2008. szeptember 20., szombat

Allergia & gyömbértea recept

El kell meséljek Nektek valamit. Vagyis szeretnék elmesélni valamit, mert abban bízom, tudtok nekem segíteni, jó tanácsot adni. Jelentem, idéntől én is az allergiások egyre népesebb táborába tartozom. Sajnos, hisz ki a fene akarna csatlakozni ehhez az egyre több főt számláló, ámde mégsem olyan vonzó társasághoz?!


Miért pont én? Mittudomén. Hogy miért pont most? Passz. Pedig erre nem lenne rossz rájönnöm :S


Mire? Túl sok mindenre, sorolom:

Fűkeverék ++

Fák I.: +

Mogyoró: +

Rozs: ++

Nyír ( ott áll néhány szép szál fa pont a konyhaablakom alatt a szomszédban:o(((((((( +++

Parlagfű: +++

Házipor atka: 2 x ++

Állatszőr kutya: +

Állatszőr macska: +


Hogy mit tudok az allergiáról? Semmit!!!!!!!!


Az egész azzal kezdődött, hogy valamikor nyár elején elkezdtem tüsszögni. Nem kicsit. Hozzá még az orrom is veszettül folyt, viszketett a szemem, a szájpadlásom, köhögtem. Nem tudtam mire vélni, vártam türelemmel, hogy elmúljon, de csak egyre rosszabb lett a helyzet. Még több türelmet varázsoltam elő a zsebemből és kihúztam úgy az egész nyarat, hogy nagyon szenvedtem, de reménykedtem, egyszer csak vége lesz ennek a tortúrának. Spórolni is akartam, mert egy homeopátiás vizit nem olcsó. De nem úsztam meg. Igaz, kicsit rossz ösvényre keveredtünk a dokival, Ő polipra gyanakodott ( az sem túl jó alternatíva ), de azért javasolt ilyen – olyan bogyókat a bedugult orromra is, meg egyebekre is. Közben nekem meg már megvolt az időpontom a hagyományos, karcolgatós allergia tesztre is, s mivel nem volt nehéz elszabadulnom otthonról, el is mentem. Nem is tudom, jobb lett volna, ha nem teszem, hisz ott szembesültem a fenti eredményekkel.


A fül – orr – gégész doktornő szó nélkül adta a receptet és „biztosított róla”, hogy nem csupán pollenszezonban fogok szenvedni, hanem egész évben, mert hát ott a házipor allergiám is, ezért vegyek be minden nap egyet a pirulából! ( Brrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!! )


Püff neki. A homeopatával sajnos azóta még nem sikerült egyeztetni, hogy merre tovább, mert itt sürgősen kellene egy kis ambrosia stb., hogy jobban legyek. Bár, ezekben az esős napokban azért jobb a helyzet, kapok némi levegőt és én már ennek is örülök. Gyakorlatilag 4 hónapja érzem magam náthásnak, amiből az első 2 – 3 hónapban még aludni sem tudtam, mert éjszaka voltak rosszabbak a tünetek, aztán valamiért fordult a kocka és most a nappalok elviselhetetlenebbek.


Mi lenne velem, ha ennék állati eredetű élelmet is? Szerintem már rég megfulladtam volna :o((( „Poénból” egyébként kipróbáltam, ettem tejfölt, na akkor úgy dugultam egész éjjel, hogy csak hápogni tudtam, aztán ettem sajtot, akkor meg a köhögéstől fulladoztam … ennyi próba elég is volt, ahhoz, hogy tudjam, ha másért nem, ezért muszáj vegánnak lennem.


Hétfőtől Aloe verázni fogok, meg folytatom a homeotiás kezelést és bizakodom, mert ez egy szörnyű állapot!!!!!


S hogy mi a jutalma annak, aki becsülettel végigolvasta ezt a panaszáradatot? Egy finom gyömbéres itóka receptje. Szerencsére bennem még néha működnek az ösztönök, mert a szervezetem szól, hogy mire van szüksége. Hetek óta gyömbért kívántam.

