A férjem tegnap kifejezetten elismerően nyilatkozott azon szándékomról, miszerint a lehető legtöbb dolgot próbálom itthon előállítani, ahelyett, hogy méregdrágán megvenném a boltban ;o) Egyik új törekvésem a Bio ABC Kft. által forgalmazott gabonakolbász házi elkészítése volt. Szerencsére nem kellett sokat törnöm magam, hogy ki találjam a mikéntjét, van, aki már megtette helyettem. A korábban már említett Gabonaételek c. könyvben leltem rá a receptjére és nagyon örülök, hogy kipróbáltam! Nagyon hasonlít a boltira, csak nincs beletöltve semmibe, de ez nem zavar, hisz akár kenyérre akarom kenni, akár rakott krumpliba, úgy is megfelel.
Egy pici problémám akadt azért a recepttel, melyet kivételesen szó szerint követtem: nekem irtó fokhagymás lett, legközelebb fele annyit teszek majd bele és a fűszerpaprika mennyiségét is csökkenteni fogom …
Kolbászkrém
Legyen a kezed ügyében:
250 gr. szemes búza
20 gr. fokhagyma ( = kb. 1 egész fej, legközelebb a fele is elég lesz!!!! )
50 gr. vöröshagyma ( = kb. 1 közepes fej )
20 gr. pirospaprika ( helyett csak 10 – et használok )
30 gr. növényi margarin
majoránna, köménymag, borsikafű tetszés szerinti mennyiségben
0,5 dl olaj
só ( khm, bevallom egy kis fűst ízű vagy hogy hívjákot is tettem bele, kellett na :o)
Így használd a hozzávalókat:
A búzát előző este áztasd be, másnap szűrd le és kétszeres mennyiségű vízben főzd puhára. A könyv szerint az ismét leszűrt búzát és a hagymákat húsdarálón kellene „átnyomni”, de nekem nincs olyanom, ezért maradt a mezei botmixer. Egy kicsit itt is, ott is beleturmixoltam, hagytam egész szemeket is és nekem tetszett így. Ezután keverd hozzá a margarint, az olajat és fűszerezd.
Soook krém lesz ám belőle, elfelejtettem lemérni a végeredményt, de a rakott krumpliba sem sajnáltam és még maradt vagy 30 dkg.
Forrás: Gabonaételek c. könyv
hú, ezt ki kell próbálnom!:-)
VálaszTörlésolyan füstízű valamit honnan lehet beszerezni? és ez folyadék? vagy mi fán terem?;-)
Mesélj majd, milyen lett!! Egyébként ez a füstizé nálam csak simán a füst ízesítésű só - Horváth Rozi féle: http://href.hu/x/534p , de létezik folyékony füst aroma is http://href.hu/x/534q
VálaszTörlés, azt már túlzásnak tartom, hisz még is csak aromáról van szó Úgyhogy egyik sem jó :o( De milyen már egy kolbász "füstölés" nélkül? :o)
szia!
VálaszTörléselkészítettem a "kolbászt", bár elsőre csak fél adaggal.
az íze meggyőző, azt hiszem fogok még vele kísérletezni! :-)
egyébként én már kevesebb hagymával dolgoztam, mint te, de még így is túl erős lett.
nem számít, legközelebb még jobb lesz! ;-)
Köszönöm a visszajelzést és örülök a lelkesedésednek :o) Meglátjuk nekem milyen lesz legközelebb!
VálaszTörlésazt szeretném kérdezni, mint kezdő konyhatündér, hogy meddig áll el a gabonakolbász a hűtőben? köszi
VálaszTörlésSzia Édua!
VálaszTörlésNekem 4 - 5 napnál tovább nem maradt meg a hűtőben, de csak azért, mert megettük ;o) Úgyhogy ennyi ideig biztosan! :o)
A héten ettem. Kegyetlen rossz. A kolbászra sehogy sem emlékeztetett, viszont undorodva harapdáltam a gabonaszemeket.
VálaszTörlésMost legalább látom miből készül.
Kedves "Névtelen"!
VálaszTörlésIgazán sajnálom, hogy ez Neked nem jött be, ha ennyire nem szereted a gabonát, akkor lehet, hogy nem ezen a "vonalon" kellene próbálkoznod!
Szép estét!
Sziasztok!
VálaszTörlésÉn egyszer hipermarketben vettem,nagyon ízlett.iTT most ráakadtam a receptre és ki fogom próbálni.ISTENI ELEDEL!!!
Kedves Katanyaka!
VálaszTörlésMár ázik a buza, holnap jön az alkotás. Ahogy megadtad a hagyma, fokhagyma mennyiségét, szivesen vennék utalást a többi füszer mennyiségére is. Másodszorra majd fogom tudni, hogy mennyi az "izlés szerint" :-)
Előre is köszönöm.
Kedves Peszter!
VálaszTörlésSajnos nem tudok pontos mennyiségeket adni a fűszereket illetően, egyrészt rég nem csináltam már ezt a kolbászt, másrészt ez tényleg ízlés kérdése :o) Sok sikert azért hozzá és mesélj majd, milyen lett! :o)
Kata
Kata!!
VálaszTörlésNekem nagyon bejött,szuper lett!!!!KÖSZI!KÖSZI!!
ÉS hiányzol,gyere vissza sok jó recepttel!
Nemrég sütöttem pitát(Te recepted),salival,és a gabonakolbásszal isteni ebédem volt.
VálaszTörlésLehet furának tünik eggyütt,de nekem tökéletes volt.
nem nagyon akarodzott nekiallni ennek a receptnek, DE mivel itt Kassan nem talaltam sehol gabonakolbaszt, es rakott krumplit akartam mindenkepp, ezert tegnap nekialltam... eeeeeeeees nem bantam meg! Nagyon jo lett! Picit hianyzik belole a fustolt iz (nem talaltam sehol fustizu sot, vagy folyekony fustot vagy vmit) DE ennek ellenere is nagyon jo, tenyleg! Alig varom hogy beletegyem delutan a rakott krumplimba :)
VálaszTörlésszoval koszi a receptet!
Szia!
VálaszTörlésTegnap megcsináltam ezt a receptet, nagyon finom lett :) Kköszi szépen!
Ki fogom próbálni a többi receptedet is! :)
Etus és kedves névtelen, örülök, hogy sikerült és ízlett :)
VálaszTörlés