2009. április 20., hétfő

Kölcsön vegán torta visszajár ;o)

Sokszor mondtam már, nem vagyok egy cukrász zseni. Semmilyen szempontból sem értek a tortákhoz, sosem analizálom őket evés közben, ezért eshetett meg velem, hogy véletlenül készítettem egy majdnem fekete erdő tortát :P

Zsuzsi barátnőmnek ünnepeltük a szülinapját múlt héten, s az volt a minimum, hogy megerőltetem magam és készítek egy meglepi tortát azért a sok finomságért, amit Zsuzsi sütött a mi szülinapjainkra korábban! ( A férjemé ilyen volt. )

( Vicces volt, mikor a leves kanalázása közben Emmakánk – a 2,5 éves kisebbik -, kikotyogta a titkot, mutatóujját felemelve, borzasztó fontos arcot vágva megemlítette Zsuzsinak, hogy Neki van ám tortája :o)))))))



Zsuzsi meggyes tortája


Piskótához":


3 csésze teljes őrlésű búzaliszt

3 evőkanál karobpor

2 teáskanál szódabikarbóna

½ csésze lágy nádcukor

csipet só

10 evőkanál olaj

2 evőkanál ecet ( tényleg kell! )

2 teáskanál vaníliakivonat

2 csésze növényitej ( rizs )


Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, öntsd át kikent, kerek tortaformába, majd 175 fokosra előmelegített sütőben süsd meg kb. 45 perc alatt. Rácsra téve hagyd teljesen kihűlni a tésztát.


Töltelékhez:


1 üveg házi meggybefőtt

5 dl folyadék ( meggylé az üvegből és némi rizstej keveréke )

6 evőkanál keményítő

4 evőkanál cukor

vaníliakivonat

1 teáskanál fahéj

Egy kevéske meggylével keverd ki a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, a maradék folyadékot tedd fel melegedni a vaníliakivonattal, s ha felforr, öntsd hozzá a keményítős cuccot. Egy – két kavarás és besűrűsödik. Ha már nem olyan meleg, potyogtasd bele a meggyszemeket ( néhányat hagyj meg a díszítéshez ) és várj, míg teljesen kihűl.


A ketté vágott piskóta alsó részét kend meg a meggypudinggal, helyezd vissza a felső emeletét és készítsd el a bevonó krémet is.


Krémhez:


kb. 15 dkg natúr gesztenyemassza ( nem cukros, nem rumaromás stb. )

2 - 3 evőkanál porcukor ( avagy ízlés szerint )

2 dl tejszínhab ( pl.: soyatoo )


A hideg tejszínhabot verd fel géppel, a végén keverd bele a gesztenyemasszát is és a porcukrot is és vond be vele a tortát, a tetejét is és az oldalát is.


Díszítsd ízlés szerint a maradék meggyszemekkel, csokireszelékkel, szívecskékkel ( ahogy mi is tettük :o))



Az ünnepeltnek is, nekünk is nagyon ízlett és tök jó érzés, hogy ilyen szépen haladok, még egy – két torta és egész ügyes cukrász leszek :o)))


4 megjegyzés:

  1. Szerintem elmondhatod magadról, hogy ügyes cukrász vagy... ez igazán jól néz ki! ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, kedves vagy!! :o)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Katanya, Jól néz ki, gratula. De mintha a képen a torta oldala más színű lenne, mint a teteje. Ez egy kicsit ellentmond a leírásnak... ;-)))

    VálaszTörlés
  4. Kedves oz!
    Köszi, de nincs itt semmi ellentmondás, azt írtam, hogy a tetejét és az oldalát is bevonom, aztán díszítsd ízlés szerint. Én csokireszeléket egyengettem az oldalára. Azért "más színű" ...
    Ha kinagyítod a tortás képet, szerintem látszik is! ;o)

    VálaszTörlés