Majd' megőrültem, ha megláttam a boltokban azt a borzasztó, cukros, szénsavas gyömbéritalt, amit a nemistudom melyik cég gyárt, s bevallom, kétszer ittam is. Na, persze nem javult tőle semmi és a vágy is megmaradt. Pár napja megkósoltam a Bionade Gyömbér narancs ízű frissítőjét. Ez már jobban esett és el is indított a következő lépcsőfok felé, itthon is kell ilyet csinálnom. Nem pontosan az lett belőle, de egy nagyon finom gyömbéres – citrusos tea, mely elfogyasztása után hirtelen sokkal jobban lettem. Magam sem értettem, de miután 3 pohárral megittam belőle és érezhetően tisztult az orrom, utánaolvastam a miérteknek.


Röhögnöm kellett: „A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét. „ - Házipatika


Persze annak is jó szívvel ajánlom, aki nem allergiás, mert finom :o)



Citrusos gyömbértea


Legyen a kezed ügyében:

1 bio citrom

1 bio narancs

1 gyömbérgyökér darab ( nekem 2 szilva nagyságú volt )

pár levél menta - ill. citromfűlevél

nádcukor vagy méz

2 liter forró víz


Így használd a hozzávalókat:

Végy két üvegkancsót, karikázd fel a citromot és a narancsot, szeleteld fel a meghámozott gyömbért is. Oszd szét őket a kancsókba, az egyikbe mehet a menta, a másikba a citromfűlevél és a forró víz. Édesítsd ízlés szerint.


Én már forrón is kortolygattam, de hidegen is finom. Ha sokat áll, erőssé válhat a gyömbér íze, ekkor nyugodtan hígítsd egy kis vízzel.


17 megjegyzés:

  1. Szegénykém! :(
    Sajnos rengeteg embernek indul csak így a semmiből, én is 3 évvel ezelőtt kezdtem rosszban lenni a parlagfűvel.

    Mi most, hogy a gyerkőcökből kettőről már biztosan el van döntve, hogy asztmás-allergiás, apa pedig pici kora óta az, vettünk egy légtisztító gépet. Csodákat tesz, szó szerint, a háziport is kiszűri levegőből, már csak a drapériák -főleg ágynemű- gyakori mosására kell ügyelni.
    Sajnos hatalmas pénzbefektetés, de nálunk úgy döntöttünk, indokolt volt. Tomy teljesen leállt a gyógyszeréről és jól van, pedig még nincs vége a parlagfű-szezonnak.

    Gyömbérnek egyébként a következő "dáthás" hónpokban is nagy hasznát lehet venni, én is rengeteg gyömbéres ételt kotyvasztok, ha épp gyöngélkedünk.

    VálaszTörlés
  2. Na, kezet foghatunk...habár nálam még nem dőlt el pontosan, hogy az alkati szer birizgálta-e ki ezt, vagy sem...sosem volt ilyen panaszom, leszámítva szemviszketést. konzultációra csak októberben tudok menni a homeos dokinőhöz.
    nekem augusztus elején kezdődött, s pont akkor vettem be az alkati szeremet is. S mire annak a hat hete letelt (amit folyamatosan végigtüsszögtem stb, ahogy Te is leírod) akkorra meg elkezdődött ez az esős időszak.
    A fiamnak pluszban lisztatka és poratka, állati szőr de csak a finomliszttől tüsszög...
    Állati szőr: volt nyár elején Szegeden a Hídi vásár, elég volt csak elhaladni a szőrárus mellett, sorozat-tüsszögésbe kezdett.
    a gyömbértea jónak tűnik, megfázásos időben is áldásos, meg én olyan hideg végtagú vacogós is vagyok...

    Remélem sikerül mihamarabb eljutnod a homeoshoz.

