2008. december 4., csütörtök

Reform - cukormentes szaloncukor

Tavaly óta foglalkoztat a gondolat, hogy a szaloncukrot ( is ) házilag készítsem el, s ne a bolti szörnyűségeket kelljen a lányoknak a pocakjukba pakolni. Esznek így is elég vackot :S Eszter születése utáni első két évben nagyon jó alternatíva volt a kölesgolyó, szépen kilakoltattam a csinos papírból a bolti szaloncukrokat és a helyükre becsomagoltam a natúr köleseket, mi is szerettük, Eszter is örült neki :o) De ahogy múlik az idő és változnak körülöttünk a dolgok, nekünk is idomulnunk kell, azt hiszem, ma már komoly balhé lenne abból, ha kölest találnának a fára akasztva :P




Szerencsére, ma már elég sok variáció receptjéhez hozzájuthatunk az internet segítségével. Így esett az én választásom az alábbi, sok oldalon is megtalálható receptre:



Reform cukormentes szaloncukor


Legyen a kezed ügyében:


50 dkg mazsola

20 dkg őrölt mandula ( eredetileg mogyoró, de arra nekem allergiám van :S )

10 dkg kókuszreszelék

1 bio citrom reszelt héja ( csak a sárga rész )

csipet őrölt fahéj

5 dkg méz ( háát, én ezt teljesen kihagytam, szerintem így is összeállt és elég édes is volt a massza )


Így használd a hozzávalókat:


A mazsolát forró vízzel leöntöttem és kb. 5 percig állni hagytam. Közben kimértem a mandulát, a kókuszreszeléket, lereszeltem a citrom héját, fűszereztem a fahéjjal, majd leöntöttem a mazsoláról a vizet és mindent a fémkéses robotgépbe dobtam és összedolgoztam.


Szerintem így is összeáll a massza, de segíthetsz rajta pici vízzel vagy akár mézzel is. Evőkanállal adagoltam a vizes tenyerembe a darálékot és szaloncukor szerűre formáztam. Már mehet is a szép, színes papírba, de ha szeretnél rá bevonatot, az is megoldható.




15 dkg pálmazsírt felolvasztottam és összekevertem 5 dkg karobporral. Kicsit vártam, hogy ne legyen se túl forró, se túl híg a máz és ebbe mártogattam a szaloncukrokat. Hűtőben hagytam megdermedni és egyesével becsomagoltam őket.




Nekem is, a gyerekeknek is nagyon ízlett, tökéletesen megállja a helyét az igazi szaloncukor helyett / mellett :o)


Lehet, hogy a fele adag is elég lesz elsőre, én is csak annyit mertem bevállalni, és így is lett vagy 30 szaloncukrunk!


Forrás: Mikuláscentrum



Ui.: Ez a recept a Vegán Karácsony blogon is megjelent.

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jóóóóóóóóó, én is csinálok ilyet :-9

    VálaszTörlés
  2. Szia Kata!

    Szuperek az édességek!
    Pálmazsírt hol tudok beszerezni? Nem tudsz vmi
    tuti helyet?

    VálaszTörlés
  3. Szia Magdi!

    Én kaptam, ráadásul a Szüleim óriási kiszerelésben vásárolták, tehát az Neked nem jó forrás. Bioboltokban is lehet, a nagyobbakban, de itt az Ázsia Bt linkje http://href.hu/x/7mqz náluk is van!

    :o)

    VálaszTörlés