2009. január 16., péntek

„Szejtáncombok” csont nélkül

Veszettül szenvedtem egyik délután 5 körül a szőnyegen, lap toppal az ölemben, s azon morogtam, mit fogok én feltálalni alig egy órával később vacsora gyanánt. Ötletem sem volt, egy szál sem, azonban nálunk az étkezések időpontja szent, én is igyekszem betartani őket és elvárom, hogy a férjem is hazaessen ekkorra. Úgyhogy valamit muszáj voltam produkálni.

Volt egy recept, ami egész nap motoszkált a fejemben, de nem azért, mert meg akartam csinálni, hanem azért, mert viccesnek találtam. Egy amerikai pasi vegán blogján láttam a szejtánból készült, bambusz pálcikákra húzott csirke utánzatokat. Magamtól biztosan nem csináltam volna ilyesmit, de már alig volt 50 percem Apa megérkeztéig, úgyhogy gyorsan kellett cselekednem.

Az alábbi finomságot tettem le végül kis családom elé, mert hogy a végeredmény irtó finom lett!!!!! Egész biztos, hogy máskor csinálok még ilyet!! ( Persze a gyerekeim hozzányúlni sem voltak hajlandóak a „combokhoz”, ( eredetileg szárnyak, de nekem inkább tűnnek combnak ), nekik még emlékeik sincsenek erről a kajáról, életükben nem rágcsáltak húsit csontról :P )



Szejtános „ál – csirkecombok”


Legyen a kezed ügyében:


8 - 10 bambusznyárs, olyan, amit nyáron a grillnél szoktál használni, beáztatva!


1 + ¼ csésze szejtánpor

1/8 + 1/8 csésze bio levespor ( én az Alnaturásat kevertem a Natúrvegamix – szel )

½ teáskanál hagymapor

½ teáskanál fokhagymapor ( a vegasajt miatt mindig van itthon ilyen, úgyhogy ezt tettem bele … )

1 teáskanál pirospaprika

2 evőkanál olaj

1 csésze víz

1 csésze növényi tej ( nálam rizs )

2 evőkanál olaj

1 evőkanál őrölt lenmag

1 teáskanál citromlé

½ teáskanál hagymapor

½ teáskanál fokhagymapor

½ teáskanál pirospaprika

½ teáskanál tengeri só

1 + 1/3 csésze élesztőmentes zsemlemorzsa ( nekem most csak sima volt, sajna )


½ csésze házi zakuszka ( a csípős szósz helyett, de jó a bio ketchup is )

½ csésze növényi, nem hidrogénezett margarin


Így használd a hozzávalókat:


A szejtánporhoz keverd hozzá az összes többi hozzávalót ( levespor, hagymaporok, pirospaprika, olaj ) és a végén öntsd hozzá a vizet is. Nekem elég volt az egy csésze, Vegan Dad szerint, lehet, hogy picit többre lesz szükséged, majd meglátod. A lényeg, hogy egy formázható, szét - nem - eső anyagot kapj, melyet gyúrj át egyszer – kétszer, mintha kenyértésztával dolgoznál és tedd félre pihenni.

Ekkor jöhet a panírozócucc. Én a tejet ízesítettem a fenti fűszerekkel, s külön használtam a morzsát, pedig eredetileg a morzsához kellett volna hozzákeverni őket, csak éppen nem olvastam el rendesen a receptet ( áááá, ez egyébként nem jellemző rám :P ).



Szóval, kis csirkeutánzatokat formáztam ( 8 -at, de ez a mérettől függ ugye ), aztán szépen felnyársaltam és megfürdettem őket a fűszeres tejben, majd a zsemlemorzsában. Ha mind kész van, kapjanak még egy réteg bundát ( újra tej, majd újra morzsa ) és mehetnek a 200 fokosra előmelegített sütőbe, szépen tepsire rendezve.


20 – 25 perc után vedd őket ki, kend meg az időközben felolvasztott margarin + zakuszka ( vagy csípős szósz, netán bio ketchup ) keverékével, és ne sajnáld róla!!! Aztán told vissza még 5 percre a nyársakat és kész.


Mi sültkrumplival és reszelt céklával ettük ( erre teljesen rá vagyok most megint kattanva :o) és nagyon finomnak találtuk! :o))


Forrás: Vegan Dad


8 megjegyzés:

  1. Ez megint csak nagyon jó!:-) Hát, látszik, igen gyorsan dolgozhatsz a konyhában!:-) A szejtán amúgy ekkora darabban nem lett az a szokásos "gumis-rágós"?

    VálaszTörlés
  2. Köszi :o)
    Elég gyors vagyok ( lennék, ha a csajok néha nem szólnának közbe ), de azt persze elfelejtettem a cikk végére odabiggyeszteni, hogy azért ezúttal egy kicsit késtem a vacsival :P Na, azért nem sokat :o))
    Hogy rágós volt - e? Nem, hogy is mondjam, inkább tömör, de évezet volt beleharapni, és nem csikorgott a fogaink alatt ahogy máskor szokott a gumis volta miatt ;o)

    VálaszTörlés
  3. Hű, ez nagyon klassz! Kifogom próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Fruzsi, mesélj majd, ízlett -e! :o)

    VálaszTörlés
  5. Kata, tegnap este elkészítettem ezeket a "combocskákat", és el kell mondjam: isteni finom lett! Lánykám is csak úgy falta....én nemkülönben. :)

    VálaszTörlés
  6. Hello!
    Egészségetekre :o) Nálunk is időszerű az elkészítése :o)

    VálaszTörlés
  7. Én is megcsináltam és elsöprő sikert aratott! Köszi!:-)

    VálaszTörlés
  8. Igen, ez egy tuti kaja, köszi a visszajelzést! :o)

    VálaszTörlés