2009. április 5., vasárnap

Csokis piskóta reformosan

Van pár "régi" receptem, elfekvőben, gyorsan megosztom Veletek őket, mielőtt jönnek a frissebbek. Elsőként egy csokis piskótát mutatok Nektek, amolyan menzásat annyira reformosítva, hogy még az anyukája ( azaz a konyhásnéni ) sem ismerne rá :o))) A Sajtkukacoknál láttam néhány hete az ötletet és mivel magam is megkívántam, elkészítettem. Jellemző módon a nagyobbik lányom, aki már bizonyosan evett az eredeti változatból az oviban, nem kért az én verziómból, ellenben a kicsi és én boldogan faltuk ;o)



Csokis piskóta


A piskótához kellett:


25 dkg tk. tönkölyliszt

10 dkg nádcukor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

1,5 evőkanál citromlé

2,5 dl víz

6 evőkanál olaj

1 csipet só


Mindent összekutyultam és 180 fokosra előmelegített sütőben, 35 percig sütöttem, majd kihűtöttem és felkockáztam.


Közben elkészítettem a csokiöntetet is:


2 evőkanál kukoricakeményítő

2 evőkanál karobpor

5 dl rizstej

3 evőkanál nádcukor

5 dkg 70% - os étcsoki ( lehetett volna karobcsoki is, de nekem nem volt )

2 marék mazsola beáztatva


A tejből kiveszek egy keveset, mondjuk 1 dl – t és kikeverem a karobporral, a cukorral és a keményítővel, közben a maradék 4 dl – t felteszem melegedni. Amikor forr, hozzáöntöm a cukros keményítős tejet, pár percig kevergetem, közben beledobálom a csokidarabokat és a mazsolát és hagyom kicsit hűlni. Ha türelmesen vársz szépen be fog ám sűrűsödni az öntet állás közben, először én is azt gondoltam, több keményítő kellett volna bele, de nem! :o)


Végezetül a „piskóta” kockákat jól nyakon öntöm a csokiöntettel és kész is vagyunk.


Forrás: Piskóta receptet Veránál olvastam, a Csokiöntetet Sajtkukac Orsinál.


4 megjegyzés:

  1. A múltkor kipróbáltam, és nagyon jól sikerült ez a kis süti!
    Most nincs itthon cukor, szerinted mézzel is jó? Ha igen, mennyivel?
    Köszi!
    Judit

    VálaszTörlés
  2. Szia Judit!

    Biztosan megy ez mézzel is, bár a méznek árt a sütés, ráadásul mivel az folyékony el kell venned a tészta folyékony hozzávalóiból is, hogy ne legyen túl folyós a végeredmény és a megsült tészta állaga sem lesz ugyanolyan a végén. Az okosok azt mondják, 3/4 csésze méz felel meg 1 csésze cukornak. Járj el eszerint vagy ( ha rám hallgatsz ) inkább vegyél gyorsan egy kis cukrot :o)

    Üdv: Kata

    VálaszTörlés
  3. Szia Kata!
    Köszi a gyors segítséget! Végülis mézzel csináltam, és érzésből - kevesebb mint 2dl vízzel. Asszem egy kicsit nedves volt a közepe, de kellő mennyiségű csokiöntet elfedte ezt a kis hiányosságot. :) Mindenesetre elfogyott az egész süti.:)
    Vendégeink jöttek, úgyhogy gyors döntés kellett.
    Én sem vagyok híve a méz sütésének, inkább rizsszirupot vagy datolyapürét használok (de most az sem volt), a vendégek kedvéért cukroztam volna, de így megúsztam.
    A múltkor datolyapürével készült, szépen átsült, de nem írtam fel az arányokat. Na, majd legközelebb. Szórtam a tésztára egy marék vágott diót, kellemesen ropogott. A csokiszósz isteni a mazsolával, egyszerű és nagyszerű. És olyan jól néz ki az egész, fel is vettem a repertoárba. :) Köszi a receptet!

    Szép napot!
    J.

    VálaszTörlés
  4. Jól hangzik, örülök, hogy így is elkészítetted! :o)

    VálaszTörlés