - 3 evőkanál porcukor ( avagy ízlés szerint )
2 dl tejszínhab ( pl.: soyatoo )
A hideg tejszínhabot verd fel géppel, a végén keverd bele a gesztenyemasszát is és a porcukrot is és vond be vele a tortát, a tetejét is és az oldalát is.
Díszítsd ízlés szerint a maradék meggyszemekkel, csokireszelékkel, szívecskékkel ( ahogy mi is tettük :o))
Az ünnepeltnek is, nekünk is nagyon ízlett és tök jó érzés, hogy ilyen szépen haladok, még egy – két torta és egész ügyes cukrász leszek :o)))
Szerintem elmondhatod magadról, hogy ügyes cukrász vagy... ez igazán jól néz ki! ;)
VálaszTörlésKöszönöm, kedves vagy!! :o)
VálaszTörlésKedves Katanya, Jól néz ki, gratula. De mintha a képen a torta oldala más színű lenne, mint a teteje. Ez egy kicsit ellentmond a leírásnak... ;-)))
VálaszTörlésKedves oz!
VálaszTörlésKöszi, de nincs itt semmi ellentmondás, azt írtam, hogy a tetejét és az oldalát is bevonom, aztán díszítsd ízlés szerint. Én csokireszeléket egyengettem az oldalára. Azért "más színű" ...
Ha kinagyítod a tortás képet, szerintem látszik is! ;o)