2009. január 28., szerda

Variációk leveles tésztára - Rétes

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a rétest, ez az egyik legtutibb édesség a világon, s szerintem elrontani is nehezen lehet. Persze óriási különbségeket tapasztalhatunk egy bolti, egy ál házi ( = bolti tésztából készített ) és egy valódi házi rétest közt. Ezt jobban nem is kell magyaráznom, azt hiszem. A lényeg az, hogy én mostantól biztosan lecserélem a Tante Fanny -féle, csomagolt kicsit teljes őrlésű réteslapot a házi készítésű, 100% - osan teljes őrlésű leveles tésztára, mert ez isteni finom!!!!!!!!!!!! :o)



Meggyes rétes leveles tésztából


Legyen a kezed ügyében:


40 dkg leveles tészta ( receptet lásd itt )


1 üveg házi meggybefőtt

kicsi cukor

1 – 2 evőkanál tönkölydara

kevés fahéj


Így használd a hozzávalókat:


Melegítsd elő a sütőt 200 fokosra. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd négyzetalakúra, ( olyan vékonyra kb. mint a bolti tészta), vágd ketté, úgy, hogy két kb. 25 cm széles csíkot kapj. Szórd meg a darával, potyogtasd a csíkok közepére a lecsöpögtetett meggyet, édesítsd, ízesítsd tetszés szerint, s csomagold be a gyümölcsöket. Ne tekerd, csak hajtsd össze úgy a tésztát, hogy alul találkozzanak a szélek – ezeket megkenheted egy kis növényitejjel / vízzel is, hogy jól ragadjanak egymáshoz.

Néhány helyen érdemes villával egy kicsit megszurkálni a rudakat, hogy a gőz tudjon távozni.

15 – 20 perc alatt gyönyörű, aranybarnára sülnek a rétesek, jó étvágyat hozzá!


Forrás: Sütemények c. könyv - Napfényes Alapítvány


Korábban így is készítettem rétest.



10 megjegyzés:

  1. Hú, ez vmi istenien fest, ha minden összejön, ma meg is sütöm :D

    VálaszTörlés
  2. tényleg jól néz ki, de nagyon vicces, hogyazt írod, nem ismersz olyat, aki nem szereti a rétest... mondjuk mi nem is ismerjük egymást:)
    de a blogodat rendszeresen olvasom és tetszik is!

    VálaszTörlés
  3. Ré, majd mesélj! :o)
    Névtelen, bárki is vagy, köszönöm :o)

    VálaszTörlés
  4. Szia Kata!
    Hát ez fantasztikusan néz ki, biztos, hogy kipróbálom. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  5. Most lett kész :D Isteni, köszi szépen a receptet. Soha nem gondoltam volna, hogy tönkölyből is lehet leveles tésztát készíteni...

    VálaszTörlés
  6. Hűűű Ré, Te aztán nem lopod a napot!! :o))) Szívesen :o)

    VálaszTörlés
  7. Nagy a család s egyéb állatfajták :)) Vagyis inkább nagyétkü...;) Nálunk minden süti 1 napot tart.

    VálaszTörlés
  8. Szia Kata, milyen vékonyra nyújtottad a leveles tésztát? És hogy sütötted? (sima, vagy légkeverés) Nekem nem lett jó, olyan mintha nyers lenne. Sztem vastagra hagyhattam a tésztát......Iza

    VálaszTörlés
  9. Szia Iza!

    Nagyon vékonyra nyújtottam, olyasmire, mint amilyenek a boltban kapható, előre kinyújtott fajták. Ha nyers maradt, biztosan vastagra csináltad :S Egyébként én légkeveréssel sütöttem!

    Remélem, a köv. adag már jobban fog sikerülni! ;o)

    Kata

    VálaszTörlés
  10. ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, akkor már értem. Nem is mondom, milyen vastag volt. hehe. Csak az a vicces hogy gyakorlott sütő-főző vagyok, de aztán amióta áttértem tk.tönkölyre, ért pár meglepetés.......Nem baj, próbálkozom tovább. Vadászom a tk.kiőrlésű recepteket, a te blogod nagyon jó. No, ha majd megcsinálom, megírom. :))

    VálaszTörlés