2009. április 30., csütörtök

Tökfőzelék

Nem új keletű a probléma, kell – e egy gasztroblogra főzelék recept avagy sem? Eddig azt gondoltam, nem kell, minek, hisz annyi -féle hagyományos főzelék leírás kering már netszerte, hogy feleslegesnek véltem egy újabbal szaporítani a számukat … aztán átgondoltam a dolgot.

Főzeléket mindenki megpróbál főzni, mert szereti vagy mert az "életünk része", de ha máskor nem is, gyermeke hozzátáplálása kezdetén biztosan lesz egy – két próbálkozása és ha mondjuk én nem is mondok sok újdonságot a magam variációival, talán gondolatébresztőnek jó lesz, hogy jééé, ezt tényleg lehet vegánul is főzni … Nem mondom, hogy sorozat indul főzelékekből, de ha akad publikálásra érdemes, akkor felteszem Nektek! ;o)



Tökfőzelék


1 kicsi fej vöröshagyma

olaj

1 kg fagyasztott, gyalult tök

3 dl rizstej

1 kis doboz = 1,5 dl szójajoghurt

3 evőkanál liszt

2 teáskanál lágy barnacukor

½ citrom leve

kapor benne lévő

1 teáskanál szárított kapor

só, vegamix, piros fűszerpaprika


A hagymát apróra vágom, kevés olajon megforgatom, ráteszem a fagyos tököt és próbálom egy kicsit átkeverni. Nem egyszerű móka ez kérem :o) Ha már szétesett és szép szálas a tök, felöntöm kb. 3 dl rizstejjel és rövid ideig főzöm, míg a tök megpuhul. Időközben kikeverem a szójajoghurtot a liszttel, sóval, vegamix keverékkel és a paprikával, ha minden csomótól megszabadultam, merek ki egy keveset hozzá a forró tökös – tejes léből, elkutyulom, majd szépen hozzáöntöm a tökhöz. Ekkor jöhet a többi ízesítő, mi személy szerint pikánsan szeretjük a főzelékünket, ezért kevés cukrot is és citromlevet is teszek bele, s persze kaprot, ízlés szerint. Hagyom, hogy forrjon még egyet, s az elért sűrűségtől függően még teszek bele lisztet vagy esetleg hígítom kevés tejjel. Kész, fasírttal, szójavirslivel tálalom.

kb. 3 személyre


5 megjegyzés:

  1. Igen kell! Annyira, hogy én is épp ma akartam feltenni az enyémre a tökfőzeléket :-), amit 3 napja főztem, egyébként meg kísértetiesen hasonlít a tiédre. Nem baj, most olvasgassák a tiédet, én várok néhány hetet, de nem maradok tökfőzelék nélkül :-)

    VálaszTörlés
  2. szerintem egyenesen kötelező:) lényeges, mert sokan nem esznek, pedig egészségesen elkészítve remek alternatíva a változatos étkezéshez. és persze nem mindig a bonyolult ételek a legjobban, a főzelék egyszerű, de nagyszerű:D én is tegnap posztoltam a magamét...

    VálaszTörlés
  3. Fontos kérdés a tökfőzelék készítés előtt, hogy besózzuk & kifacsarjuk-e a tököt mielőtt a lábosba öntjük, vagy sem. Sózás nélkül teljesen más ízvilágot kapunk. Bár tudatosan kerülöm a túlzott só fogyasztást de számomra csakis besózva&kifacsarva jön be az íze, úgy viszont mértéktelen mennyiségben tudnám fogyasztani. :)
    (igaz, hogy úgy kevesebb is lesz belőle, de hát valamit, valamiért)
    Rita

    VálaszTörlés
  4. Friss töknél valóban fontos lehet, ez fagyasztottból készült. Én egyébként sosem sózok így semmit, dehát ízlések ugye ;o)

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés