2008. március 13., csütörtök

Répatorta ( tojás nélkül )

Nekem mániám a répatorta! Ha jön a tavasz, egészen biztosan sütök egyet! Volt is egy kiváló, bevált receptem, ami alapján az elmúlt két évben készítettem ezt a finomságot és idén is elő akartam venni, gondoltam jó lesz a nagyobbik lánykánk szülinapi bulijára ( rögtön két példányban, hogy biztosan jusson mindenkinek )! Kerestem - kutattam a receptet, törtem a fejem, sehol sem találtam, aztán egyszer csak rájöttem!!! A másik gépemen volt, azon amelyikről egy csomó adat elszállt, többek között a régi levelezőprogramom is :o( Abban volt egy draft, abban gyűjtögettem egy csomó anyagot ... tudom, kimenthettem vagy kinyomtathattam volna ... de nem tettem ... Így most új recept után kellett néznem, vállalva a kockázatot, hogy elrontom Eszter szülinapi tortáját ( én már csak ilyen bevállalós vagyok ), és sikerült! Mármint nem elrontani a tortát! :o) Találtam egy, a régi sütihez hasonló receptet a neten és bejött!



Répatorta ( tojás nélkül )


Legyen a kezed ügyében:

½ csésze nádcukor

1 csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt

1 csésze graham liszt

1 teáskanál tengeri só

1 teáskanál mézessüti fűszerkeverék

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

3 csésze finomra reszelt sárgarépa

¾ csésze növényi olaj

½ csésze almalé

2 teáskanál vaníliakivonat

4 tojáspótló – nálam 4 evőkanál őrölt lenmag + 12 evőkanál víz

¾ csésze kis darabokra vágott dió

friss reszelt gyömbér, ízlés szerint


Így használd a hozzávalókat:

Mi sem egyszerűbb ennél: melegítsd be a sütődet 160 – 170 fokosra, s mindent mindennel össze kell keverni. Persze az eredeti utasítás szerint először a száraz hozzávalókat kell, aztán külön a nedveseket és végül összevegyíteni az elsőt a másodikkal, de én most nem szórakoztam ezzel. Egy tálban csináltam az egészet, majd a tartalmat szépen beleöntöttem egy 26 cm – es szilikon tortaformába, amit még vajazni sem kell

ett. Nekem 50 perc alatt sült meg.

( A tetejére nem a szokásos sajtkrém került, bár egyszer ebből is csinálok egy vegán változatot - ha lesz időm -, hanem karobmáz, csak a miheztartás végett :o)


Az ünnepeltnek is, nekünk is ízlett! ;o)


Forrás: Recipezaar


S íme a nagy háromévesünk a húgával :o), kicsit komoly kivitelben, de hát így sikerült Őket lekapni!

6 megjegyzés:

  1. Boldog Szülinapot Kívánok a kis-nagy lányodnak!:-D
    majdnem egyidős az enyémmel!;-)

    VálaszTörlés
  2. Nem vagyok répatorta kedvelő, de ez tényleg nagyon finom volt (nem is volt répa íze :)) Azt hiszem én is elkészítem itthon.

    VálaszTörlés
  3. Boldog szülinapot kívánok a kis ünnepeltnek!
    Zsanna

    VálaszTörlés
  4. Sütis néne, Zsanna!
    Köszönjük Eszter nevében! :o)

    Ildi!
    András is segített a maradékok elfogyasztásában?! ;o)

    VálaszTörlés
  5. Ha a diót kihagyom akkor ugyanannyi liszttel pótoljam, vagy nem kell? Köszi :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen,
    nem próbáltam úgy, elvileg működnie kell, csak nehezebb lesz a tészta dió nélkül! :)
    Sok sikert,
    Kata

    VálaszTörlés