Na, ez nagyképűen hangzik, pedig csak két receptről van szó, ráadásul olyanokról, amelyeket máshol olvastam és szépen elkészítettem. Csak gondoltam, megemlékezem róluk, az egyikről azért, mert már két alkalommal csináltam meg, a másikról azért, mert elég izgalmas ízkombinációból áll.
Még 2007. decemberében bukkantam a Lilahangya blogon erre a nagyon finom narancshéjas almalekvár leírásra. Az édesítésen kívül nem változtattam rajta semmit, de hát azt úgyis muszáj az egyén szája íze szerint csinálni. Kesernyés – édeskés finomság lett belőle.
A másik pedig a híres Ispaham dzsem, melyről legutóbb Gabojsza konyhájában olvastam és mivel pont tudtam lichit venni és volt egy kevés fagyasztott málna is a fagyasztómban, gyorsan megfőztem. Nagyon finom, bár nekem még így fele édesen is őrületesen ééééééééédes lett … na, majd legközelebb! :o)
Narancshéjas almalekvár
Legyen a kezed ügyében:
1,5 kg alma
4 narancs
1 nagy citrom
1 lime
csipet szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, 1 kiskanál szerecsendió
méz vagy cukor ízlés szerint ( eredetileg 4 ek. méz + 30 dkg cukor szerepel a receptben )
Így használd a hozzávalókat:
Az almát hámozd meg és kockázd fel, a narancsok belsejét levestől, húsostól vájd ki ( alaposan ), tedd a gyümölcsöket egy fazékba, locsold meg a citrom és lime levével és főzd min. egy óra hosszáig. Kavargatás közben fűszerezed és cukrozd, ill. a végén édesítsd, ha mézet használsz ( és azt ne feledd, hogy a méz könnyen folyóssá teheti a lekvárodat. )
Én minden befőttemet, lekváromat vízzel megtöltött edényben szoktam kidunsztolni és most sem tettem másként.
Ispahan dzsem = Lichis málna lekvár
Legyen a kezed ügyében:
30 dkg málna
20 dkg lichi ( Gabojszánál csak 10 dkg – ról van szó )
10 dkg méz ( eredetileg 25 dkg cukor kellene bele )
fél citrom leve
6 evőkanál rózsavíz
Így használd a hozzávalókat:
A gyümölcsöket meglocsolom a citromlével, lassan összeforralom, édesítem a mézzel ( kevesebb is bőőőven elég lett volna, valamiért nagyon meglódult a kezem :S ), locsolok bele rózsavizet, majd botmixerrel megdolgozom egy kicsit. Tiszta üvegekbe töltöm, lezárom, majd egy vízzel teli edényben kidunsztolom.
Forrás: Narancshéjas almalekvár + Ispahan dzsem
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése