Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a rétest, ez az egyik legtutibb édesség a világon, s szerintem elrontani is nehezen lehet. Persze óriási különbségeket tapasztalhatunk egy bolti, egy ál házi ( = bolti tésztából készített ) és egy valódi házi rétest közt. Ezt jobban nem is kell magyaráznom, azt hiszem. A lényeg az, hogy én mostantól biztosan lecserélem a Tante Fanny -féle, csomagolt kicsit teljes őrlésű réteslapot a házi készítésű, 100% - osan teljes őrlésű leveles tésztára, mert ez isteni finom!!!!!!!!!!!! :o)
Meggyes rétes leveles tésztából
Legyen a kezed ügyében:
40 dkg leveles tészta ( receptet lásd itt )
1 üveg házi meggybefőtt
kicsi cukor
1 – 2 evőkanál tönkölydara
kevés fahéj
Így használd a hozzávalókat:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokosra. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd négyzetalakúra, ( olyan vékonyra kb. mint a bolti tészta), vágd ketté, úgy, hogy két kb. 25 cm széles csíkot kapj. Szórd meg a darával, potyogtasd a csíkok közepére a lecsöpögtetett meggyet, édesítsd, ízesítsd tetszés szerint, s csomagold be a gyümölcsöket. Ne tekerd, csak hajtsd össze úgy a tésztát, hogy alul találkozzanak a szélek – ezeket megkenheted egy kis növényitejjel / vízzel is, hogy jól ragadjanak egymáshoz.
Néhány helyen érdemes villával egy kicsit megszurkálni a rudakat, hogy a gőz tudjon távozni.
15 – 20 perc alatt gyönyörű, aranybarnára sülnek a rétesek, jó étvágyat hozzá!
Forrás: Sütemények c. könyv - Napfényes Alapítvány
Korábban így is készítettem rétest.
Hú, ez vmi istenien fest, ha minden összejön, ma meg is sütöm :D
VálaszTörléstényleg jól néz ki, de nagyon vicces, hogyazt írod, nem ismersz olyat, aki nem szereti a rétest... mondjuk mi nem is ismerjük egymást:)
VálaszTörlésde a blogodat rendszeresen olvasom és tetszik is!
Ré, majd mesélj! :o)
VálaszTörlésNévtelen, bárki is vagy, köszönöm :o)
Szia Kata!
VálaszTörlésHát ez fantasztikusan néz ki, biztos, hogy kipróbálom. Köszi a receptet.
Most lett kész :D Isteni, köszi szépen a receptet. Soha nem gondoltam volna, hogy tönkölyből is lehet leveles tésztát készíteni...
VálaszTörlésHűűű Ré, Te aztán nem lopod a napot!! :o))) Szívesen :o)
VálaszTörlésNagy a család s egyéb állatfajták :)) Vagyis inkább nagyétkü...;) Nálunk minden süti 1 napot tart.
VálaszTörlésSzia Kata, milyen vékonyra nyújtottad a leveles tésztát? És hogy sütötted? (sima, vagy légkeverés) Nekem nem lett jó, olyan mintha nyers lenne. Sztem vastagra hagyhattam a tésztát......Iza
VálaszTörlésSzia Iza!
VálaszTörlésNagyon vékonyra nyújtottam, olyasmire, mint amilyenek a boltban kapható, előre kinyújtott fajták. Ha nyers maradt, biztosan vastagra csináltad :S Egyébként én légkeveréssel sütöttem!
Remélem, a köv. adag már jobban fog sikerülni! ;o)
Kata
ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, akkor már értem. Nem is mondom, milyen vastag volt. hehe. Csak az a vicces hogy gyakorlott sütő-főző vagyok, de aztán amióta áttértem tk.tönkölyre, ért pár meglepetés.......Nem baj, próbálkozom tovább. Vadászom a tk.kiőrlésű recepteket, a te blogod nagyon jó. No, ha majd megcsinálom, megírom. :))
VálaszTörlés