    VálaszTörlés
  3. Szia! Jó téma. Nálam is így kezdődött az allergia 4-5 éve, bár ahogy látom, nem olyan gonosz, mint nálad. Minden esetre tavaly abbahagytam a gyógyszerszedést. Egyszerűen nem hiszem el az orvosoknak, hogy egy életen át kell szedni a gyógyszert, mert más út nincs. Inkább alternatív módszert választottam és autogén tréninggel kezelem a tüneteket. Nekem használ. Emellett meg kasvirág-cseppeket szedek, az is az immunrendszert erősíti. De most majd a gyömbért is kipróbálom :)
    Egyébként van egy allergiás oldal, ott jól körbejárják a témát, még az alternatív gyógymódokat is: http://www.allergiainfo.hu/inda22kgy.html

    VálaszTörlés
  4. Szegény Kata :( Homeo: Ha több szert írt fel, az nem alkati kezelés, attól meggyógyulni nem fogsz, csak elnyomja a tüneteket.
    Amit én javaslok: a lelki háttér mindenképpeni kezelése pszichológus, vagy kineziológus vagy bármi más lógus :)) által.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat és tanácsokat. Most per pillanat jobban érzem magam, az esős idő sokat segít ;o) Kitartást kívánok minden sorstársnak!!

    Vera, tudom, hogy az alkati szer lenne az igazi és egyetlen megoldás, de most arra nem futja ( mármint a vizitdíjára a dokinak és a szerre ), egyelőre örülök, hogy élek, aztán majd meglátjuk!

    VálaszTörlés
  6. Kata, a szer 500 Ft. A doki nem...

    VálaszTörlés
  7. Én is a dokira gondoltam elsősorban :(

    VálaszTörlés
  8. Nekem volt egy hipnózisos élményem allergia-ügyben, és évekre tünetmentessé tett..érdekel?

    VálaszTörlés
  9. Szegény, remélem, csökkent a szenvedés. Én egyelőre megúsztam e nélkül, de a férjem ezen a nyáron már mutatott virágporallergiás tüneteket kisebb mértékben. Úgyhogy, ha megvan a csodaszer, ne mulassz el értesíteni minket róla!

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! Én akupunktúrára járok, ez tényleg segít!

    10 éve kezdődött nálam az allergia, de az akupunktúrának köszönhetően már nem sorolom magam az "allergiások" közé.

    VálaszTörlés
  11. Az allergia is mint minden egyéb betegség leki eredetű. Dahlke: A betegség mint szimbólum c. könyvében tüneti szinten az elfojtott agressziót jelöli meg.
    ....túlzott fegyverkezés, hamis ellenségkép, ....erős tudatalatti, fel nem ismert, ki nem élt agresszió, agressziókivetülés, elnyomott életigenlés, harc a félelem tárgyával szemben; ......hatalmi játékok:az allergének célba érését megakadályozandó a páciens saját környezetét terrorizálja, hogy ily módon élje ki agresszióját, az ebből következő bűntudat pedig ismét az agresszió elfojtásához vezet.
    Még folytatja allergénekre is lebontva, de már így is elgondolkodtató.
    Én évek óta próbálom megfejteni.

    VálaszTörlés
  12. Mi ezt használjuk.
    http://www.allargia.gportal.hu
    Mellette, szükség esetén oljfalevél kapszulát, vagy egyéb hasonló immunerősítőt. A gyömbér is nagyom jó. A kakukkfüvet is ajánlom és a lándzsás útifüvet is. A csalán friss leveli is nagyon jók. Az édeskömény ételeket és a koriandert(levél, pl.salátába), fekete cseresznyét, céklát, stb,

    VálaszTörlés
  13. Homeopátia? Hogy ti mennyire sötétek vagytok :)))

    VálaszTörlés
  14. Köszönjük a véleményed, Te, világosság hírnöke, Te, csak kár, hogy a nevedet nem merted hozzá vállalni :D :D

    VálaszTörlés
  15. Hát ez tök jó :) én is nagyon allergiás vagyok, bár őszintén szólva nem tudtam h a gyömbér erre is jó, nekem fogyókúra miatt mondták. De remélem erre is hatással lesz akkor, mert nem egy vidám dolog ez a mindennap gyógyszer szedés :S

    VálaszTörlés