2009. december 20., vasárnap

Teljesőrlésű vegán mézes

Én teljesen abban a hitben éltem, hogy tavaly tettem fel ide vegán mézeskalács receptet, de rá kellett jöjjek, tévedtem. Ez azért is érdekes, mert már nem emlékszem, múlt karácsonykor milyen recept alapján dolgoztunk a lányokkal, most viszont könnyű dolgom volt, Reni leírását követtük és nagyon jól sikerült kis mézeseket pakoltunk be a dobozunkba. Az adag nagy, de azt gondolom, megéri a fáradtságot, legalábbis én jobb' szeretek egyszer sokáig pepecselni, s akkor ezt a feladatot is kipipálhatjuk, aztán rájárhatunk egész hónapban a sok fenyőfára, szívecskére stb :o)




Teljesőrlésű vegán mézes


90 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
10 dkg barnacukor
10 dkg biomargarin
2 dl akácméz
2 - 2,5 dl növényitej ( Reninél 3 is kellett, úgyhogy ezzel óvatosan! :o)
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

A cukrot, mézet, margarint összemelegítem, felöntöm a hideg tejjel ( elsőre a kisebb mennyiséget öntsd bele, majd később meglátod, szükséges - e a maradék. Míg hűl a folyékony rész, mérjük ki a lisztet, keverjük hozzá a szódabikarbónát, a fűszereket, majd adagoljuk hozzá a tejes - mézes keveréket és gyúrjunk lágy, de nem ragadós tésztát belőle. Ha szükséges pihentessük egy kicsit hideg helyen, ez jó eséllyel megoldja a ragacsosság kérdését.
Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy szorgosan nyújtsuk, szagassuk a tésztát és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük készre a kis formáinkat. A sütési idő is nagyban eltérhet, nálam légkeverésen 8 perc volt, Reninek majdnem dupla ennyi idő kellett, figyeljetek, meg ne égjen!

Ha kész vannak, dobozba velük, tegyetek a kupacba néhány fél almát, így gyorsan megpuhulnak a mézeskalácsaitok!

Forrás: Reni receptje

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy megsütötted!
    Boldog Karácsonyt Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Tavaly tudom, hogy páran beszélgettünk valahol egy bejegyzés alatt mézeskalács díszítéséről. Egészen jó ötletek születtek a tojás nélküli mázra vonatkozóan, de nem találom. Neked nem rémlik véletlenül?

    VálaszTörlés
  3. Szia Bridge!

    Sajnos én nem olvastam ilyesmit sehol, de ha megtalálod, szólj nekem is!!! :)

    Köszi!

    Kata

    VálaszTörlés