2009. május 3., vasárnap

Karobszószós banán - fánkok (nyers-vegán recept )

Talán már 7 éve is van annak, hogy délelőttönként kizárólag nyers élelmet veszünk magunkhoz. Javarészt gyümölcsöt, idény szerint, ami éppen akad, néha – néha egy kis zöldséget is, pl.: sárgarépát, karalábét, s ha minden kötél szakad és tél van, házi befőttet ( minimálisan édesítve cukorral / mézzel / steviával ).

Nagyon ritkán törjük meg ezt az „egyhangúságot” ( melyet cseppet sem érzünk ám annak, ), valami szilárdabbal, egy szelet kenyérrel vagy hasonlóval és utána megfogadjuk, soha többet nem teszünk ilyet, mert elviszi az összes energiánkat :P A gyerekek kivételes helyzetben vannak, télen gyakrabban kapnak kölest, puffasztott rizst, búzát, esetleg egy „vajas kenyeret” ebéd előtt is, de nyáron Ők is boldogan gyümölcsöznek velünk egész délelőtt.

Nos, mindezt csak azért meséltem el, hogy lássátok jól el vagyunk így, de ma mégis megtörtem az egyhangúságot és készítettem egy olyan vicces reggelit, ami beleillett a délelőtti nyers filozófiába, mégis színt vitt egy kicsit a vasárnap reggelbe. A lányoknak nagyon tetszett, szerintem is jó volt, de mint mondtam, nekem jobban esik egy alma ilyenkor ( azaz csak jobban esne, keresztallergia miatt sajnos nem ehetek most sem almát, sem körtét vagy ha mégis bepróbálkozom, csúnyán fulladok tőle :o((((((



Karobszószós banán - fánkok ( nyers )


2 banán

¾ – 1 csésze őrölt lenmag

kb. fél csomag kókuszreszelék

csipet fahéj


agavé szirup

karobpor

A banánokat villával összetöröm és folyamatosan adagolom hozzá először az őrölt lenmagot, majd a kókuszreszeléket, egészen addig, míg formázható masszát nem kapok.Ha szeretitek fahéjat is tehettek bele!

Ekkor labdákat gyúrok, a közepüket az ujjammal kilyukasztom, tálra teszem és egy kevés agavé szirupból és karobporból kikevert „csokiöntettel” díszítem.



Ebből a mennyiségből mi 4 – en laktunk jól. Legközelebb juharsziruppal is kipróbálom, persze akkor karob nélkül.


Ui.: Az eredeti recept szerint csak lenmaggal kell kikeverni a banánt, de nekem az úgy brrr nagyon lenízű volt, ezért helyettesítettem a fele mennyiséget a kókuszreszelékkel.


Forrás: Bryan Au


8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jópofa, és jól is néz ki! Én is sok éven keresztül csak gyümölcsöt ettem délig, de amikor terhes lettem először, majd másodszor, ez szépen lassan átalakult, nagyon kevés volt a gyümölcs, mindig rosszullétig lement a vércukrom, ha csak azt ettem. Meg télen baromira beleuntam a banán+alma verzióba... Ez a keresztallergia sem egyszerű történet!

    VálaszTörlés
  2. Finom, egészséges, ötletes... hogy vegyük rá a gyereket, hogy megegye filozófiába is belefér ;)

    Csatlakozom Siccikéhez, bár nem vagyok terhes. Gabonafélékkel és gyümölccsel jól elvagyok, de a csak gyümölcs változattól pont nem működök valami magas hőfokon. :)
    Hja, különbözőek vagyunk

    VálaszTörlés
  3. Mennyire igaz,hogy kulonbozoek vagyunk(meg mekkora szerencse)....mert èn meg pont màtòl(jò,mi?) àlltam vissza a "dèlig gyumolcs evèsre",a reggeli zabkàsa meg muzlis dolgok feldolgozàsa ugyanis teljesen leszìvja az energiakèszletemet....pedig,hogy szeretem.....A dokim is èrtetlenul àll elotte.Zsu

    VálaszTörlés
  4. Siccike,
    azért írtam én is, hogy idén télen nagy élmény volt a rengeteg saját készítésű, minimálisan édesített befőtt fogyasztása nekünk is!

    Bridge, Zsu,
    hát ez az, nekem teljesen leszívja az energiámat a gabonák, egyebek megemésztése, ha olyat is eszem délelőtt! Hozzászoktam a gyümölcsökhöz, s most már így reagálok. Nálad nem ez van, Zsu?
    Viszont, ha csak gyümölcsöt eszem, pörgök ezerrel ;o)

    VálaszTörlés
  5. 'Evekkel ezelott nàlam is ìgy volt ès remèlem ezùttal is ìgy reagàlok a gyumolcs-dèlelottre.....mert ez az energiaelszìvòsdi nàlam igen komoly dolog.Zsu

    VálaszTörlés
  6. Ilyesmi "tésztákat" én is készítek, a gyerkőcök szeretik is, de ilyen formázás eszembe nem jutott volna! Szuper!

    VálaszTörlés
  7. Nálam is ez van; ha gabonát eszem vagy fehérjét (magvakat) délelőtt, akkor egész nap rosszul érzem magam, csak a gyümölcs jön be kb délután 2 óráig, utána jöhet a gabona. Terhesen is így étkeztem és szoptatás alatt is. Már több, mint 10 éve vegán vagyok, lehet, hogy ezért álltam át erre... jó tudni, hogy nem vagyok ezzel egyedül;) Betti

    VálaszTörlés
  8. De jó, hogy rátaláltam az oldaladra! :) Nagyon ötletes ez a recept, mégis pofonegyszerű, biztos, hogy kipróbálom. Délelőtt én is gyümölcspárti vagyok, de van, amikor ez valóban nem elég, főleg, ha például reggel/délelőtt iktatsz be egy kiadósabb mozgást.

    VálaszTörlés