2009. április 4., szombat

(Lé )böjt után ...

Gondoltam, leírok Nektek ( magamnak ) valami összefoglalás félét az elmúlt néhány napunkról, hátha hasznára lesz másnak is, akik hozzánk hasonlóan léböjtölésre adják a fejüket. Nem fogok okosságokat mondani, mert olyanokat nem tudok, csupán szeretném elmesélni, mi mit tapasztatunk mostanság.


Azzal kezdeném, hogy korábban még nem csináltunk ilyet azaz nem ittunk kizárólag leveket napokon keresztül, ez volt az első ( de határozottan nem az utolsó! ) eset. Volt egy időszakunk, amikor a heti rendszerességgel bevezetett gyümölcsnaphoz ragaszkodtunk, de az nem is volt annyira nehéz, hisz már vagy 8 éve kizárólag gyümölcsöt eszünk ébredéstől délig. De most úgy éreztük ez kevés, főleg, hogy a sok buli, találkozó, összejövetel és egyebek során, amelyeken mostanság részt vettünk, túl sokat ettünk mindenféléből.


Szó szót követett és úgy határoztunk, nekivágunk, ( az utolsó szülinapi bulit mazért még uszáj volt megvárni ), de rugalmasan kezeljük a dolgot, ha nem bírjuk, nem feszítjük túl a húrt.


Így született meg a mi verziónk ( a mi = férjem és én ):


1 – 2. nap gyümölcsöztünk egész nap, de mivel a pánik dolgozott bennünk ( jaj, mit fogunk mi csinálni napokon keresztül kaja nélkül??????? ), nem bírtunk magunkkal és este ettünk egy kevéske főtt kaját = sütőben sült zöldséget. Egyébként mindenhol azt olvastam, egy bevezető ( gyümölcsös nap ) is bőven elegendő, plusz egy nulladik, amikor már eleve kevesebbet eszünk a normál reggeliből, ebédből, vacsiból.


3 – 4 – 5. nap lénap = zöldtea, gyógytea, pí víz, gyümölcs – és zöldséglevek egész nap. Este 8 után már csak tea ill. víz.


6.nap = böjttörés, délelőtt egy alma ( nagyon lassan elrágcsálva ), délben 1 szem főtt krumpli kevés salátával, este meg egy – két szelet pirítóst ehettünk volna, de a nagy kertészkedésben elfelejtettem bedagasztani a kenyeret … így egy gyors zöldségleves és újabb adag saláta volt a jutalmunk :o)


Döbbenet, de nem is volt olyan nehéz ez az egész! Sajnos az eredetileg betervezett 6 – 7. lénap nem jött össze, de ennek nagyon kézenfekvő okai vannak: mindketten csináltuk tovább a normál, dolgos hétköznapokat és egyszerűen nem bírtuk elviselni a szokásos stresszt ilyen megváltozott táplálkozási szokások mellett. Ja, sejtettük, hogy ez nem lesz könnyű, de azért megpróbáltuk és végül is nem adtuk fel rögtön :o)


A fizikai éhségérzet teljesen kezelhető és elviselhető volt, az agyi már nehezebben ment, de azért sikerült megemberelnünk magunkat ( nekem az kifejezetten rossz volt, amikor minden délben és este melegítettem a lányaink ennivalóját és csak szagolgattam és néztem és nagyon nyeldekeltem a nyálam … ).


A férjemnek súlyos kávé megvonási tünetei voltak a második és harmadik nap ( ijesztően sokáig tartó fejfájása volt! ).


Nem mellékes eredményként még 3,5 kiló súlyvesztést is elkönyvelhetek és a férjem is jobban érzi magát a nadrágjaiban, de Ő nem mérte magát ( én meg naná :P ).


Érdekes volt érezni, hogy a szervezetünk mennyire takarék üzemmódba tette magát, kicsit lelassultunk, semmi feleslegeset nem csináltunk, csak a nagyon szükségeseket végeztük el ( gyerekek mellett ez nagyon nem egyszerűűűű ). Szerettünk volna napközben lepihenni pl. Az éjszakai alvásaink viszont sokszorosan jobbak voltak, mint korábban és folyamatosan nagyon tiszta volt a fejünk.


