Vasárnapra vendégeket vártunk és mivel vállalkozó szellemű családot hívtunk meg ebédre, bevállaltam egy új finomságot a tiszteletükre, no meg azért, mert már hetek óta izgatta a fantáziámat ez a recept ;o)
Nagyon finom, nagyon pikáns tortát készítettem, áfonyával és ribizlivel; az íze valahol a sajt és a túró íz között van szerintünk, de annyi bizonyos, a köles ismét jól vizsgázott, s a legjobb az egészben, hogy szóját nem kellett hozzá használni! ;o)
( Mindenevő hölgyvendégünk meg mert volna esküdni, hogy túrót eszik! ;o)
Vegán túrótorta áfonyával és ribizlivel
A tésztához:
½ csésze darált dió ( eredetileg mandula )
½ csésze zabpehely megőrölve
1 csésze teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál fahéj
10 dkg bio margarin
1 + ½ evőkanál méz
csipet só
A diót, zabpelyhet, lisztet és sót elkeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a mézet és a margarint és kézzel összedolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha egy labdává áll össze a massza. Ha ez megvan, tegyük be a hűtőbe min. egy órára, majd süssük 175 fokosra előmelegített sütőben 5 – 10 percig ( nálam ez 10 perc volt! ). Hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, mielőtt megtöltjük!
A „sajt” töltelékhez:
½ csésze köles
2 csésze víz
½ csésze kesudió
1/3 csésze agavé szirup ( vagy ízlés szerint méz )
1 citrom leve és héja
2 teáskanál vaníliakivonat
Főzzük nagyon puhára a kölest a vízben, közben őröljük meg a kesudiót. Ha a köles kissé kihűlt, robotgépben vagy turmixban dolgozzuk olyan homogénné a krémünket, amennyire csak tudjuk. A citrom és az agavé segítségével tudjuk elérni majd a kívánt „tejes” ízt. Nekem egy picit lágyra sikeredett a krém, legközelebb kevesebb agavét / mézet teszek hozzá, hátha az segít!
A kihűlt tésztába kanalazzuk bele a már nem forró krémet, pihentessük 30 percig szobahőmérsékleten, majd tegyük hűtőbe min. 4 óra hosszára.
A szószhoz:
2 csésze gyümölcs, ribizli és áfonya vegyesen ( eredetileg szeder ) + egy – két marok a díszítéshez
2 evőkanál nádcukor
¼ csésze víz
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál kukoricakeményítő kikeverve 3 evőkanál vízzel
A megmosott gyümölcsökből, a vízből és cukorból főzzünk lekvárt, passzírozzuk át, hogy a magok ne zavarjanak később. Közben keverjük ki a keményítőt a vízzel, a fahéjjal és citromlével, majd öntsük a felforralt, átszűrt „gyümölcsléhez” és kevergessük, míg kellően be nem sűrűsödik.
A szószt és néhány szem friss gyümölcsöt csak közvetlenül tálalás előtt tegyük a torta tetejére.
Forrás: Vegalicious
Pazarul néz ki! Ügyes vagy.
VálaszTörlésMarcsi
Hú, már a napjára sem emlékszem, mikor ettem utoljára túrótortát!
VálaszTörlésMost viszont nagyon megkívántam! Amint szerzek kesudiót, azonnal kipróbálom!
Köszi, Marcsi!
VálaszTörlésSzamóca, remélem, Nektek is ízleni fog!
Ez most nagyon kedvemre való recept! Igazán köszi. :)
VálaszTörlésBridge, szívesen :o) ( Sikerült visszaaludni? :o)
VálaszTörlésKata!!!
VálaszTörlésKipróbáltam isteni lett, én tettem kicsi agar agart a sajtkrémbe így nem folyt ki, jó hogy leírtad ezt a kis "hibáját" a tiédnek.
Makrobio, köszi a visszajelzést! Nagyon örülök, hogy Nektek is ízlett!!! :o)
VálaszTörlésMennyi agart tettél a köleshez? Csak hogy mások is megtudják ;o)
Szia!
VálaszTörlésSzeretném megcsinálni de a dióféléket nem szeretem lehet helyettesíteni vagy elhagyni?
Köszi
Kedves Névtelen!
VálaszTörlésSajnos nélkülük nem lenne az igazi. De ha csak ízükkel van gondod, nem fogod érezni, de a torta tartása végett szükségesek! Remélem, azért adsz neki egy esélyt! :)
Kata
Kipróbáltam a túrókrém receptet, és most nagyon hálás vagyok neked érte, hosszú idő után végre érezhetek megint túró ízt :) Túrós palacsinta lesz ebédre :D Igaz, nem volt itthon natúr kesudió, így pörköltről mostam le a sót, de lehet, hogy pont emiatt lett annyira finom? legközelebb azért kipróbálom natúr kesudióval is.
VálaszTörlés