Néhány héttel ezelőtt a West Endben ért bennünket az ebédidő, igazság szerint csak a gyerekeknek akartunk valami ehetőt találni, mikor elsétáltam egy számomra ismeretlen kajálda előtt ( sok ilyen van arrafelé, mert ha jól emlékszem kb. 1 éve nem jártam ebben a plazaban ). Vesztemre megálltam egy másodpercre, hogy még egyszer szemügyre vegyem a kutyafuttában elolvasott névtáblát, melyen a vegetáriánus szót láttam feltüntetve, mivel nem akartam hinni a szememnek. Miközben tátottam a számat, a pult mögül kedves erőszakossággal rám tukmáltak egy pici pohár mentateát ( a kedvenc teám! ), s már végem is volt. Muszáj voltunk kipróbálni a Hummus bár kínálatát, s nem bántuk meg! Nagyon finom falafelt, pitát, hummust volt szerencsénk enni, sok finom, nyers és főtt zöldséggel körítve.
Hazafelé menet elhatároztam, én is megpróbálkozom a fenti ételek elkészítésével, s mikor legközelebb vendégek jöttek hozzánk, nem sokat gondolkodtam, milyen menüvel várjam Őket :o)
Falafel
Legyen a kezed ügyében:
1 csésze csicseriborsó ( szárított )
½ vöröshagyma
2 – 2 evőkanál friss petrezselyem és koriander ( nekem ez utóbbi sajnos nem volt )
½ teáskanál fűszerpaprika
3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál sütőpor
4 – 6 evőkanál liszt ( nálam tk. tönköly )
pálmazsír vagy olaj a sütéshez
Így használd a hozzávalókat:
Áztasd be a csicseriborsót min. egy éjszakára, de az sem baj, ha többre, majd főzd puhára. Ha nincs időd vagy későn kaptál észbe, természetesen használhatsz konzervet is.
Dobj mindent – a liszt kivételével - késes robotgépbe és pürésítsd a masszát. Apránként adagold hozzá a lisztet, fakanállal dolgozd el, nem biztos, hogy az összesre szükséged lesz ( nekem kellett a 6 ek. ), majd formázz kicsi gombócokat ( vizes kézzel csináld ) és forró olajban / pálmazsírban süsd aranybarnára őket.
Mi házi pitát, hummust, tabbouleh salátát és nyers zöldségeket ettünk hozzá!
Forrás: Epicurious
Szia!
VálaszTörlésÉn rendszeresen csinálok ilyen "fasírtot" és mostanra már odáig jutottam a rögtönzésben, hogy jobban ízlik, mint az egykori húsos fasírt. Az itthoniak közül kétszer is bedőltek, erre "haraptak" rá és ették abban a tudatban, hogy "igazi" fasírt". :))
Sziasztok!
VálaszTörlésEgy kis curry nagyon jót tesz a falafelnek. A Hummus Bar tulajdonosa pedig egy izraeli srác, ezért csinálják ők a legjobb hummust pesten.
Üdv: Cat
Sziasztok!
VálaszTörlésSajnos azóta volt szerencsém még egy alkalommal enni náluk ( elsiettem a cikket? ) és közel sem volt akkora az élmény, mint első alkalommal. Lassú is volt a kiszolgálás ( bár szívesen várok, ha megéri ), a kaja hideg is ( egy pulton kivülről érkező fiatalember csupasz ( = nem frissen mosott ) kézzel gyorsan leellenőrizte a pitáim hőfokát, amin megütköztem, de végül is örültem, biztos pont kellemesen melegek, ha engedi kiadni a kaját, az asztalnál ért azonban a meglepetés, mert jéghidegek voltak!! Szóval, passz, mostanában nem megyek feléjük, az tuti!
Itthon azonban lesz még falafel, mert tényleg finom és egyszerű étel :o)
a Falafelbe eredetileg római kömény kell, ami teljesen más ízű, mint a fűszerkömény.
VálaszTörlésCumin
Igen, én is azt használok hozzá, de beírom a receptbe, hátha más nem tudja ..
VálaszTörlés