Gyanítom, a sokat emlegetett energiával teli időszak éppen most következett volna, amikor az ember már annyira jól érzi magát, hogy sosem akarja abbahagyni a léböjtöt … de mi ezt most nem tapasztaltuk meg, majd legközelebb és akkor jöhet hozzá a mozgás is, ami nagyban elősegíti a méregtelenítést!


Amin köv. alkalommal biztosan változtatni fogunk:


  • mivel csak egy nyamvadt citrusprésünk van itthon, az egyetlen igazán friss lé, amit ittunk a narancs volt, ezen kívül meg vettünk több -féle, 100% - os, bio, zöldség – és gyümölcslevet, amik finomak voltak, de ha még frissen is készültek volna ugye … szóval, máskor veszek vagy kölcsönkérek gépet.

  • egész biztosan csak olyan periódusban csináljuk, amikor szabadságon vagyunk, azaz a férjem nem jár be dolgozni, és a gyerekek sem lesznek itthon!

  • sportolunk és talán a beöntésről sem feledkezünk meg.


Érdekes és nagyon jó tapasztalat volt számunkra ez a pár nap! Persze elég amatőrök vagyunk még ezen a pályán, de ami késik, nem múlik, legközelebb ügyesebbek és kitartóbbak leszünk!


Ui.: Persze hálás lennék, ha nálam okosabbak is mesélnének, Ők hogy csinálják az ilyet!


11 megjegyzés:

  1. Csak gratulálni tudok! Nagyon ügyesek vagytok!
    Én meg közben beléptem a szejtánrajongók klubjába... 3 hete nem ettem húst és a gyerekek is szeretik! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Érdekes volt olvasni a tapasztalatokat. Én is forgatok a fejemben ilyesmit, de mindig jön születés- vagy névnap, vagy más esemény. Én is hosszú évek óta csak gyümölcsöt eszem délig, vacsorázni pedig nem szoktam. Az ebéd viszont fontos, bár sokszor csak egy fogás (jól elvagyok sült zöldséggel, krumplival, salátával, néha viszont kívánom a tésztaféléket, sőt, egy kevés tejterméket.)
    A lékúrát mégis húzósnak érzem, azt hiszem nagyon kimerítene - vagy pedig hosszabb rávezetés lenne nekem jó.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok,

    én majd minden évben csinálok tavasszal egy kb. hónapos(21-40 nap, változó minden évben) léböjtkúrát, 90%-ban frissen facsart gyümölcsléből, zöldségléből (10%-ban becsúszott 1-2 pohár Dr. Steinberger vagy Pölz lé is)+ szénsavmentes vízből állt a "menüm eddig.Idén napi 2 l Neera italt is ittam(kicsit másképp keverve az arányokat mint ahogy a honlapjukon van)és hibátlanul működött, nem sorolhatom a parasztvakítás kategóriába, pedig előtte voltak kételyeim. Érdemes utánaolvasni a léböjt fiziológiás hátterének, hogy valóban tisztában légy azzal, mit csinálsz, igazából a 2. hét után már nagyon könnyű( első krízis a 3 nap, utána már sínen vannak a dolgok nagyjából)és a 3. hét után lesz igazán láthatóan sokkal szebb a bőröd, sokkal frissebb leszel, más a szemed fehérje stb., stb. 9 éve csináltam először, akkor 40 napig és először Rüdiger Dahlke könyvét olvastam el. Akinek a fogyáson kívül más célja nincs vele, az szerintem felejtse el..Ha nincs sok fogynivalód, akkor mellesleg nem is fogsz extrém módon lefogyni, mert ez nem "nem evés" vagy éhezés, hanem a szervezet másik üzemmódra kapcsolása. Megjegyzem nekem nincs gyerekem még, senkire nem kell főznöm, tehát ez nem nehezíti a dolgokat, viszont simán lehet dolgozni, élni a mindennapjaidat mellette, sőt. Ez az igazi méregtelenítés, a szervezet magát takarítja és gyógyítja, amíg az emésztés nem köti le erejének nagy részét, ez az igazi belső nagytakarítás. Évi egy ilyen és elfelejtheted a betegségeket, nem fogod orvoshoz hordani a pénzedet, az garantált...

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok a sikeres léböjt kúrátokhoz. Tudom milyen nehéz belekezdeni, de én úgy tapasztaltam, hogy az első három nap után már minden könnyebb. Én évente kétszer szoktam böjtölni Neera-val. Reggel 1 liter sós vizet iszom, ami segít megszabadulni a méreganyagoktól. Napközben Neera szirupból, vízből,friss citromléből és Cayenne borsból álló lét, és gyógyteákat iszom, este szenna teát. A böjt 10 napig tart, felvezető napot nem tartok, veganként amúgy is egészségesen élek, és szerintem ez inkább a mindenevőknek fontos. A böjttörést viszont szigorúan betartom. A 11 napon friss narancslét iszom, 12-13. napon zöldségleves és nyers saláta a menü, 14. napon visszatérek a szokásos étkezésemre. Tényleg jobb, ha az ember szabadságon van, mert akkor magára is tud figyelni és ez lelki megtisztuláshoz vezet. Kimerítőnek egyáltalán nem mondanám a böjtöt, sőt, soha máskor nincs annyi energiám, mint akkor. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
    Kriszti

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok én is!

    Én egy kicsit drasztikusabb böjtöt tartok évek óta (ez alól a tavalyi kivétel, mert operáltak), mégpedig a "csak víz egy hétig"-et. Azaz semmit, de semmit nem veszek magamhoz 168 órán át, csak vizet. A harmadik nap után már észre sem veszi az ember, hogy éhes :) Viszont tényleg nagyon fontos, hogy emelt mennyiségben (5-7L) kell inni.

    VálaszTörlés
  6. Te jó ég! Hogy bírjátok???Csodálatos önfegyelmetek lehet... és biztos egészségesek is vagytok. Én a lúgosító diétát próbálom 3 hete, nem nehéz mondjuk a sok zöldség, amúgyis azt eszünk zömmel, de vannak nehéz napok, amikor EGY valamit kívánok... de léböjtöt sose bírnék, azt hiszem. Gratulálok nektek, le a kalappal!!!

    VálaszTörlés
  7. Fúú, hát csak gratulálni tudok a kitartásotokhoz!!Én nem tudtam volna megcsinálni, pedig sokszor gondoltam már rá, hogy jó lenne. A legnagyobb problémám az lenne,hogy még egyetemre járok, ahol képtelenség végigülni úgy egy másfél órás órát, hogy közben nem tudsz koncentrálni, és a gyomrod is olyanokat korog,hogy az egész csoport hülyének néz és rajtad röhög :/ Velem előfordult már...És persze inni sem lehet, mert akkor rögtön vécére kell menned, azt azért meg mégsem lehet, hogy 5percenként kijárkálok...

    VálaszTörlés
  8. Szia Kata!
    gratulálok az első böjtötökhöz! én is minden évben szoktam hosszabban böjtölni a heti egy napon túl: a nagyhéten (azaz most) mindenképpen, és egy nyári-őszit szoktam még tartani. 3-4-5-6 naposakat, ahogy éppen jön/érzem.

    A visszatérés tényleg nagyon fontos, mert a takaréklángról fokozatosan kell visszaszoktatni a szervezetet. Volt, hogy az 5-6. napon fizikai és lelki fájdalom volt a megtörés: bele sem akartam harapni az almába... A hosszabb böjtöknél én hétvégére szoktam tenni a kezdést, mert a 3. naptól kezdi magát igazán jól érezni az ember, utána már tényleg semmi gond nem lesz. A fejfájás és egyéb méregürülési szindrómák természetesek, azért ez nagy mélyvíz lehetett a férjednek.

    Minden elismerésem, csak így tovább!

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Elismerésem!
    Én csak tisztítókúrát szoktam csinálni, vagy köles vagy barna rizs.
    A léböjtöt próbáltam, de sajna én hányok, elég drasztikusan. Vagy nem való nekem (azt mondják, hogy a Váta típusúaknak nem igen jó a böjt) vagy túl mérgezett a szervezetem, s így ürül ki? Ez utóbbit azért nem hinném.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    Köszönöm mindenkinek, hogy elmeséltétek, Ti hogy csináljátok! Legközelebb már mi is ügyesebbek leszünk és valószínűleg kitartóbbak is! ;o)

    VálaszTörlés
  11. Bocs, Sabee = KatAnyaka, csak az én gépem most éppen javítás alatt van :S

    VálaszTörlés